Național

MOZAIC NATIONAL Cum vrea UDMR să fie modificată Constituţia

Ziarul de Vrancea
28 sep 2012 377 vizualizări
Limba maghiară ar trebui să fie recunoscută explicit în legea fundamentală, susţine liderul formaţiunii Kelemen Hunor n sistemul electoral trebuie să redevină proporţional, mai spune el

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că Uniunea va avea un rol important în amendarea Constituţiei în anul 2013, în condiţiile în care există "mai multe aspecte care trebuie clarificate", şi va insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în legea fundamentală. "Sunt câteva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol şi până la raportul între instituţiile fundamentale, dacă vrem republică parlamentară sau republică semiprezidenţială, dacă vrem să separăm atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului, dacă vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste întrebări avem răspunsuri corecte şi concrete care vin din societate şi nu din teorie, din manuale. Vom insista şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, drepturile lingvistice şi nu numai, drepturile colective, şi noi credem că folosirea limbii materne este un lucru important, şi în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporţie substanţială această limbă trebuie să devină o limbă recunoscută şi din punct de vedere al legii fundamentale", a spus liderul Uniunii. Potrivit acestuia, după amendarea Constituţiei va avea loc şi o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, iar UDMR va avea, de asemenea, un punct de vedere. "Noi considerăm că judeţele trebuie să rămână în forma actuală, iar peste acestea trebuie să apară noi regiuni de dezvoltare ţinând cont de tradiţiile culturale, tradiţiile istorice, legăturile economice şi sociale între diferite microregiuni, pentru că aceste tradiţii, aceste identităţi regionale sunt puternice şi noua organizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să ţină cont de aceste aspecte fundamentale, altfel nu vor fi eficiente, nu vor fi coerente aceste regiuni", a subliniat Kelemen.
Liderul UDMR s-a declarat convins că până în 2016 în România va fi regândit şi sistemul electoral, fiind important pentru Uniune ca acesta să fie unul proporţional, "care înseamnă că fiecare comunitate este reprezentată în Parlamentul României, niciun vot nu se pierde şi formaţiunile politice mici nu vor ieşi din politica naţională".

Zi neagră pe şinele de tramvai

n vineri au avut loc trei accidente de tramvai, în trei oraşe diferite din Romania

Două tramvaie s-au ciocnit, vineri după-amiază, pe linia care face legătura între municipiul Arad şi comuna Ghioroc, trei pasageri, între care un copil, fiind răniţi şi transportaţi la spital, în timp ce traficul tramvaielor a fost blocat pe această linie. Potrivit directorului tehnic al Companiei de Transport Public Arad, Petru Cuvineanu, ambele tramvaie circulau în acelaşi sens, iar cel din spate l-a lovit pe cel din faţă. Tehnicieni ai companiei care au ajuns la faţa locului afirmă că a fost vorba despre o cădere de tensiune, iar tramvaiul aflat în faţă s-a oprit brusc, în timp ce a doua garnitură a rămas fără frâne funcţionale.
Cu câteva ore înainte de accidentul de la Arad, un accident similar, în care au fost implicate două tramvaie, s-a petrecut la Galaţi. Potrivit reprezentanţilor IPJ, unul dintre tramvaie, care oprise la culoarea roşie a semaforului, a fost lovit din spate de un al doilea tramvai. Cinci persoane au fost rănite şi transportate la spital. Poliţiştii iau în calcul ipoteza unei defecţiuni la sistemul de frânare al celui de-al doilea tramvai.
Tot vineri, un tramvai al liniei 1 din Bucureşti a deraiat, în zona Eroii Revoluţiei, circulaţia fiind blocată din acest motiv timp de 40 de minute.

Mustul orbeşte

Spitalul de Oftalmologie din Capitală a înregistrat în ultimele zile peste zece cazuri de răni oculare grave, după ce oamenilor le-a sărit în ochi dopul pus la sticla cu must. "Nu am văzut niciodată aşa ceva. Eram obişnuită să văd răni grave cauzate de dopuri de şampanie, de petarde, dar nu am văzut niciodată aşa ceva. Toţi ştim ce presiune se creează în interiorul unei sticle cu must. Ea nu trebuie astupată etanş niciodată", a spus Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie. Ea a precizat că, din păcate, sunt câteva cazuri foarte grave, persoane tinere care vor pierde globul ocular din cauza acestui accident. "Din nefericire, presiunea care se creează în interior împinge dopul cu atâta putere, încât şansele de a salva un ochi rănit într-o astfel de conjunctură sunt foarte mici", a mai spus prof. dr. Monica Pop.

