Național

Mozaic national: Profesor care a luat mită 500 de lei, condamnat la închisoare. El ar mai fi comis anterior o faptă identică

Ziarul de Vrancea
2 aug 2012 757 vizualizări
Un profesor buzoian de matematică de la Liceul de Artă din Buzău a fost condamnat de Tribunalul Buzău la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. În luna iunie, el a fost prins în flagrant luând 500 de lei de la mama unui elev care risca să rămână corigent.

Potrivit avocatului profesorului Paul Stoenică, Codruţ Oniţă, decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel. "Iniţial, nu şi-a recunoscut fapta, însă ulterior a decis să recunoască acuzaţiile aduse şi să beneficieze de reducerile de pedeapsă. A fost condamnat la o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare. Doi ani pentru luare de mită, iar alte şase luni fiindu-i revocată o pedeapsă anterioară, el fiind într-un termen de încercare", a declarat Codruţ Oniţă.
Cadrul didactic nu este la prima faptă de acest gen. Astfel, în anul 2008, când preda la un alt liceu din Buzău, Stoienică a mai căzut victima unui flagrant dar, fiind la prima abatere, procurorii l-au scos atunci de sub urmărirea penală.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului şcolar Judeţean Buzău, Geta Burducea, a declarat, joi, că decizia Tribunalui Buzău de a-l condamna pe cadrul didactic prins în timp ce lua mită este normală şi poate fi interpretată ca un semnal de alarmă pentru profesorii care au de gând să ceară mită elevilor ori părinţilor.


Evazioniştii vor intra gratis doar la urgenţă

n neasiguraţii şi evazioniştii vor trebui să-şi plătească serviciile medicale, altele decat cele de urgenţă

Neasiguraţii şi evazioniştii vor fi puşi la plată prin noua lege a sănătăţii, întrucât vor primi îngrijiri medicale numai dacă ajung la spital în urgenţă. "Nu ştiu dacă oamenii ar fi de acord să plătească pentru evazionişti. Noi, prin noua lege a sănătăţii, nu avem persoane neasigurate. Dar există două categorii de persoane care ar putea avea probleme şi care nu ar putea fi tratate decât în urgenţă. Este vorba despre persoanele protejate social şi care nu au depus actele pentru obţinerea acestui statut şi evazioniştii fiscali", a explicat ieri ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. Potrivit ministrului, există persoane cu venituri importante care nu plătesc contribuţia la sănătate. "De evazionişti se ocupă fiscul. Noi îi punem la plată", a subliniat Vasile Cepoi. Managerii spitalelor sunt de acord ca neasiguraţii şi evazioniştii să fie puşi la plată prin noua lege a sănătăţii. "Este o decizie înţeleptă. Aşa se întâmplă în toată lumea. Dacă pacienţii au nevoie de asistenţă medicală cronică şi nu au asigurare medicală, să plătescă. La spital, se rezolvă doar urgenţa", a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.

Nati Meir se întoarce după gratii

Fostul deputat Nati Meir a fost arestat preventiv, ieri, de Judecătoria Sectorului 1, în dosarul în care este acuzat că a înşelat mai multe persoane cu locuri de muncă în Israel. El a fost dus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată de Nati Meir cu recurs la Tribunalul Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că membrii grupării din care făcea parte şi Meir le promiteau oamenilor că îi trimit la muncă în Israel, încasau diverse sume de bani, dar nu-şi mai onorau contractele. El a precizat că există informaţii că mai mult de zece persoane au fost înşelate de membrii grupării.
Potrivit unor surse judiciare, Nati Meir s-a întâlnit personal cu mai multe părţi vătămate, cărora le-a promis că, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 400 şi 800 de euro, le facilitează contracte de muncă în Israel, la Tel Aviv, în domeniul construcţiilor. Sursele citate au precizat că victimele ajungeau să-i contacteze pe membri grupării, implicit pe Nati Meir, în urma citirii unor anunţuri postate pe internet în legătură cu oferte de muncă în Israel.

