Național

MOZAIC NATIONAL: Ţiganii din Ţăndărei au facut "misto" de autoritatile britanice

Ziarul de Vrancea
25 sep 2012 1591 vizualizări
Presa din Insulă este scandalizată după ce magistraţii au decis ca romii să restituie doar o mică parte din banii obţinuţi prin fraudă de la contribuabilii britanici

Un grup de ţiganii români, cunoscut sub numele "Con Air", sunt acuzaţi că şi-au bătut joc de justiţia britanică, după ce au fost condamnaţi să plătească doar o mică parte din ajutoarele în valoare de 800.000 de lire sterline încasate fraudulos, relatează Express în ediţia online de ieri.
Membri ai acestui grup de "escroci", cum îi numeşte presa britanică, alcătuit din familii de romi din România, au aflat luni că sunt obligaţi de justiţia britanică să restituie aproximativ 136.000 de lire sterline (aproximativ 171.000 de euro) din suma obţinută prin fraudă, rămânând cu aproximativ 664.000 de lire sterline (aproximativ 835.000 de euro) "din banii contribuabililor", subliniază Express. Nouă membri ai grupării au fost încarceraţi anul trecut pentru ispăşirea unor pedepse cuprinse între şase luni şi patru ani şi opt luni pentru fraudă.

Cu avionul după ajutorul social

Luni seara au apărut o serie de reacţii de furie la aflarea "uriaşei pierderi", îndemnându-se totodată la revizuirea modului în care a fost efectuată investigarea fraudei. "Aceste persoane îşi râd de justiţia britanică. Au operat o fraudă masivă, fără să fie pedepsiţi în mod real", a declarat eurodeputatul Gerard Batten, purtătorul de cuvânt al UKIP pentru Afaceri Interne, citat de publicaţie. "Contribuabilii vor fi scârbiţi. Acestor infractori li se va cere să înapoieze atât de puţin din câştigurile obţinute ilegal", a spus Matthew Sinclair, din cadrul Alianţei Contribuabililor.
Într-o ultimă serie de audieri în cadrul unei proceduri în vederea confiscării, la Southwark Crown Court, la Londra, Telus Dumitru, în vârstă de 38 de ani, a fost obligat să restituie suma de 70.000 de lire (aproximativ 88.000 de euro), care cuprinde şi compensaţii în valoare de 35.000 de lire (aproximativ 44.000 de euro) către Departamentul pentru Muncă şi Pensii, instituţia fraudată. În cadrul aceleiaşi audieri, Marian Gheorghe, în vârstă de 36 de ani, care deţine o casă impunătoare la Ţăndărei, a fost obligat la restituirea sumei de 10.000 de lire (aproximativ 12.500 de euro), din cauza unei "scăderi semnificative a preţului proprietăţilor", potrivit publicaţiei britanice. Cele două hotărâri însumează 136.989 de lire sterline (172.309 euro), o sumă "extrem de mică" din totalul de 800.000 de lire sterline (peste un milion de euro) încasate în mod fraudulos ca ajutor social, potrivit publicaţiei.
Investigatorii au descoperit că membrii grupării, provenind în majoritate din Ţăndărei, dar care aveau adrese la Londra, Nottingham şi Birmingham, utilizau documente şi recomandări de la locuri de muncă false pentru a primi numere de asigurare pe care le-au utilizat pentru a solicita fraudulos ajutoare sociale. Ei au solicitat ajutoare sub nume false, dar şi pentru copii minori fictivi, unii fără să locuiască în Marea Britanie, unde veneau cu avionul pentru a încasa banii. Acest lucru a indignat opinia publică din această ţară, care i-a numit "Con Air".

Indemnizaţia de creştere a copilului a fost majorată

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 219 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012. Proiectul de lege mai prevede şi renunţarea la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei de creştere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie. Totodată, proiectul de lege prevede flexibilizarea posibilităţilor de plată a beneficiarilor de ajutor social pentru cei care au de plătit taxe şi impozite locale, implicând flexibilizarea perioadei în care sunt obligaţi la plata acestor impozite şi taxe. Proiectul de lege are caracter organic. Camera Deputaţilor este for decizional iar proiectul de lege urmează a fi trimis spre promulgare.

