Național

MOZAIC NATIONAL:Antonescu critică Guvernul, premierul nu se simte intimidat

Ziarul de Vrancea
8 aug 2012 637 vizualizări
Crin Antonescu a fost contrazis de Victor Ponta, după ce preşedintele interimar a afirmat că Guvernul a dat dovadă de "timiditate şi confuzie" în chestiunea listelor pentru referendum. PDL întărată cele două părţi şi anunţă divorţul dintre PSD şi PNL.

Ponta a declarat ieri că nu se simte "ameninţat sau intimidat" în problema listelor electorale. "Nu mă simt ameninţat, nici intimidat, dar spun un singur lucru, ceea ce a spus şi domnul Antonescu: colaborăm foarte bine. Sigur că presiunea principală şi sarcina principală este pe umerii Guvernului şi aşa e normal să fie. Preşedintele, în general - dar, sigur, au fost şi cazuri diferite - are atribuţiile sale constituţionale. Greul e întodeauna pe Guvern şi problemele de zi cu zi sunt la Guvern. Deocamdată, fac faţă foarte bine şi cred că voi face şi în continuare", a spus Ponta jurnaliştilor care i-au solicitat să comenteze afirmaţiile lui Crin Antonescu.
Cu o seară în urmă, preşedintele interimar susţinea că a observat că Guvernul a dat dovadă de "timiditate şi ezitare" în chestiunea listelor pentru referendumul din 29 iulie, afirmând că Victor Ponta pare "ameninţat şi intimidat" în ultimele zile. "E nevoie ca instituţiile să nu se lase intimidate, şi aici mă refer în primul rând la Guvern, care a dat senzaţia – trebuie să o spun – unor anumite timidităţi şi anumitor ezitări. Guvernul trebuie să ia toate măsurile pentru ca propriile sale instituţii să nu se lase intimidate şi pentru ca toţi cetăţenii acestei ţări să fie apăraţi în faţa ameninţărilor şi intimidărilor la care Traian Băsescu, situat practic în afara legii şi în afara răspunderii ca oficialitate, recurge. Asta cred că trebuie să facă Guvernul", a susţinut Antonescu, la Antena 3.

Lider PDL: "Ponta a ales să se despartă de Antonescu"

PDL a încercat ieri să speculeze neînţelegerile sesizabile dintre Ponta şi Antonescu. Vicepreşedintele partidului Sulfina Barbu a apreciat că liderul PNL "a dat semnalul destrămării USL" şi că discursul acestuia demonstrează că zilele acestei alianţe sunt numărate. "Este evident că Victor Ponta a ales să se despartă de Crin Antonescu în ultimul ceas al loviturii de stat. Demisia lui Ioan Rus şi decizia lui Ponta de a anula mini-recensământul ilegal au fost două decizii care arată că PSD nu mai este dispus să încalce legea pentru a-l menţine pe Crin Antonescu ilegitim şi ilegal la Cotroceni. Crin Antonescu a fost imediat chemat de Voiculescu la Antena 3 pentru a declanşa atacul la Victor Ponta", a susţinut Sulfina Barbu. Ea crede că aceasta este singura explicaţie reală "pentru atacul furibund şi disperat lansat marţi seară de Crin Antonescu împotriva tuturor celor care nu mai sunt dispuşi să distrugă credibilitatea României pentru a-i prelungi interimarul la Cotroceni". "Decizia Curţii Constituţionale va însemna actul de divorţ dintre PSD şi PNL", a subliniat Sulfina Barbu.

DECLARATIA ZILEI:

Băsescu lui Antonescu: "O recomandare: Relax!"

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a ironizat ieri, pe un ton detaşat, ultimele ieşiri publice ale lui Crin Antonescu. Întrebat cum comentează prestaţia preşedintelui interimar, "acting president", care a vorbit în engleză la începutul întâlnirii cu delegaţia FMI, Băsescu a răspuns, râzând, după un moment de pauză: "Nu l-am văzut". Întrebat despre afirmaţia lui Antonescu potrivit căreia preşedintele suspendat şi oamenii acestuia nu vor scăpa de el decât dacă îl "omoară", Băsescu a răspuns, râzând: "Mi-am făcut cruce azi dimineaţă. I-aş face o recomandare, să fie mai calm, mai relaxat. Relax!".
Antonescu a declarat, într-o emisiune la Antena 3, că în lupta politică împotriva lui Traian Băsescu va merge până la capăt şi nu se va opri din acest demers indiferent câte ameninţări îi vor fi adresate. Imediat după declanşarea referendumului, Antonescu promitea că se va lăsa de politică dacă Băsescu revine la Cotroceni.


Secretar de stat în MAI, urmărit penal pentru abuz în serviciu

El este acuzat că a dispus şi semnat adresa către Curtea Constituţională prin care Evindenţa Populaţiei nu şi-a asumat veridicitatea listelor electorale

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus ieri începerea urmăririi penale faţă de Ioan Nicolae Căbulea, secretar de stat în MAI, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. "Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, învinuitul, la data de 1 august 2012, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, respectiv de asigurare a continuităţii conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu ştiinţă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile ce îi reveanu în temeiul funcţiei deţinute", precizează procurorii. Astfel, Căbulea i-ar fi cerut lui Constantin Manoloiu - director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, învinuit şi el în cauză - să întocmească o adresă conform căreia MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, pe 2 august 2012 Căbulea a semnat adresa oficială către Curtea Constituţională prin care a transmis înscrisul menţionat, care a fost întocmit din dispoziţia sa. "Încălcările dispoziţiilor legale în materie sunt evidente, întrucât potrivit art.5 din HG 682/07.07.2012, MAI, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, şi copii de pe acestea, în 3 exemplare, iar învinuitul Ioan Nicolae Căbulea, chestor principal de poliţie, secretar de stat, şef al Departamentului ordine şi siguranţă publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor a făcut parte, pe întreaga desfăşurare a referendumului naţional, din Comisia Tehnică Centrală înfiinţată prin hotărârea Guvernului României sus-menţionată", explică procurorii. Căbulea a fost audiat ieri, fiind pus oficial sub acuzare.

