Național

MOZAIC NATIONAL În sfarşit, o veste bună Romanii muncesc doar nouă minute pentru o bere

Ziarul de Vrancea
26 sep 2012 452 vizualizări
Cel puţin aşa arată un top mondial realizat de The Economist

Jurnaliştii de la The Economist au calculat cate minute munceşte, în medie, o persoană din fiecare ţară pentru a-şi cumpăra jumătate de litru de bere şi au realizat un clasament pe baza acestor rezultate. Conform graficului, citat de stirileprotv.ro, pentru a-şi cumpăra 500 de militri de bere, un roman trebuie să muncească, în medie, nouă minute şi să scoată din buzunar 80 de cenţi. Ţara noastră se clasează pe locul cinci în lume la acest capitol, în spatele Statelor Unite, Germaniei, Cehiei şi Olandei, dar în faţa unor ţări mult mai dezvoltate, precum Franţa, Marea Britanie sau Australia. Cea mai scumpă bere se găseşte în Japonia, 4.15 dolari pe jumătate de litru, în timp ce chinezii plătesc cel mai puţin pentru aceeaşi cantitate de bere, 55 de cenţi. Locuitorii din India se pot considera ghinionişti. Ei trebuie să muncească cel mai mult pentru a-şi permite jumătate de litru de bere, 53 de minute. Media la nivel mondial este de 20 de minute, iar preţul mediu al unei jumătăţi de litru de bere este de 1.55 dolari.


Un elev cu schizofrenie şi-a înjunghiat un coleg

în urmă cu un an, Protecţia Copilului a acţionat-o în judecată pe mama adolescentului, care a refuzat transferarea acestuia într-un centru special, dar instanţa a dat câştig de cauză femeii

Elevii de la şcoala din localitatea hunedoreană Brănişca, unde un băiat de 13 ani şi-a înjunghiat un coleg în timpul unei ore, spun că adolescentul este cunoscut pentru comportamentul său agresiv. Băiatul din clasa a VII-a, care a fost rănit, povesteşte că a fost tăiat pe spate cu un cuţitaş de către un coleg din clasa a VIII-a, în timpul orei de chimie, la care acestuia i se permisese să asiste de către profesoară. Băiatul spune că agresorul a ameninţat şi un alt elev că "va veni rândul lui". De asemenea, elevul rănit a spus că, în urmă cu o zi, agresorul îl zgâriase la gât cu un compas.
Pe de altă parte, directorul şcolii generale din Brănişca, Elena Şanta, a declarat că a anunţat Poliţia ieri, la o zi după incident, întrucât ora la care a aflat despre agresiune era târzie.
Totodată, directorul şcolii a spus că ştie situaţia medicală a agresorului, la dosarul acestuia existând acte medicale din care rezultă diagnosticul de schizofrenie, dar şi o recomandare de la Protecţia Copilului, care indică necesitatea integrării elevului cu probleme într-un centru special din municipiul Petroşani. Elevii spun că, în cursul anului trecut, acelaşi elev s-a bătut în clasă cu un profesor, a rupt un scaun şi a ameninţat alţi elevi.
La rândul său, Lenuţa Olari, reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, a afirmat că reprezentanţii instituţiei au acţionat-o în instanţă, în anul 2011, pe mama copilului, care a refuzat transferarea acestuia în Centrul special "Cuore", iar Tribunalul Hunedoara a dat câştig de cauză femeii, care şi-a asumat responsabilitatea urmării unui program terapeutic, inclusiv internarea în servicii de specialitate dacă va fi cazul. Olari a spus că, în baza acestei decizii, cei de la Protecţia Copilului nu au mai putut acţiona în acest caz. Potrivit sursei citate, băiatul a fost internat de trei ori la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă din Timişoara, de unde o dată a fugit şi de două ori a fost externat cu tratament de specialitate. În urma incidentului de marţi, adolescentul a fost dus din nou la clinică.

Consilierul lui Iliescu, desemnat de Ponta în conducerea ICR

Premierul Victor Ponta l-a desemnat pe secretarul executiv al PSD Ionuţ Vulpescu - care este şi consilier al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu - în funcţia de membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român (ICR). Vulpescu are 36 de ani, deţine un doctorat în Filosofie, un master în Doctrină şi Cultură, fiind absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
Ionuţ Vulpescu va candida, totodată, la alegerile parlamentare, pentru un post de deputat într-un colegiu din Bucureşti, potrivit unor surse social-democrate.

