Național

Suedezii promit investiţii în Romania dacă le cumpăram avioanele de luptă

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 1447 vizualizări
După ce CSAT a decis cumpărarea mai multor aparate multirol, SAAB şi-a reînnoit oferta de a vinde Romaniei avioane Gripen de ultimă generaţie n Ministerul Apărării tinde mai mult pe varianta achiziţionării de avioane F-16 la mana a doua

Saab propune din nou României achiziţionarea de avioane noi Gripen, în locul aeronavelor F-16 second hand din Portugalia. Compania precizează că guvernul suedez poate pune la dispoziţie o linie de credit pe termen lung, urmand ca întreaga sumă să fie reinvestită în ţara noastră, pe baza unui program de offset. "Saab recunoaşte constrangerile financiare cu care se confruntă România în acest moment, cand trebuie să îşi înlocuiască flota de avioane MIG 21, iar Suedia, prin intermediul FXM - Agenţia Suedeză pentru Exporturile de Apărare şi Securitate - şi Saab doresc să lucreze împreună cu România pentru a identifica o soluţie de avion modern cu noul avion Gripen", afirmă Richard Smith, director de marketing al Saab pentru Europa, într-un comunicat de presă al companiei.

 

Exemplul Cehiei şi Ungariei

 

El precizează că "Saab se oferă să investească în România printr-un program de offset industrial, precum şi să transfere tehnologie pentru modernizarea industriilor româneşti aerospaţială şi de apărare", susţinand că în acest fel s-a crea "mii de locuri de muncă specializate". Compania invocă din nou exemplul Cehiei, care a înlocuit în 2005 o flotă de avioane MIG 21 cu aeronave Gripen, sau al Ungariei, care a făcut acelaşi lucru cu avioanele sale MIG 29. Saab susţine că în Ungaria au fost create "peste 6.000 de noi locuri de muncă în diverse industrii care au beneficiat de investiţii prin programul de offset oferit în contrapartidă".

Ministrul Apărării, Corneliu Dobritoiu, anunţase iniţial, la sfarşitul lui septembrie, că au fost identificate resurse bugetare pentru achiziţia a 12 avioane F-16 la mana a doua din Portugalia. "Vom începe să plătim de anul viitor, pană în 2016, cand vom beneficia de ele", spunea el. Preţul propriu-zis al aparatelor se ridică la maximum 120 de milioane de dolari, iar diferenţa de costuri de pană la 600 de milioane de dolari o reprezintă suportul logistic.

Ulterior, Corneliu Dobritoiu şi-a nuanţat declaraţiile şi a precizat nu se poate preciza deocamdată tipul de avion multirol care va fi achiziţionat de România, acest lucru urmand a fi cunoscut în momentul în care va fi semnat contractul.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.