Național

Dosarul lui Dragnea - Multă fraudă pentru nimic

Ziarul de Vrancea
1 oct 2012 519 vizualizări
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, acuzat de procurori că a creat un sistem naţional de fraudare a referendumului, ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori.

Dintre cei 14.000 de utilizatori, câteva mii au trimis în timp real date despre prezenţa la vot, dar şi date despre câţi români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit şi indicaţii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezenţa la secţiile de votare. Sistemul controlat de liderul PSD avea încorporată şi o hartă interactivă care prezenta în timp real rezultatele prezenţei la vot de la fiecare secţie de vot. La sistem erau conectaţi şi alţi lideri ai PSD sau PNL care urmăreau evoluţia referendumului judeţ cu judeţ. Procurorii DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că a constituit un sistem naţional de fraudare a referendumului. 

Potrivit informaţiilor obţinute de gandul.info, coloana vertebrală a operaţiunii de fraudare a fost sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile. Aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: o informaţie este prezenţa la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din ficare secţie de votare. În sistem au fost înregistrate peste 4.000 de mesaje care conţineau date legate de voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.

 

Oprişan, Fenechiu & co

 

Un al doilea palier al sistemului informatic era creat special pentru liderii partidului care coordonau activitatea în judeţe. Aceştia primeau informaţiile legate de prezenţa pe fiecare secţie şi despre cum s-a votat. Aceştia aveau conturi speciale cu care se logau în sistem şi puteau verifica datele sau le puteau introduce chiar ei, manual, în sistem. De asemenea, exista o secţiune specială unde liderii partidului puteau comunica între ei. Printre cei care aveau acces în acest sistem se numără Marian Oprişan, Ecaterina Andronescu, Nicuşor Constantinescu, Relu Fenechiu, Robert Negoiţă, dar şi alţi lideri. Al treilea palier, în vârful piramidei, era sistemul de comandă unde acţiona Liviu Dragnea. Contactată de "Gândul", Ecaterina Andronescu a declarat că ea, personal, nu a utilizat sistemul informatic al lui Dragnea. În schimb, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa a recunoscut că sistemul informatic a fost utilizat în toate judeţele, dar numai pentru a monitoriza prezenţa la vot. "În funcţie de participare acţionezi. Spre exemplu, dacă vezi că prezenţa la o secţie e mai mică, atunci mobilizezi mai bine simpatizanţii, membrii să cheme lumea la vot. Nu e nici un secret de stat asta", a declarat Nicuşor Constantinescu. 

 

"Mergeţi la cetăţeni acasă"

 

Pe 29 iulie, utilizatorii au primit mesaje semnate de Liviu Dragnea care conţineau instrucţiuni. În principal, li se spunea că trebuie să meargă după alegătorii care nu s-au prezentat la vot şi să îi aducă de acasă. Spre exemplu, unul din mesajele trimise cu câteva ore înainte închiderii urnelor spunea că în fiecare secţie trebuie să fie prezenţi 30 de militanţi ai partidului care să aducă fiecare câte zece alegători. Unul din SMS-urile semnate de Liviu Dragnea şi primite de toţi cei 14.000 de utilizatori după închiderea urnelor ar fi sunat cam aşa "Număraţi cu atenţie şi curaj".

Un alt mesaj trimis de Dragnea spunea că toţi cei care se află în afara secţiilor de vot după închiderea procesului să fie consideraţi ca şi cum s-ar afla în interiorul secţiilor şi să li se permită să voteze. Legea spune că doar cei aflaţi în interiorul secţiei pot vota după ora închiderii procesului de votare. Printr-un alt mesaj semnat de Dragnea, militanţii partidului erau instruiţi să aducă la urne alegătorii care nu s-au prezentat la vot: "Să meargă la cetăţeni acasă. Nu trebuie să îi aştepte la urne".

 

De ce este ilegală transmiterea rezultatelor din secţie

 

Referendumul a fost organizat în baza legii 3/2000 care spune că violarea secretului votului este o infracţiune. "Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani", precizează articolul 53 al legii 3/2000. Legea spune că şi tentativa de violare a secretului votului se pedepseşte. Acest paragraf se aplică în cazul de faţă pentru că în sistemul informatic folosit de Dragnea au fost înregistrate date exacte despre câte voturi DA şi NU au fost exprimate în secţiile de votare. 

De asemenea, potrivit specialiştilor în drept, transmiterea datelor privind prezenţa în secţiile de vot în afara celor transmise către BEC ar reprezenta o încălcare a legii. Astfel, prezenţa la vot dintr-o secţie nu este inclusă pe lista informaţiilor publice pe care un funcţionar public sau o persoană care "exercită o funcţie ce implică autoritatea de stat" o poate transmite unei alte părţi. 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.