Atacuri ale urşilor în două comune din Covasna

Mai multe animale ale sătenilor din comuna Băţani din judeţul Covasna au fost ucise de urs, în ultimele trei zile. Potrivit primarului comunei, Simon Andras, ultimul incident a avut loc în noaptea de luni spre marţi, când a fost ucisă o vacă în satul Aita Seacă. Simon a afirmat că o altă vacă a fost omorât de urs la sfârşitul săptămânii trecute, iar un porc a fost ucis de urs în cursul zilei de luni. Per total, în vara acestui an în comuna Băţani au fost înregistrate aproximativ 30 de atacuri ale urşilor, care au omorât zeci de vaci şi oi. Edilul a apreciat că în ultimii ani numărul urşilor a crescut foarte mult, în prezent fiind de zece ori mai mulţi faţă de cât arată evidenţele oficiale. Şi în alte zone ale judeţului Covasna sunt probleme din cauza urşilor, care în ultimii ani au atacat animale, dar şi oameni. Astfel, localnicii din Bodoc sunt disperaţi întrucât un urs coboară în localitate în mod repetat, omorând mai multe animale în acest an.
Primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan, a declarat ieri că ursul vine până în centrul comunei, coborând din pădure pentru a-şi căuta hrană.
În ultimii ani, primarii din judeţul Covasna au făcut mai multe demersuri către instituţiile abilitate din cauza animalelor sălbatice care coboară din păduri şi distrug culturile, păşunile, terenurile agricole, şi au solicitat urgentarea rezolvării problemei, în sensul de a acorda despăgubiri.

Un deputat demisionează din PDL din cauza "excesului de democraţie"

Deputatul Doru Leşe şi-a anunţat, ieri, în plenul Camerei, demisia din grupul parlamentar PDL şi trecerea la grupul PNL, el invocând "excesul de democraţie din PDL". "Vreau să se precizeze că datorită execesului de democraţie din PDL demisionez din grupul parlamentar al PDL şi mă alătur grupului parlamentar al PNL", a spus Doru Leşe.
În 2008, Doru Leşe a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.26 Maramureş, colegiul uninominal nr.4.

La Arad, un cerşetor caştigă în medie 500 de lei pe zi

Un cerşetor de 38 de ani amendat, ieri, în centrul municipiului Arad, le-a spus poliţiştilor că obţine zilnic circa 500 de lei de la trecători. Asupra sa au fost găsite trei telefoane mobile, un mp3 player şi suma de 160 de lei. Bărbatul, amendat cu 100 de lei, nu prezenta handicap fizic vizibil şi era îmbrăcat decent, dar cerşea în centrul oraşului. "El avea asupra sa 160 de lei, un mp3 player şi trei telefoane mobile. Majoritatea bancnotelor deţinute erau de câte un leu. El le-a spus colegilor că suma primită de la trecători în decursul unei zile ajunge la 500 de lei", a declarat directorul executiv al Poliţiei Locale Arad, Viorica Graur. Cerşetorul a sosit în Arad în urmă cu o lună şi susţine că locuieşte la o rudă.
Legislaţia nu permite decât identificarea persoanelor care cerşesc şi amendarea lor, dar în Arad aproape toate amenzile au rămas neachitate.

Doi romani din trei sunt "piraţi"

63% dintre utilizatorii de calculatoare din România folosesc soft-uri fără licenţă. Asta cu toate că piratarea acestor programe înseamnă ani grei după gratii. Preţul destul de mare al softurilor originale şi faptul că ele se găsesc foarte uşor pe internet încurajează această practică a folosirii programelor piratate. Pirateria este o afacere profitabiă astfel că vorbim de peste 200 de milioane de dolari, prejudiciu adus statului în 2012, în urma comercializării de softuri fără licenţă. Fenomenul este însă în scădere. 
În urma celor peste 350 de acţiuni care au fost efectuate anul acesta pentru combaterea fenomenului, au fost întocmite peste 200 de dosare penale. În 66 dintre acestea s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 81 de persoane.  "Utilizarea softului fără licenţă poate implica şi riscuri de securitate. Nu o dată au fost cazuri în companii cu reţele bine protejate când companii s-au trezit cu baze de date furate", a avertizat ieri Vasile Cucu, director adjunct al IGPR. În Uniunea Europeana rata pirateriei este de 35%, iar la nivel mondial de 42%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.