Național

MOZAIC NATIONAL: Scandalul referendumului: Ponta se recunoaşte învins

Ziarul de Vrancea
7 aug 2012 749 vizualizări
Premierul le-a cerut ieri miniştrilor din Cabinet să renunţe la "mini-recensămant" şi să respecte legea n cvorumul pentru demiterea preşedintelui ar putea creşte după ce precizările CCR au devenit oficial literă de lege

Premierul Victor Ponta a cerut ieri miniştrilor implicaţi să verifice rapid, prin "mijloace administrative", dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului şi persoane decedate sau fără cetăţenie. El a precizat că un "mini-recensământ" nu mai poate fi organizat doarece "boicotul" continuă. Premierul a mai arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci "listele electorale permanente actualizate conform dispoziţiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000". "Vă rog, domnilor miniştri, să procedaţi strict în conformitate cu solicitările Curţii Constituţionale. E foarte clar că ideea iniţială a unui mini-recensământ nu poate funcţiona, pentru că înţeleg că boicotul se continuă şi în acest caz şi atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trânteşte uşa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificaţi cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveţi, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetăţenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veţi reuşi, fără să-l supăraţi pe preşedintele suspendat, să îi scoateţi de pe listă şi pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul şi spre deliciul mass-media", a spus Ponta.
Decizia premierului vine după ce luni, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, şi nu "actualizarea listelor" de alegători.
În aceeaşi zi, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare pentru abuz în serviciu în legătură cu corespondenţa purtată cu CCR.

Unde dai şi unde crapă: cvorumul va creşte

În Monitorul Oficial de ieri a fost publicată o rectificare care poate închide definitiv discuţia despre cvorumul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Fraza-cheie spune că cetăţenii romani cu domiciliul în străinătate trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului. Fraza, care apare într-o decizie din 2 august publicată pe site-ul CCR, nu apărea însă în Monitorul Oficial în care fusese publicată respectivă decizie. La momentul sesizării acestei inadvertenţe, CCR a calificat-o drept "eroare materială".
Fraza apare în motivarea respingerii unei contestaţii USL şi arată că legea privind alegerea preşedintelui se referă la toţi cetăţenii cu drept de vot, adică inclusiv la cetăţenii romani cu domiciliul în străinătate. Or, Curtea spune limpede în motivare că la referendumul pentru demiterea preşedintelui sunt aplicabile aceste dispoziţii legale, nu cele ale legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor. În acea lege, listele electorale permanente nu îi cuprind şi pe cetăţenii romani cu domiciliul în străinătate. Aceştia au fost scoşi de Guvernul Tariceanu în 2008 şi trimişi pe listele suplimentare. Potrivit hotnews.ro, odată luaţi în calcul cetăţenii romani cu domiciliul în străintate la stabilirea cvorumului, pragul necesar validării referendumului va urca şi mai mult.

PDL a depus plangeri penale

De altfel, cu cateva ore înainte de apariţia rectificării în Monitorul Oficial, PDL anunţa că a depus plângeri penale împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, şi a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, pentru abuz în serviciu. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu, care a arătat că cei doi ar fi refuzat să publice erata CCR. "Mă refer aici la trei rânduri din decizia Curţii privind respingerea constestaţiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie", a precizat Barbu. Ea a mai spus că presiunile Guvernului Ponta asupra Curţii Constituţionale continuă şi că din nou Monitorul Oficial este folosit în interesul USL. Sulfina Barbu a arătat că Victor Ponta s-a angajat în faţa Comisiei Europene că va publica fără întârziere şi nediscrimatoriu orice document ce soseşte la Monitorul Oficial.

Comisia de la Veneţia critică din nou autorităţile de la Bucureşti

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut ieri apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni. Comisia a precizat că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CCR în legătură cu acest subiect. "În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei", afirmă Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.
El aminteşte că, în ultimii ani, Comisia de la Veneţia a trebuit să intervină uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie tânără. "Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, curtea constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa", afirmă Buquicchio.

