Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Deputat UDMR, fost şef al ANRE, trimis în judecată pentru corupţie

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 539 vizualizări
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a lui Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007 - 2008, în prezent deputat UDMR, pentru trafic de influenţă

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, pe care procurorii anticorupţie îi acuză de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.  

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. În acest context, deputatul Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a pretins de la aceştia suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă. De asemenea, procurorii îl acuză pe Olosz Gergely că în perioada septembrie - noiembrie 2010 a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit suma de 400.000 lei.

În schimbul banilor, Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA dar şi pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Ca urmare, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene", au scriu procurorii.

 

Puşcăriaşul Năstase, supărat că USL nu pune mana mai repede pe PG şi DNA

Fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase critică lipsa de reacţie a USL faţă de "maşinaţiunile" de la Parchetul General şi DNA, pe care le consideră asemănătoare "operaţiunii" de introducere a cvorumului la referendum. "Se pregăteşte USL să piardă alegerile parlamentare? Sper ca această întrebare să nu-i supere prea tare pe colegii mei. Cred însă că anumite greşeli din trecut nu trebuie repetate…", precizează deţinutul Adrian Năstase, într-o postare pe blog. El consideră că în perspectiva alegerilor din decembrie miza s-a deplasat spre zona Parchetelor.

Potrivit lui Năstase, Daniel Morar a fost mutat să conducă "interimar", respectiv până la alegeri, Parchetul General, iar adjuncţii săi au fost "lăsaţi" să conducă, în acelaşi interval, DNA, în timp ce CSM va "trage de timp" cu avizele pentru propunerile ce vor fi făcute de ministrul Justiţiei.

Năstase subliniază că, în acest fel, se va împlini "proorocirea" făcută de Cătălin Predoiu şi Monica Macovei, în sensul că desemnarea noilor procurori şefi se va face în ianuarie 2013, probabil după ce Traian Băsescu îşi va fi făcut, din nou, "numărul" cu desemnarea prim-ministrului.

Năstase mai arată, referindu-se la Laura Codruţa Kovesi, că i se pare ciudat ca "sancţiunea" pentru actul de sfidare făcut la adresa Guvernului prin desemnarea lui Morar la conducerea Parchetului General - desemnare realizată în paralel cu procedura angajată de ministrul Justiţiei - să fie trimiterea sa la Bruxelles pentru a se ocupa, din partea română, de MCV. "Vreau să le reamintesc – în principal – colegilor mei, un lucru important – nici americanii şi nici occidentalii nu discută cu cei care pierd, ci cu cei care câştigă. Pot să dau multe exemple…", conchide infractorul. (Foto: ziarelive.ro)

 

MAE: Restituirea tezaurului, o prioritate

Restituirea tezaurului românesc rămâne o prioritate, a declarat ieri ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă. "Este un subiect care ne interesează în mod direct, ne preocupă şi, prin intermediul structurii special constituite, a acelei comisii mixte existente în baza Tratatului politic bilateral încheiat cu Federaţia Rusă, facem demersuri, în primul rând, pentru reluarea lucrărilor acestei comisii care, din păcate, au fost îngheţate timp de mai multă vreme. Noi am luat notă cu mare atenţie şi interes de textul şi amendamentul respectiv adoptat de APCE, pentru că aceste texte vin în întâmpinarea demersurilor pe care partea română le face pe marginea unui subiect care prezintă o importanţă deosebită şi de natură istorică, şi de natură simbolică pentru România. Va rămâne o prioritate pentru noi", a spus Corlăţean.

 

Ancheta crimei din Ferentari a luat o turnură neaşteptată

Elevul bucureştean în vârstă de 16 ani care a fost înjunghiat mortal, în noaptea de 28 spre 29 septembrie, în Ferentari, a fost ucis chiar de către prietenul său, găsit de autorităţi lângă cadavru, rănit la braţ şi în stare de şoc, au declarat ieri surse judiciare. Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului Omoruri au stabilit că elevul a fost omorât chiar de către prietenul lui, în vârstă de 17 ani, care l-ar fi înjunghiat în inimă din greşeală, în timpul unei altercaţii spontane pornite de la o glumă.

Iniţial, suspectul de crimă, găsit de paramedicii SMURD lângă cadavru, în stare de şoc, le-a spus poliţiştilor că în noaptea respectivă, în jurul orei 3.00, el şi prietenul său au fost atacaţi cu cuţitul de un necunoscut cu care au avut un conflict spontan. Elevul de 17 ani, rănit la braţ, a fost transportat de ambulanţă la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea. La puţin timp după crimă, anchetatorii l-au căutat în zonă pe presupusul autor, însă descrierea făcută acestuia de cel rănit îl făcea aproape imposibil de găsit. Elevul suspectat acum de omor îl descrisese pe cel care i-ar fi atacat pe el şi pe prietenul său ca având ten închis, statură medie şi constituţie astenică, potrivit aceloraşi surse. (Foto: bucurestifm.ro)

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.