Național

Ministrul Sănătăţii, cercetat pentru fapte de corupţie

Ziarul de Vrancea
25 sep 2012 472 vizualizări
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Potrivit ANI, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul "Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România", derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L.
ANI susţine că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

Cepoi nu pleacă din minister

În replică, Vasile Cepoi a declarat ieri că dacă premierul îi cere demisia, va respecta această solicitare, altfel nu va pleca de la conducerea ministerului, pentru că nu vrea să facă jocul nimănui. El a mai spus că în urmă cu două săptămâni s-a încercat crearea unui curent de opinie privind schimbarea lui din funcţia de ministru al Sănătăţii. "Nu am primit nici măcar un raport de la ANI şi am fost pedepsit avant la lettre. Mi-a fost afectat ce aveam mai bun, respectiv imaginea. Acum două săptămâni se vehicula ideea că aş fi fost schimbat. Acum, ANI îmi aduce acuzaţii grave. Suspectez şi eu, sunt indicii că ANI deserveşte pe cineva", a adăugat Cepoi. Întrebat în ce a constat cursul pe care l-a ţinut în cadrul "Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România", ministrul Sănătăţii a spus că a fost vorba despre un curs prin care pregătea spitalele în vederea acreditării şi pentru managementul calităţii serviciilor medicale. Ministrul Sănătăţii a precizat că atitudinea ANI este neetică şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona instituţia în instanţă pentru afectarea imaginii sale publice.

Guvern: Acuzaţiile sunt grave şi e nevoie să fie clarificate

Ministrul Sănătăţii se va prezenta la Parchetul General pentru a-şi prezenta punctul de vedere în cazul în care este acuzat de ANI şi îşi va pierde poziţia de ministru dacă se va ajunge la o decizie definitivă care să confirme acuzaţiile, a anunţat ieri Guvernul. "Acuzaţiile sunt grave şi este absolută nevoie de clarificarea acestora în cel mai scurt timp", a transmis Executivul.
Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, spune că ministrul Sănătăţii nu se află în conflict de interese şi că în toate documentele depuse la dosar de Cepoi când a început proiectul era precizată funcţia de director al DSP Iaşi. El consideră că scandalul este creat "pentru a lovi în Guvernul Ponta". Preşedintele Colegiului Medicilor din România precizează că aceeaşi problemă a avut-o şi Ecaterina Andronescu, care era rector, ministru şi manager de proiect, iar instanţa a decis că nu este vorba despre conflict de interese.
Conflictul de interese în care s-ar afla ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi va fi investigat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.