Național

Moldovenii nu s-au înghesuit la vot

Ziarul de Vrancea
30 iul 2012 708 vizualizări
În doar două dintre judeţele din Moldova, zonă considerată un fief al USL, prezenţa la referendumul de duminică a depăşit 50% ^ 1 (Botoşani - 54,8% şi Vrancea - 55,4%).

Prezenţa sub aşteptări obţinută de USL în nord-estul ţării ar putea fi o explicaţie pentru posibila invalidare a referendumului, fapt susţinut şi de ziaristul Radu Tudor, unul dintre propagandiştii Uniunii. "USL n-are prea multe scuze pentru faptul că nu a obţinut 50%^1 vot la acest scrutin. Dacă nici cand ai 2,300 de primari şi 38 de preşedinţi de Consilii Judeţene nu poţi mobiliza lumea, atunci n-are rost să mai discutăm. Alegerile au fost pierdute în Moldova, unde în majoritatea judeţelor a fost sub 45% participare. Lideri precum Relu Fenechiu şi Viorel Hrebenciuc trebuie să înteleagă că au prea multe eşecuri în ultimii 4 ani şi e vremea să părăsească toate funcţiile în partidele lor. Acei primari si presedinti de CJ care n-au obtinut 50% ^ 1 ar trebui să demisioneze din toate funcţiile deţinute în PSD, PNL şi PC", scrie Radu Tudor, de la Antena3, pe blogul său.
Participarea la referendum a fost de 46,23%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, a anunţat ieri BEC, după centralizarea rezultatelor din 99,97% din secţii. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "DA" este de 7.400.508, adică 87,52%, iar cele de la răspunsul "NU" - 943.031 - 11,15%, iar 111.797 au fost voturi nule, reprezentând 1,32%. Potrivit datelor furnizate ieri la pranz de BEC, nu au fost centralizate rezultatele din trei secţii de votare din judeţul Olt şi de la o secţie de votare din strainătate. Numărul secţiilor rămase fiind nesemnificativ, Biroul nu a mai prezentat în cursul zilei de ieri rezultatele finale.

Băsescu: Romania are 22 milioane de cetăţeni, nu 7 milioane

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că "aceia care au organizat lovitura de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului", precizând că oricine poate fi tras la răspundere "când emite deliberativ acte normative care blochează activitatea instituţiilor". El a susţinut că "România a suferit pagube enorme investiţionale, financiare şi de imagine ca urmare a loviturii de stat". Băsescu a adăugat că o concluzie personală după rezultatul refendumului este că în societatea românească s-a creat o falie ideologică, socială şi economică. "Obiectivul major până la finalul mandatului meu este reducerea sau eliminarea acestei falii, o falie uneori ideologică, care îşi are rădăcina în 13-16 iunie '90, o falie economică, o falie socială", a spus Băsescu. Întrebat cum va coabita cu actuala majoritate, şeful statului a răspuns că are experienţa din 2007, când a fost suspendat, a revenit la Cotroceni şi a coabitat cu majoritatea de la acea vreme. El a precizat că naţiunea are 22 de milioane de români şi că nimeni nu poate să reprezinte doar 7 milioane dintre aceştia. "În primul rând, aş remarca faptul că românii, majoritatea lor, circa 10,5 milioane nu au participat la referendum sau au spus «Nu» propunerii de suspendare a preşedintelui. Şi aici trebuie să înţelegem că naţiunea română are 22 milioane de cetăţeni, şi nu doar 7 milioane. Dacă cineva îşi propune să îi reprezinte doar pe cei 7 milioane, eu, ca preşedinte, nu pot să fiu decât preşedinte pentru toţi cei 22 de milioane", a afirmat Traian Băsescu.

Iliescu cere ajutorul CCR

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri dimineaţă, la sediul USL, că nu se va organiza un nou referendum şi s-a arătat mulţumit de rezultatul consultării populare care s-a desfăşurat absolut corect. "Lucrurile sunt foarte clare, Băsescu nu mai reprezintă pe nimeni. Prin votul de ieri, domnul Traian Băsescu nu mai are niciun fel de legitimitate şi nu mai reprezintă pe nimeni", a comentat premierul. Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că USL ia în calcul depunerea unei sesizare la Curtea Constituţională, privind boicotul organizat de către PDL la referendum. Punctul său de vedere a fost împărtăşit şi de fostul şef al statului, Ion Iliescu. Acesta a spus că referendumul trebuie validat de CCR în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.