Preşedintele Comisiei Externe din PE denunţă "presiuni" făcute de Ponta asupra CCR

Eurodeputatul german Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, s-a alăturat criticilor comisarului UE al Justiţiei, Viviane Reding, considerând "intolerabile" presupusele presiuni exercitate de premierul Victor Ponta asupra judecătorilor CCR. "Este intolerabil ca premierul socialist Victor Ponta să exercite presiuni asupra instanţei constituţionale şi ca judecătorii şi familiile acestora să fie ameninţaţi. Domnul Ponta încalcă principiul justiţiei independente", a reacţionat Brok, conform unui comunicat oficial. "Tentativa de modificare ulterioară a rezultatelor unui vot democratic este inacceptabilă. Eforturile domnului Ponta de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu reprezintă un nou pas într-o serie de decizii personale şi instituţionale făcute de Ponta cu scopul blocării noilor proceduri anticorupţie", subliniază Brok. "Este corect că domnişoara Viviane Reding îl susţine acum în mod clar pe preşedintele Curţii Constituţionale din România, domnul Zegrean. Guvernul României trebuie să revină la respectarea principiilor statului de drept şi a independenţei justiţiei!", a încheiat Brok.
Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, s-a alăturat Comisiei de la Veneţia pentru a denunţa continuarea presiunilor politice asupra Curţii Constituţionale din România. Viviane Reding a postat pe Twitter declaraţia foarte critică a lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei, în care acesta consideră "inadmisibile presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale pentru influenţarea deciziei" privind referendumul. Viviane Reding a precizat: "Sunt de acord" cu poziţia domnului Gianni Buquicchio.

Visul premierului se apropie de sfarşit

Judecătoarea Mona Pivniceru - reprezentanta magistraţilor instanţei supreme în Consiliul Superior al Magistraturii - şi-ar fi dat ieri demisia din funcţia de membru ales al CSM, anunţă surse oficiale. Demersul survine propunerii premierului Victor Ponta de a o numi în funcţia de ministru al Justiţiei. Plenul CSM urmează să ia în discuţie demisia lui Pivniceru în şedinţa stabilită deja pentru data de 20 august. În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Mona Pivniceru a declarat, ieri, la intrarea în sediul CSM, că activitatea Guvernului este exclusiv administrativă, precizând că puterea judecătorească şi cea executivă sunt separate constituţional. "Constituţional sunt separate, dar ca efect al detaşării şi ca efect al independenţei calităţii mele de ministru, nu se pot intruziona unele în altele", a spus Mona Pivniceru. Întrebată dacă CSM s-ar putera reuni mai devreme de 20 august, data şedinţei Plenului, Mona Pivniceru a răspuns că orice este posibil, arătând totodată că demisia este un act unilateral.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, l-a desemnat marţi pe premierul Victor Ponta ca ministru interimar al Justiţiei. Ultimul a subliniat că ministerul Justiţiei a fost mereu visul său politic.

Vremea se răcoreşte sensibil în următoarele zece zile

Meteorologii estimează că, în următoarele două săptămâni, regimul termic va reveni la normal, temperaturile maxime la nivel naţional urmând să se încadreze între 28 şi 30 de grade Celsius, ceva mai ridicate în Oltenia, unde se vor atinge 31 de grade Celsius. Prognoza ANM arată că, în zona Moldovei, temperatura aerului va fi în scădere accentuată în următoarele zile, maximele urmând să se situeze în jurul valorii de 22 de grade Celsius pe 12 august, când vremea va deveni răcoroasă. O creştere uşoară şi treptată a temperaturilor va avea loc începând cu 13 august, pentru ca la sfârşitul intervalului de prognoză mediile pe regiune ale temperaturilor maxime să atingă 29 de grade Celsius, valoare normală pentru această perioadă a anului. La începutul şi sfârşitul perioadei de prognoză, probabilitatea pentru precipitaţii va fi foarte redusă. De asemenea, în intervalul 9-16 august, sunt prognozate averse, care vor fi mai abundente şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 12 şi 15 august.
La mare, în intervalul 7-12 august, temperaturile vor scădea de la o zi la alta, de la valori medii ale maximelor diurne de 35 de grade Celsius la începutul perioadei menţionate, până la aproximativ 24 de grade Celsius la sfârşitul acesteia. O uşoară creştere a temperaturilor se va produce între 13 şi 15 august, după care tendinţa va fi de staţionaritate la valori medii de circa 28-29 de grade Celsius, apropiate de normele climatologice pentru a doua decadă a lunii august. Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor cădea, cel mai probabil, între 10 şi 12 august.
La munte, în prima parte a intervalului, răcirea treptată a vremii va determina scăderea valorilor temperaturilor maxime până spre o medie de 12 grade Celsius, în ziua de 12 august, în timp ce mediile minimelor nocturne vor scădea până la 4-5 grade Celsius. După această dată, va urma o uşoară creştere a temperaturilor, spre medii de 18 grade Celsius ziua şi aproximativ 10 grade Celsius noaptea, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă din august. Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 9-15 august, în speciale în jurul datei de 11 august. În rest, trecător, în cursul după-amiezelor, sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.