Preda: Încheierea alianţei de centru-dreapta, peste 3-4 săptămâni

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă că în urma discuţiilor dintre PDL, PNŢCD, Noua Republică, Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta şi Fundaţia Creştin-Democrată, se vor pregăti detaliile care pot conduce, "în cazul cel mai fericit", la încheierea alianţei electorale în 3-4 săptămâni. "Există câteva puncte agreate: 1. scopul alianţei este definirea unei alternative la Uniunea Social Liberală; 2. fiecare formaţiune îşi menţine identitatea politică, acceptând criterii de integritate comune pentru candidaturile ce vor fi prezentate la viitoarele alegeri legislative; 3. mai multe grupuri de lucru vor pregăti detaliile politice şi juridice care ar putea conduce, în cazul cel mai fericit, la încheierea alianţei electorale de centru-dreapta peste 3-4 săptămâni", scrie Preda, pe blogul său.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamţu, Aurelian Pavelescu şi Adrian Papahagi au stabilit, în vederea construirii unei platforme de centru-dreapta, formarea unui grup politic care să elaboreze programul politic şi de guvernare.

Dosarul lui Patriciu, amanat

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat ieri pentru 20 august, luarea unei decizii în dosarul Rompetrol, în care Dinu Patriciu a fost trimis în judecată alături de 12 inculpaţi acuzaţi de infracţiuni economice. Procurorii Parchetului General au cerut, pe 18 iulie, Tribunalului Bucureşti, condamnarea lui Dinu Patriciu la o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege, respectiv 20 de ani de închisoare, pentru infracţiunile de care omul de afaceri este acuzat în dosarul Rompetrol. De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut pe 18 iulie ca, prin decizia ce va fi pronunţată, judecătorii să-l oblige pe Alexandru Bucşă să plătească, în solidar cu Dinu Patriciu, suma de 85 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor Publice.
La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. O parte a dosarului se referă la modul în care Rompetrol a preluat o creanţă de 85 milioane de dolari, procurorii susţinând că aceasta trebuia încasată de statul român.

Bulgarii vor să-şi trimită un satelit în spaţiu cu o rachetă romanească

Racheta Haas 2C, construită de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), va plasa pe orbită, în vara anului 2013, satelitul bulgăresc CubeMessenger, dar şi un satelit românesc a cărui identitate va fi anunţată în scurt timp.
CubeMessenger, construit de echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites), este un satelit cu o durată de funcţionare cuprinsă între o săptămână şi o lună. Satelitul va fi folosit pentru a testa şi îmbunătăţi echipamentele de comunicaţii şi de control al altitudinii şi pentru a obţine o experienţă practică în operarea sateliţilor de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului. Haas 2C, racheta purtătoare, este un vehicul plasator pe orbită, într-o singură treaptă, aflat în prezent în construcţie şi testare la ARCA. Este o rachetă low-cost foarte uşoară şi este propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care foloseşte kerosen în rolul de carburant şi oxigen lichid ca oxidant. Motorul este construit în cea mai mare din materiale compozite şi foloseşte un sistem de răcire prin ablaţie pentru reducerea costurilor şi creşterea siguranţei. "Această misiune comună va fi un pas vital înainte în dezvoltarea tehnologiei spaţiale atât în Bulgaria, cât şi în România", spune echipa BOREAS, într-un comunicat emis ieri.

CNE: Codruţa Kovesi nu a plagiat

Consiliul Naţional de Etică (CNE) a decis, în şedinţa de ieri, că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat, hotărârea fiind luată în baza evaluării realizate săptămâna trecută de experţii tehnici ai CNE. În şedinţă a fost asigurat cvorumul necesar, iar decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
Experţii tehnici ai CNE au stabilit, în 27 iulie, că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. Potrivit reprezentanţilor CNE, experţii au luat relativ uşor această decizie, întrucât documentele prezentate erau foarte clare care în sensul că teza de doctorat nu conţine elemente de plagiat. Autoritatea Naţională pentru Cercetare ştiinţifică (ANCS), instituţie pe lângă care funcţionează CNE, precizase anterior, în aceeaşi zi, că procurorul general a adus la Consiliu probe suficiente şi convingătoare pentru a nu fi nevoie să i se solicite documente suplimentare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
economic, acum 4306 zile, 6 ore, 34 minute, 19 secunde
uniformele impuse de colegiile economic si pedagogic nu este cumva tot mita mascata ? Sa se ia exemplu Colegiilor Unirea si Cuza ,este mult mai corect si cinstit .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.