Național

MOZAIC NATIONAL: Raport privind un jaf de 20 de miliarde de euro, ignorat de DNA

Ziarul de Vrancea
13 aug 2012 609 vizualizări
O comisie parlamentară constituită în 2009 din notabilităţi din domeniul agriculturii a dezvăluit toate tarele din sistemul de irigaţii din Romania, relatează Hotnews.ro.

În investigaţia întreprinsă de aleşii din comisiile de agricultură ale Legislativului se evidenţiază dezastrul de după 1989 din acest sector vital al economiei romaneşti. Astfel, deşi în sectorul îmbunătăţirilor funciare s-au cheltuit aproape 20 de miliarde de euro în perioada 1990-2010, aproape întreg patrimoniul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare este fie pus sub sechestru asiguratoriu al ANAF pentru datorii foarte mari, fie executat silit de diverse firme care au căpuşat societatea de stat, scrie AncheteOnline. Deşi documentul cuprinde cu lux de amănunte modul de delapidare a sistemului de irigaţii, nici acum procurorii de la DNA nu au întocmit un dosar penal pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi - în primul rand directorii generali ai SNIF din 2001-2009 (perioada avută în vedere pentru investigaţie). Mai mult, cu toate că unii dintre membrii comisiei de investigaţie au devenit după 2009 miniştri sau secretari de stat în Ministerul Agriculturii (Valeriu Tabără, Stelian Fuia, Valeriu Steriu) nu au făcut nimic în această direcţie pentru a corecta deficienţele. Raportul privind sistemul de irigaţii din Romania a fost realizat la cererea comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, preşedinte al comisiei fiind Valeriu Tabără.

Toţi oamenii preşedintelui interimar, aduşi la Cotroceni

Preşedintele interimar Crin Antonescu a semnat ieri decretele de numire a doi consilieri prezidenţiali - Victor Voicu şi Maria-Cristina Manda. Primul a preluat Departamentul sănătate publică, iar al doilea va coordona Departamentul constituţional legislativ. Totodată, Antonescu a semnat decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Virgil Păunescu, înlocuit de Voicu. Săptămâna trecută, preşedintele interimar îşi numise alţi consilieri. Astfel, Radu Zlati va activa în Departamentul pentru relaţia cu autorităţile publice şi societatea civilă, politologul Daniel Barbu a fost numit consilier prezidenţial la Departamentul de analiză politică, generalul Gheorghe Rotaru - la cel al securităţii naţionale. Vasile Enache, fost director general în Ministerul Apărării şi în Guvern, a fost numit consilier prezidenţial la Cancelaria Prezidenţială. În acest moment, nici un consilier al preşedintelui suspendat Traian Băsescu nu se mai află în funcţie.

Magistraţii o vor mai repede ministru pe Mona Pivniceru

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să acţioneze cu celeritate în rezolvarea aspectelor procedurale prealabile numirii Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei, fiind pentru prima oară în istoria postdecembristă când pentru această înaltă funcţie este propus un judecător de carieră. "Considerăm că în împrejurările actuale, lipsa unui titular al portofoliului justiţiei, starea de provizorat şi interimat nu sunt în interesul nimănui", se arată într-o scrisoare adresată CSM de către cele două asociaţii. AMR şi APR menţionează că Mona Maria Pivniceru nu este numai un militant important şi curajos pentru independenta justiţiei, aşa cum o cunoaşte opinia publică, ci şi un judecător cu o carieră excepţională în sistemul judiciar şi in mediul universitar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.