Ponta îl invită pe Băsescu la "tango"

Dacă în declaraţiile făcute pentru presa din Romania, premierul român a continuat "duelul" cu Traian Băsescu, în faţa ziariştilor străini, Victor Ponta a adoptat un stil mai împăciuitor. El a afirmat ieri că a tras "învăţămintele" în urma crizei politice care a afectat România în ultimele săptămâni şi după criticile UE privind metodele utilizate în încercarea de demitere a preşedintelui. De asemenea, Ponta a recunoscut că "imaginea României pe plan internaţional a fost şifonată". El a promis că nu va mai căuta "confruntări" cu Traian Băsescu: "Toată lumea va avea de pierdut dacă vom continua luptele". Pe de altă parte, premierul a subliniat că nu ştie ce atitudine să aibă în relaţia cu Băsescu. "Este nevoie de doi pentru a dansa tango", a răspuns Ponta la o întrebare privind o eventuală "reconciliere".

Bruxelles-ul îndeamnă la reconciliere

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, i-a îndemnat ieri pe liderii politici din România să depăşească subiectele de dispută şi să coopereze pentru soluţionarea problemelor ţării.
"Am luat cunoştinţă de rezultatele referendumului. Le cer tuturor liderilor politici din România să depăşească disensiunile şi să accepte să colaboreze pentru rezolvarea problemelor cu care România se va confrunta în următoarele săptămâni şi luni, demonstrând respectul reciproc fără de care democraţia ar fi doar un set de reguli formale", a declarat Jean-Claude Mignon. "De asemenea, le cer liderilor politici să asigure independenţa justiţiei, care este esenţială pentru stabilirea şi consolidarea statului de drept", a adăugat preşedintele APCE.
Şi Hannes Swoboda, preşedintele grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE, a transmis ieri Bucureştiului un mesaj de depunere a armelor. "Nu există învingători în referendumul din România. Acum, toate partidele politice trebuie să se asigure că România nu va fi perdantă. Forţele politice din România trebuie să acţioneze în mod responsabil pentru bine ţării şi trebuie să renunţe la dispute, care riscă să pună sub semnul întrebării credibilitatea României şi poziţia ţării în Europa", precizează Hannes Swoboda, liderul grupului politic din care face parte şi Victor Ponta.

Opt secţii de vot în Dolj cu prezenţă de peste 100%

Opt secţii de vot din Dolj au înregistrat prezenţe de peste 100%. Pe locul I s-a situat secţia 449 din comuna Radovan, cu o prezenţă la vot de 126,24%, în condiţiile în care media pe judeţ a fost de 51,57% iar în Craiova prezenţa a fost de 42,48%, scrie adevarul.ro.
Potrivit MAI, un număr de 129 de incidente de natură penală, majoritatea la Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, au fost sesizate în ziua scrutinului privind demiterea lui Traian Băsescu. Poliţiştii au aplicat 95 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 25.960 lei.
Cele mai multe sesizări s-au înregistrat în Bucureşti (148) şi judeţele Dâmboviţa (72), Buzău şi Ialomiţa (câte 37), Braşov (32) şi Mehedinţi (30).
Potrivit MAI, infracţiunile în ziua referendumului au fost constatate în judeţele Vrancea (19), Teleorman (16), Dolj (15), Constanţa (13), municipiul Bucureşti şi Galaţi (câte 11). Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în judeţele Constanţa şi Gorj (câte 13), municipiul Bucureşti (10), Mehedinţi (9) şi Timiş (6).
Pentru prevenirea "turismului electoral", pe parcursul desfăşurării referendumului naţional au fost organizate aproximativ 600 de microfiltre în trafic. Astfel, până duminică la ora 23.00, poliţiştii au verificat 1.295 de autovehicule şi au legitimat 2.960 de persoane, nefiind înregistrate fapte de natură penală de tipul "turismului electoral", mai spun reprezentanţii MAI.
În zilele de 28 şi 29 iulie au fost eliberate 45.921 acte de identitate, dintre care 41.724 cărţi de identitate şi 4.197 cărţi de identitate provizorii.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.