Cristi Preda îi dă sfaturi lui Traian Băsescu

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda consideră că plecarea premierului Victor Ponta de la şedinţa CSAT demonstrează că acesta nu vrea sau nu poate să coabiteze. "Victor Ponta a plecat trântind uşa din CSAT. Ceea ce înseamnă că nu vrea sau nu poate să-şi exercite funcţia de premier în vremea în care Traian Băsescu e la Cotroceni. Concluzia generală e că USL nu vrea coabitare", scrie Preda pe blogul său. Prim-vicepreşedintele PDL susţine că după alegerile din decembrie, la momentul desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, preşedintele Băsescu va trebui să aibă în vedere această situaţie.
Premierul Victor Ponta a declarat că a părăsit şedinţa de joi a CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înfiinţat "un Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".

Şpagă la Mehedinţi: 400 de euro şi un peşte

Un asistent social de la Primăria Gogoşu, din judeţul Mehedinţi, a cerut unui bărbat un peşte şi 400 de euro pentru a facilita eliberarea unui certificat fals de producător agricol, astfel încât soţia acestuia să poată beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Asistentul este cercetat pentru trafic de influenţă după ce a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie în timp ce primea mita.
Mama denunţătorului, Elena Ciontu, din comuna Gogoşu, a relatat că fiul său a apelat iniţial la asistentul social al Primăriei Gogoşu Ioana Perian să îl ajute pentru ca soţia sa, însărcinată în opt luni, să primească indemnizaţie pentru creşterea copilului, deşi nu a avut niciodată un loc de muncă, în acest scop urmând să elibereze un certificat fals de producător agricol. "A zis că ea îl ajută dar să îi dea un peşte mare şi banii ăştia, 400 de euro. Când s-a dus să-i dea banii, ea avea telefonul înregistrat şi Poliţia era toată aranjată acolo, ca în filme, şi l-au luat şi pe el, şi pe ea", a spus femeia. În schimbul banilor, angajata ar fi promis că intervine pe lângă colegii de la Primărie să îi întocmească gravidei un certificat fals de producător agricol. În urma flagrantului, procurorii i-au întocmit angajatei primăriei dosar penal pentru trafic de influenţă, fiind cercetată în stare de libertate şi având interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Cerşetor roman, reţinut în Italia pentru că se prefăcea şchiop

Un român care se prefăcea că avea invaliditate la un picior pentru a cerşi în Italia a luat-o la fugă la vederea agenţilor de poliţie, fiind reţinut, informează pagina online a agenţiei ANSA. Bărbatul se prefăcea că era şchiop şi practica cerşetoria în faţa Spitalului Morgagni-Pierantoni din oraşul italian Forli (nord-est). Însă, la vederea agenţilor de poliţie, cerşetorul "invalid" a luat-o la fugă, fiind prins şi reţinut.
Suspectul a fost identificat şi s-a stabilit că este vorba de un român în vârstă de 25 de ani care nu suferă de nicio formă de invaliditate.

PDL neagă că a discutat asupra votului negativ la adresa lui Orban

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, că nu a existat nicio consultare a europarlamentarilor PDL cu conducerea partidului şi "nici o decizie a PDL de susţinere a votului negativ la adresa lui Leonard Orban". "Nu există nici o consultare a europarlamentarilor cu conducerea PDL şi nici o decizie PDL de susţinere a acestui vot negativ la adresa lui Leonard Orban. Nu ştiu cu cine s-au consultat, dar de la PDL nu au primit o asemenea responsabilizare. Cred că trebuie să explice clar dacă a fost vot personal", a precizat Cezar Preda.
Orban a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru". Orban, fost ministru chiar în Guvernul PDL, a fost umilit "din prostie" din cauza unui ordin politic transmis europarlamentarilor democrat-liberali, care au venit special în locul unor parlamentari PPE şi i-au convins şi pe alţii să voteze împotriva acestuia, a afirmat premierul Ponta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.