Național

Presa franceză Pe ce cheluie ţiganii banii caştigaţi în Franţa

Ziarul de Vrancea
24 sep 2012 2375 vizualizări
Romii din localitatea Tinca, în vestul României, merg în Franţa pentru a câştiga bani cu care să-şi îmbunătăţească viaţa în satul lor, afirmă Le Progres într-un reportaj realizat la Oradea.

Reprezentantul romilor din Tinca, o localitate situată în apropiere de Oradea, susţine că romii au folosit banii strânşi în Franţa pentru a-şi repara casele. "Banii aduşi din Franţa au fost o binecuvântare. Ei nu i-au băut, nici nu i-au fumat, ci şi-au reparat casele cu ei", a declarat el pentru cotidianul francez. "Am plecat de mai multe ori în Franţa; se trăieşte mai bine acolo chiar şi în tabere. Aici nu există locuri de muncă", povesteşte Victor, care are o casă din chirpici goală pe interior şi care munceşte cu ziua pentru 20 de lei. Vasile, vecinul lui, în vârstă de aproximativ 30 de ani, are cinci copii şi a mers de mai multe ori la Lyon, Marsilia şi Paris împreună cu trei dintre copiii mai mari, pentru a cerşi. "Când am câştigat 200 de euro, ne-am întors", povesteşte el. În această localitate, aproximativ 800 de romi au practicat "transhumanţa" la Lyon cel puţin o dată.
La Diosig, o comună din apropierea frontierei cu Ungaria, primarul Attila Mados încearcă să găsească de lucru pentru comunitate dar este insuficient pentru a le permite să supravieţuiască.
Deşi persoanele intervievate pe stradă par revoltate împotriva romilor, ambasadorul francez în România, Philippe Gustin, afirmă că autorităţile depun eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei acestei minorităţi. "Romii au nevoie de copiii lor pentru a munci pe câmp sau a cerşi şi pentru a-şi asigura viitorul. Când vor înţelege că este mai bine să îi trimită la şcoală, problema va fi rezolvată", a explicat el într-un interviu acordat cotidianului Le Progres. "Din punct de vedere juridic, romii nu sunt discriminaţi dar trebuie schimbate mentalităţile şi modul în care îi privesc românii", afirmă el. Ambasadorul explică faptul că aceştia merg în Franţa "pentru a căuta o viaţă mai bună". "Mi se pare important să fie şcolarizaţi copiii şi condiţiile lor de locuit să fie ameliorate. Astfel, ei nu vor mai fi respinşi de ceilalţi. Pe urmă vine munca. Este cel mai dificil, chiar dacă există locuri de muncă în România pentru romi în agricultură şi construcţii", conchide Gustin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.