Record istoric de temperatură la Bâlea Lac

Canicula înregistrează începând de luni, maxime istorice în judeţul Sibiu, dovadă că luni, meteorologii au măsurat în municipiul Sibiu, 36,4 grade. De asemenea, un nou record (21,3 grade), s-a înregistrat la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului. "Luni am înregistrat maxime istorice pentru începutul lunii august, fiind vorba de maxime comparate cu valorile zilnice ale mediilor anuale de până acum", a explicat Mihaiela Stăncescu, şeful Serviciului Regional de Prognoză Transilvania-Sud Sibiu. Ea a precizat că, luni, 6 august, în municipiul Sibiu, staţia meteo a înregistrat un maxim de 36,4 grade, faţă de vechiul record de temperatură de 33 de grade, înregistrat în perioada 1963-1971. Tot luni, staţia meteo de la Bâlea Lac a măsurat un maxim istoric de 21,3 grade, cu 4,3 grade mai mult faţă de vechiul record de temperatură, de 17,6 grade, înregistrat în 1980. Ieri după amiază recordul se menţinea la Bâlea Lac, unde termometrele măsurau 18,5 grade, cu posibilitatea să mai crească, faţă de recordul de 16,00 grade, pentru ziua de 7 august, înregistrat în anul 2000.

Un primar pune singur pavele pentru că nu are bani să plătească muncitori

Primarul comunei arădene Ghioroc lucrează de o săptămână la pavarea unor străzi din localitate, alături de subalterni, pentru că nu are bani în buget să plătească muncitori. Edilul Corneliu Popi Morodan a spus că fostul primar a cumpărat pavele pentru a moderniza trotuarele pe patru străzi, însă în bugetul local nu există bani şi pentru plata lucrărilor. "Ne-ar fi costat 40 de lei metrul pătrat doar manopera, dar avem datorii mai mari decât bugetul pe un an, undeva la 1,4 milioane de lei la un buget de 900.000 de lei. Nu am vrut să facem datorii şi mai mari, dar nici să ţinem depozitate degeaba pavelele cumpărate deja, care au costat peste 70.000 de lei. Singura soluţie a fost să ies eu în stradă să pavez, cu experienţa pe care o am de acasă, că mi-am pus şi eu pavele acum câţiva ani", a declarat ieri primarul din Ghioroc. El i-a chemat în ajutor pe viceprimar şi pe alţi şapte subalterni, care au acceptat să lucreze câteva ore pe zi în stradă, cu lopeţi, ciocane şi alte ustensile necesare pentru pavarea trotuarelor. "Încercăm să-i sensibilizăm şi pe localnici pentru a ni se alătura. E important să ne ajute cum pot să terminăm cât mai repede lucrarea", a mai spus Morodan.
"Când sunt în instanţă sunt jurist, aici sunt fierar betonist", a adăugat şi juristul Primăriei, Gheorghe Cizmaş, care lucrează cu betoniera comunei.

Ce a visat premierul

În aşteptarea unei decizii din partea Monei Pivniceru, preşedintele interimar, Crin Antonescu, l-a desemnat ieri pe premierul Victor Ponta ca ministru interimar al Justiţiei. Primul ministru a declarat că desemnarea sa la conducerea Justiţiei i-a îndeplinit visul de a fi ministru în acest domeniu.
El a arătat totuşi că un secretar de stat va asigura conducerea ministerului.
"În condiţii cu totul şi cu totul neaşteptate, mi s-a îndeplinit visul de a fi ministrul Justiţiei. Sper însă că foarte repede, în câteva zile, se va şi încheia visul acesta şi vom avea un ministru plin al Justiţiei, pentru că este necesar acest lucru", a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.
Mona Pivniceru, actual judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost propusă pentru portofoliul Justiţiei. CSM a respins însă, în şedinţa de luni, detaşarea acesteia la minister, astfel că Pivniceru trebuie să-şi dea demisia din Consiliu.
Luni seară, Victor Ponta anunţa că Mona Pivniceru va demisiona din funcţia de membru al CSM, procedurile urmând să fie încheiate în câteva zile.