CCR: Parlamentul nu decide cine merge la CE

Curtea Constituţională a decis, ieri, că prevederea potrivit căreia Parlamentul stabileşte cine merge la Consiliul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg, este neconstituţională. Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au admis parţial sesizarea senatorilor PDL privind neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care prevede că Legislativul stabileşte cine merge la CE, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg. Proiectul de lege prevedea că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune.

Trei poliţişti au murit într-un accident rutier

Trei poliţişti din Capitală au murit şi un al patrulea este rănit grav după ce maşina cu care mergeau spre casă s-a răsturnat, ieri dimineaţă, în localitatea Uzunu (Giurgiu). Potrivit lui Adrian Creangă, de la Centrul Infotrafic, accidentul a avut loc în jurul orei 6.50, pe DN 5, Bucureşti - Giurgiu, la kilometrul 41, în localitatea Uzunu, după ce maşina în care erau cei patru poliţişti a intrat într-un parapet de pe marginea drumului şi s-a răsturnat. Din primele informaţii rezultă că şoferul ar fi adormit la volan. Cei patru poliţişti, cu vârste de 34-35 de ani, erau angajaţi la o secţie de poliţie din Capitală. Potrivit reprezentanţilor IPJ Giurgiu, cei patru poliţişti au fost de serviciu marţi noapte şi se îndreptau spre casă într-un autoturism proprietatea personala a unuia dintre ei.

Monica Macovei a primit premiul "The Parliament Magazine" la categoria Justiţie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a câştigat premiul "The Parliament Magazine", la categoria Justiţie şi Libertăţi Civile pentru activitatea desfăşurată în Parlamentul European, acordat în urma voturilor eurodeputaţilor. Premiul a fost înmânat într-o gală desfăşurată marţi seară şi i-a fost acordat pentru iniţiativele şi realizările în domeniul luptei împotriva corupţiei şi pentru respectarea drepturilor civile atât în PE, cât şi în România, fiind desemnată dintr-un grup de 120 de europarlamentari implicaţi în acest domeniu. Macovei este singurul europarlamentar român care a primit un premiu în cadrul galei revistei Parlamentului European, desfăşurată la Bruxelles. "The Parliament Magazine" a argumentat că, în calitate de ministru al Justiţiei în România (2004-2007), Monica Macovei "şi-a făcut o misiune din reformarea sistemului juridic din România", iar ca europarlamentar, în calitate de membru al Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, a extins lupta din domeniul anticorupţiei, al transparenţei şi libertăţilor civile la nivelul întregii UE. Revista a evocat şi faptul că Macovei a iniţiat rezoluţia privind eforturile UE de combatere a corupţiei şi a susţinut zeci de discursuri în forul legislativ european privind transparenţa, lupta împotriva corupţiei şi respectarea drepturilor omului.
"Acest premiu confirmă încă o dată că ceea ce am făcut în România pentru reformarea justiţiei şi integrarea ţării în UE a fost corect şi este apreciat", a afirmat Macovei.

O centrală termică din Târgu Mureş a rămas cu un singur abonat

O centrală termică de cartier din Târgu Mureş a rămas cu un singur consumator. Consilierul local Peti Andras (UDMR) a anunţat ieri că după sistarea furnizării agentului termic în oraş din cauza datoriilor, la începutul lunii iunie doar 2.866 de familii mai aveau locuinţele racordate la sistemul centralizat de încălzire. "Există trei centrale termice care deservesc foarte puţini consumatori, chiar avem CET 5 din Tudor care deserveşte un singur consumator. Avem în continuare centrala termică din Unirii, care deserveşte 66 de consumatori şi centrala termică 3 din Dâmbu Pietros, care deserveşte, de asemenea, 66 de consumatori", a adăugat Peti.
Potrivit acestuia, centrala care deserveşte un singur consumator nu va fi pornită, iar în cazul acestei familii ar putea fi acordat un ajutor social pentru a facilita achiziţia unei centrale termice de apartament.
El a menţionat că la celelalte două centrale care au abonaţi puţini există o analiză privind preţul de producţie a gigacaloriei, iar dacă se va constata că acesta "este peste limita suportabilă, peste 400-500 de lei", furnizarea de agent termic nu va putea fi pornită nici acolo.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.