Național

Nume controversate pentru şefia parchetelor

Ziarul de Vrancea
5 oct 2012 747 vizualizări
Ministerul Justiţiei a publicat vineri lista candidaţilor pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe aceasta figurând 11 candidaţi. Mulţi dintre aceştia au un trecut discutabil.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, Codruţa Kovesi, Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase. Candidatura lui Dan Voinea pentru funcţia de procuror general a fost respinsă, întrucât el nu mai este procuror, ieşind la pensie în urmă cu câţiva ani.
Cei 11 candidaţi vor susţine un interviu în perioada 23-25 octombrie, iar rezultatele vor fi afişate la sediul MJ şi se vor publica pe pagina internet a acestuia la 1 noiembrie.

A tras la revoluţie şi a "restabilit ordinea" la mineriade

Codruţa Kovesi este delegată la MAE, care, la rândul său, a numit-o reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană privind Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Kovesi urmează să anunţe dacă mai continuă cursa sau se retrage având în vedere numirea sa la Bruxelles.
Tiberiu Niţu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României între iunie 2008 şi iunie 2011. Potrivit cotizidianului Romania Liberă, sub bagheta acestuia s-au închis dosarele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990. În decembrie 1989 a făcut parte din Trupele de Securitate. În declaraţiile date a recunoscut că a folosit armele de foc ȋn acele zile. De asemenea, a recunoscut că a participat şi la "restabilirea ordinii", adică la reprimare, la mineriada din iunie 1990.
Claudiu Dumitrescu este detaşat de la DNA la conducerea DLAF, poziţie ocupată din august 2010. El a instrumentat câteva dosare de corupţie cunoscute, precum cel al fostului ministru Decebal Traian Remeş ("Caltaboşul"), al fostului senator Şerban Brădişteanu şi dosarul Steaua-U Cluj ("Valiza").

Un apropiat al lui Ion Iliescu şi o amică a Monei Pivniceru

Gheorghe Cornescu a fost procuror militar în cadrul Parchetului Militar Teritorial Bucureşti, ulterior deţinând funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare între 8 septembrie 1997 şi 6 iunie 2001. Nu a făcut nici un rechizitoriu notabil, în schimb a fost cercetat ȋntr-un dosar penal.
Elena Hach este procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. Fără rechizitorii de notorietate, este cunoscută ca o apropiată a ministrului Justiţiei. Astfel, ea fost ajutată de Mona Pivniceru la o rundă de alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii, când a pierdut.
Gheorghe Moţa a deţinut funcţia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj până în mai 2007, când plenul CSM l-a revocat. Moţa susţinea într-un interviu că judecătorii Tribunalului Gorj sunt lipsiţi de curaj în privinţa aprobării cererilor sale de arestări pentru persoanele cu notorietate.
Constantin Sima este procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România, având o vechime în magistratură de 31 de ani. El este cunoscut ca fiind un apropiat de PSD şi Ion Iliescu. Sima a făcut parte din echipa Parchetului General din 1990, când s-au comis cele mai mari abuzuri ȋn Justiţie.

Primul prefect condamnat

Viorica Stoica este procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ea a fost cea care, în februarie 2006, l-a acuzat pe fostul procuror general al României, Ilie Botoş, că a blocat audierea lui Traian Băsescu, în dosarul fraudării alegerilor din 2004. Numele lui Stoica a fost vehiculat şi într-o investigaţie a procurorilor anticorupţie în dosarul privindu-l pe omul de afaceri Ştefan Rizea, însă s-a decis neînceperea urmăririi penale a procuroarei. Viorica Stoica a trimis ȋn judecată primul prefect care a fost condamnat. De notorietate sunt şi notele ei de inspecţie din 2004, în care a semnalat clasarea nelegală a unor dosare la Parchetele din Bacău, unde suspectul principal era primarul PSD de atunci, Dumitru Sechelariu.
Vasile Ioniţă este procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din DNA.
Ioan Irimie a fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al DNA, el fiind revocat din această funcţie de către Daniel Morar. Irimie a tergiversat dosarul în care doctorul Mihai Baican (cel care l-a îngrijit pe Corneliu Coposu) reclamase înşelăciuni de milioane de euro.
Paul Tănase este procuror la Parchetul Tribunalului Galaţi.

Ponta vrea să-i treacă pe procurori în subordinea parlamentarilor

Serviciile de informaţii ar trebui să funcţioneze sub un control parlamentar, procedură care să fie aplicată şi în cazul parchetelor şi al CSM, a afirmat vineri premierul Ponta. El a precizat că nu are nimic de reproşat în mod special actualei conduceri a SRI şi a SIE, dar că este necesar ca sistemul să fie reglementat. "Vorbim de un sistem în care serviciile de informaţii să fie sub un control parlamentar, transparent şi când e vorba de buget, şi când e vorba de operaţiuni. Exact acelaşi lucru trebuie să fie şi în ceea ce priveşte parchetele, controlul CSM-ului şi siguranţa pentru noi toţi că toate aceste instituţii de care un stat modern are nevoie nu sunt niciodată folosite în bătălii politice", a spus Ponta.
Premierul a amintit că legea actuală stabileşte că pentru schimbarea conducerii serviciilor de informaţii este necesară o propunere din partea preşedintelui ţării şi un vot în Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.