Național

Mona Pivniceru şi-a văzut visul cu ochii

Ziarul de Vrancea
23 aug 2012 961 vizualizări
Codruţa Kovesi: Am foarte multe aşteptări de la noul ministru al Justiţiei n procurorul general al României a amintit printre altele de garantarea independenţa procurorilor

Mona Pivniceru a devenit oficial ministru al Justiţiei după ce a depus, aseară, jurămantul la Palatul Cotroceni. Anterior, CSM a luat act de cele două cereri de demisie înaintate de Pivniceru din funcţia de membru al Consiliului şi din cea de magistrat. Hotărarea CSM în acest sens a ajuns apoi la Preşedinţie, via Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi, la CSM, că are foarte multe aşteptări de la noul ministru al justiţiei şi sunt aceleaşi pe care le-a avut de la toţi predecesorii de la MJ, printre acestea fiind garantarea independenţei procurorilor şi stabilitatea lor în funcţie.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, joi, la CSM, că are foarte multe aşteptări de la noul ministru al justiţiei şi sunt aceleaşi pe care le-a avut de la toţi predecesorii de la MJ, printre acestea fiind garantarea independenţei procurorilor şi stabilitatea lor în funcţie.

Încă două demisii din CSM

Georgiana Iorgulescu, reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), şi-a anunţat ieri demisia din această funcţie. Ea a spus că este nemulţumită de modul în care funcţionează CSM, referindu-se la demisia Monei Pivniceru. "În opinia mea, trebuia să se ia act mai întâi de demisia din magistratură, din calitatea de judecător, cererea de demisie din CSM rămânând fără obiect. Dacă nu mai eşti judecător, nu mai poţi să faci parte din CSM. Între jurişti, pentru mine lucrurile stăteau într-un fel, pentru alţii în cu totul alt fel", a explicat Iorgulescu. Ea a adăugat că demisia Monei Pivniceru ar fi trebuit să fie o pură formalitate la CSM, însă "totul s-a transformat într-un lucru extrem de grav". Cererea de demisie va fi luată în discuţie la următoarea şedinţă a Consiliului.
Tot ieri, judecătoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Gabriela Bîrsan a transmis renunţă la calitatea de membru (interimar) al CSM, în locul Monei Pivniceru. În acest context, interimatul va fi asigurat de candidatul care a ocupat locul trei în urma alegerilor, Adrian Bordea, preşedintele Secţiei Comerciale din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru locul rămas vacant urmează să se organizeze noi alegeri la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform procedurii prevăzute de lege.

Puterea mai fură cateva zile din mandatul lui Băsescu


  Parlamentul se întruneşte abia luni după-amiază în şedinţă comună

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat ieri că Parlamentul se va reuni luni, la ora 15.00, în sesiune extraordinară, pentru citirea hotărârii CCR privind invalidarea referendumului din 29 iulie. "În plen va fi citită doar hotărârea Curţii Constituţionale, nu şi motivarea acesteia", a afirmat Zgonea, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. El a precizat că Parlamentul ia doar act de această decizie, fără a exista dezbateri sau vot, iar preşedintele CCR sau un membru al acesteia va citi decizia.
Zgonea a afirmat că au existat două propuneri, cea a PDL pentru vineri la ora 12.00 şi a celorlalte grupuri parlamentare pentru luni, ora 15.00, susţinând că parlamentarilor lor le este foarte greu să fie prezenţi vineri. "Reprezentanţii grupurilor parlamentare au precizat că luni vor fi în prezenţi în majoritate. Încep comisiile permanente şi ei sunt obligaţi să vină. Vor fi mai mult decât 50%^1 prezenţi la şedinţa de luni, la ora 15,00", a promis Zgonea.
Regulamentul şedinţelor comune prevede cvorum de şedinţă jumătate plus unu pentru parlamentarii fiecărei Camere a Parlamentului. "După plen, eu, ca preşedinte al Camerei, voi trimite, în 40-50 de minute, către Monitorul Oficial acest document, iar din acel moment domnul Traian Băsescu va redeveni oficial preşedinte al statului român", a mai spus Zgonea. El a adăugat că până luni la ora 15.00 "nu există vreun eveniment major care să-l pună într-o situaţie delicată pe preşedintele interimar".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.