Național

Preoţii, scutiţi de impozite?

Ziarul de Vrancea
24 sep 2012 8161 vizualizări
Proiectul de lege aparţine unui parlamentar PSD şi este motivat prin faptul că "majoritatea veniturilor bisericilor provenind din donaţii se duc pe activităţi filantropice" n în ultimii doi ani, BOR a cheltuit pentru "activitatea social-filantropică" doar circa 5% din totalul subvenţiilor bugetare primite

Deputatul PSD Andrei-Valentin Sava (ex-PDL), a depus în Parlament la 11 septembrie o iniţiativă care urmăreşte scutirea de impozit a preoţilor. Iniţiativa vine pe fondul controverselor tot mai puternice din întreaga Europă privind scutirile acordate cultelor, tratament preferenţial care produce pierderi bugetelor naţionale.
Iniţiatorului proiectului spune în expunerea de motive că dacă salariile preoţilor nu ar mai fi impozitate ar însemna "o recunoaştere a contribuţiei cultelor la viaţa societăţii româneşti". Sava mai spune că "scutirea de la plata impozitelor pe salarii reprezintă o necesitate deoarece majoritatea veniturilor bisericilor provenind din donaţii se duc pe activităţi filantropice".

De partea cealaltă, Asociaţia Secular Umanistă din Romania (ASUR) susţine că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, statul plăteşte salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanţi ai cultelor (circa 17.000 de preoţi, 19.000 aparţinînd "personalului neclerical", 10.000 de profesori de religie şi 10.000 de călugări), adică un număr mai mare decat cel al medicilor din România. De asemenea, fondurile bugetare alocate anual în beneficiul preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de aproximativ 800 milioane de lei (excluzand fondurile pentru construcţii de biserici). "Suntem în faţa unui proiect de lege stupefiant, scandalos! Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine doreşte să sprijine? Pe profesori, la începutul unui nou an şcolar? Pe medici? Pe militari? Nu, domnul Sava deplange soarta preoţilor care, deşi angajaţi ai unor organizaţii private, primesc «ajutor la salarizare» din partea Statului şi nenumărate alte beneficii, iar acum, în prag de alegeri vrea să le dea şi mai mult - o scutire de impozite", a declarat Toma Patrascu, vicepreşedinte ASUR, citat de hotnews.ro. ONG-ul mai arată că Biserica beneficiază în România de scutiri extensive de taxe şi impozite şi de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult şi încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale. De asemenea, rapoartele de activitate ale Bisericii Ortodoxe Romane din 2009 şi 2010 arată că BOR a cheltuit pentru "activitatea social-filantropică" doar circa 5% din totalul subvenţiilor bugetare primite.


Din opoziţie, PDL promite marea cu sarea

n democrat-liberalii spun că vor creşte salariul minim net pe economie la 1000 de lei şi vor reduce cota unica la 12%

Adriean Videanu a prezentat într-o emisiune la Money Channel cele trei măsuri principale ale programului economic al Aianţei Romania Dreaptă pentru campania electorală. Acestea sunt reducerea cotei unice de la 16% la 12%, reducerea contribuţiilor sociale la angajatori şi angajaţi, precum şi creşterea salariului minim net pe economie la nivelul 900 - 1.000 lei, faţă de 740 lei acum. El spune că aceste măsuri vor genera un impact suportabil pentru deficitul bugetar, dar în acelaşi timp vor da un impuls care se va traduce cu aproximativ 1%, creştere economică. Videanu a mai spus că majorarea salariului minim este de fapt mai mult formală, pentru că studiile relevă faptul că veniturile salariale minime reale sunt mai mari. Diferenţa este acoperită din economia subterană, iar aducerea acestuia la 1.000 de lei ar reprezenta o protecţie aplicată categoriilor celor mai defavorizate, cu veniturile cele mai mici. Creşterea salarialului minim şi reducerea cotei unice se va realiza concomitent şi va conduce la creşterea masei monetare în circulaţie. Conform unor studii citate de Videanu, banii astfel puşi la dispoziţia salariaţilor se vor duce în proporţie de 30% către plata datoriilor la bănci, 63% în consum şi o cotă mică, de doar 7% reprezintă economisirea. Pentru 2013, reducerea cotei unice ar putea conduce la o creştere economică de 4%, faţă de 2,7% - 3%, scenariu de bază luat în calcul pentru anul viitor, a mai spus Videanu.
Premierul Victor Ponta a anunţat săptămana trecută că USL va păstra cota unică de impozitare de 16% dacă va rămane la guvernare.