Fiul lui "Butoane", zece ani la închisoare

Dan Grecu, fiul lui Octavian Grecu, zis "Butoane", a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu la zece ani de închisoare pentru trafic de minori, decizia nefiind definitivă.
Alături de Dan Grecu, în acelaşi dosar instanţa l-a condamnat pe Gabriel Cătălin Şandru la patru ani de închisoare şi pe Denisa Florentina Mândruţ la trei ani de închisoare.
În noiembrie 2011, Dan Grecu, Gabriel Cătălin Şandru şi Denisa Florentina Mândruţ, ultimii doi în vârstă de 17 ani, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, de procurorii DIICOT, pentru trafic de minori. Potrivit anchetatorilor, Denisa Florentina Mândruţ racola minore în vederea practicării prostituţiei, acestea fiind prezentate ulterior lui Dan Grecu.
Şi tatăl lui Dan Grecu, Octavian, zis "Butoane" este în arest preventiv, alături de alte 38 de persoane, printre care ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Niţu, director la firma acestuia, şi de şefi din ANAF, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro anual, începând din 2010

România, codaşă la compensarea medicamentelor

România se află pe ultimele locuri în Europa în ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente. Astfel, romanii sunt nevoiţi să acopere 40% din costul acestora, faţă de olandezi care plătesc doar 0,7%, francezi, cu 1,2% şi germani, cu 5,4%, potrivit unui studiu. România se află într-o situaţie mai bună decât Bulgaria, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor, dar mult mai rea decât media europeană de 20% plătită de pacienţi din preţul medicamentelor. "În ţara noastră, compensarea medicamentelor este făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B - unde sunt incluse cele mai multe boli, şi 100% pentru listele C - unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele naţionale)", a explicat ieri Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
România este totodată pe unul din ultimele locuri şi la procentul alocat din PIB sănătăţii, cu 3,84, cu mult sub media europeana de 9.

Marea Cameră a CEDO, sesizată pentru înfiinţarea sindicatului preoţilor

Marea Cameră a Curţii Europene de la Strasbourg a fost sesizată de Guvernul român în legătură cu înfiinţarea sindicatului clericilor "Păstorul cel bun", contestat de Biserica Ortodoxă Română, întrucât "preoţii nu au dreptul să se angajeze în politică partinică".
În 31 ianuarie 2012, cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă", judecătorii CEDO au dat câştig de cauză sindicatului preoţilor din Mitropolia Olteniei - "Păstorul cel bun" - privind dreptul clericilor la libera asociere în sindicate.
Guvernul de la Bucureşti a solicitat reanalizarea cauzei de către Marea Cameră a Curţii Europene, în urma unei sesizări a Patriarhiei Române.
Potrivit Patriarhiei, este vorba despre "cunoaşterea trunchiată" de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României, a Legii Cultelor privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din România şi a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea BOR, care enunţă autonomia şi libertatea bisericii faţă de stat. În opinia Patriarhiei, s-a produs o confuzie între specificul vocaţional al preoţiei, care este chemare la misiune sfântă şi raporturile de muncă specifice angajaţilor civili. "Sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentală şi pastorală a preoţilor, şi anume organizarea de mitinguri, demonstraţii şi greve, menţiune care contravine statutului recunoscut cultelor de către statul român de factori ai păcii sociale privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor", arată BOR. De asemenea, statutul sindicatelelor prevede respectarea prevederilor legale privind concediile de odihnă şi sărbătorile legale. În cazul clericilor, aceste zile nu pot fi libere, întrucât zilele de sâmbătă şi duminică, prima şi a doua zi de sărbătorile Sfintelor Paşti, Naşterii Domnului şi Rusaliilor, precum şi în alte sărbători legale care coincid cu sărbătorile religioase.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4293 zile, 15 ore, 16 minute, 40 secunde
Am asteptat cu nerabdare olimpiada de la Londra si mai ales festivitatea de deschidere care a fost grandioasa.Ce pacat ca atunci cand a trecut delegatia Romaniei bucuria mea s-a dus dracului.Din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.