PSD se aliază cu Partida Romilor

PSD va încheia un acord de colaborare cu Partida Romilor, a anunţat ieri preşedintele partidului, premierul Victor Ponta, la finalul Biroului Permanent Naţional al formaţiunii. Documentul vă prevede atat modul în care vor colabora cele două formaţiuni în perioada alegerilor parlamentare, dar şi în perspectiva unei guvernări comune după alegerile din 9 decembrie 2012.
"Am aprobat de principiu un acord de colaborare cu Partida Romilor şi modul în care vom colabora atat în alegeri, cat şi în actul de guvernare după 9 decembrie anul acesta. Este un acord de sprijin reciproc şi de promovare a politicilor de integrare pentru comunitatea romilor. Este un lucru asumat de guvern în programul de guvernare", a precizat premierul.
Ponta a reamintit că a participat la o întalnire cu miniştrii francezi cu care a semnat un acord şi totodată faptul că România participa la un program - pilot al Comisiei Europene pentru strategia de integrare a romilor la nivel european.

Medicamentele ieftine nu vor mai fi compensate

Medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, cum ar fi expectorantele, vor fi eliminate din noua listă de compensate, deoarece pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. "Pachetul de bază (n.r. - al asigurărilor de sănătate) va răspunde unei întrebări esenţiale: pentru ce risc ne asigurăm? Pentru cel major, adică pentru o boală la care nu ne putem permite tratamentul - cancer, diabet etc., sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afecţiuni respiratorii", a mai spus Cepoi. Cu acelaşi prilej, ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de lipsa de interes faţă de noua Lege a Sănătăţii de care ar da dovadă, în opinia lui, opinia publică, asociaţiile profesionale şi de pacienţi şi sindicatele. Ministrul Sănătăţii a reafirmat că, în conformitate cu înţelegerile dintre autorităţile române şi organismele internaţionale, Legea Sănătăţii ar trebui să intre în dezbaterea Parlamentului în prima parte a lunii decembrie.

Romania are două mii de urşi în plus

Efectivul optim al urşilor în fondul de vânătoare din judeţul Dâmboviţa este de 23 de exemplare, însă acolo trăiesc 48 de urşi, a anunţat ieri directorul general pentru controlul biodiversităţii al Gărzii de Mediu, Marius Bărbulescu. "Noi am solicitat recoltarea (n.r. - vânarea) a şapte urşi dar de la minister s-a dat derogare doar pentru unul", a spus Marius Bărbulescu. Efectivul optim pe ţară este de 4.000 de urşi şi este depăşit, numărul acestora fiind estimat la 6.000, a mai spus Bărbulescu.
El a precizat că doreşte să propună Ministerului Mediului ca la contractele de cesionare a fondurilor de vânătoare să se întocmească acte adiţionale care să îi oblige pe cei care le gestionează să ia măsuri suplimentare pentru siguranţă, dar şi pentru combaterea braconajului. Efectivele optime pentru principalele specii de vânat sedentar pe fiecare fond de vânătoare în parte se stabilesc pentru a nu se vâna în exces sau insuficient, astfel încât să se producă suprapopulări sau degenerări care să cauzeze prejudicii.
În judeţul Dâmboviţa, în ultimele zile au avut loc mai multe atacuri ale urşilor, în urma cărora au două persoane au murit şi alte două au fost rănite.
Ieri dimineaţă, un urs a intrat într-o gospodărie din satul Glod, comuna Moroieni, de unde a luat un viţel şi l-a mancat, fără să atace localnici. Duminică dimineaţă, în aceleaşi sat, a avut loc un incident similar, un urs intrând într-o gospodărie, de unde a luat un porc dintr-un coteţ, după care a fugit cu prada în pădure.

Cum a ajuns o şină de tramvai în stomacul unui şofer

Un şofer care circula cu maşina pe o linie de tramvai din Capitală a ajuns la spital, după ce o bară metalică din şina de tramvai s-a desprins, a perforat podeaua autoturismului şi i-a intrat în corp. Potrivit medicului Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca, bărbatul rănit avea bara din şina de tramvai în stomac şi o leziune superficială la un picior, acesta fiind operat şi internat la Terapie Intensivă.
Şoferul, în vârstă de 56 de ani, aflat la volanul unui autoturism Dacia 1310, mergea pe linia de tramvai de pe Bulevardul Mărăşeşti, dintre Bulevardul Cantemir către strada Candiano Popescu. La un moment dat, o bară metalică din şina de tramvai s-a desprins, a perforat podeaua autoturismului şi l-a rănit grav.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.