Național

Averizare de cod portocaliu pentru duminică: PDL boicotează referendumul

Ziarul de Vrancea
24 iul 2012 639 vizualizări
După ce a spus în repetate randuri că nu vrea să piardă la "masa verde", Traian Băsescu este de acord cu decizia luată de democrat-liberali n dacă simpatizanţii PDL şi ai preşedintelui suspendat nu se prezintă la urne, referendumul are şanse mici să fie validat

Colegiul Director al PDL a decis ieri să îndemne simpatizanţii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Surse din partid au relatat că decizia a fost luată cu 59 de voturi "pentru" şi o abţinere.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale. Întrebat de ce alege să fie laş, într-o discuţie on-line la ziare.com, Băsescu a răspuns: "Nu am ales să fiu laş, am ales să acţionez în interesul naţional". Preşedintele suspendat a mai susţinut că el nu ţine pe nimeni acasă şi că democraţia poate fi promovată în două feluri în cazul referendumului din 29 iulie: fie prin prezenţa la urne şi votul împotriva demiterii, fie prin neparticipare la vot. "Este opţiunea fiecăruia cum o va face. Cert este că nu eu am cerut un vot pentru mine. Eu mi-am câştigat mandatul de 5 ani în 2009. Cei care vor să întrerupă mandatul constituţional au şi responsabilitatea să-i convingă pe români să vină la vot. Este obligaţia celor care au aprobat referendumul să probeze că au voturile necesare", a mai spus Băsescu.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat ieri că PDL va avea reprezentanţi în toate secţiile de votare la referendum. "Indiscutabil da, altfel e o copilărie", a spus democrat-liberalul. "Ne vom strădui să limităm cât mai mult fraudele puse la cale de USL şi vom avea un om în secţiile de votare, care va încerca să-şi facă datoria", a adăugat Vasile Blaga.

Tăriceanu: Căutăm 1,8 milioane de alegători în plus

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, la sediul USL, că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor. "Aprecierea mea este că vor trebui aduşi în mod suplimentar între 5 şi 10% din numărul de alegători, deci vor trebui convinşi, atraşi să vină să voteze, ceea ce nu este un lucru uşor. Asta înseamnă între 900.000 şi 1,8 milioane de alegători pentru a putea asigura condiţia de cvorum", a spus Tăriceanu. El a apreciat că, după această frământare politică ce durează de ceva vreme, în opinia sa nu există cetăţean în România care să nu fie la curent cu organizarea referendumului şi care este miza referendumului. "Din acest motiv, cred că şi conştiinţa fecăruia va fi trezită pentru a-i determina să vină la vot în ziua referendumului. Acest lucru trebuie făcut prin toate canalele media, trebuie dat acest mesaj foarte clar că românii îşi decid într-o manieră foarte importantă viitorul pe următorii ani şi, dacă vor să rămână într-o Românie marcată de conflicte, de tesiune, de certuri, de dezbinare, atunci sigur că pot să stea acasă", a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

CCR confirmă: Se votează între 7.00 şi 23.00

Curtea Constituţională a decis ieri că modificările aduse Legii referendumului prin legea adoptată în 18 iulie de Camera Deputaţilor, care stabileşte intervalul de vot între 7.00 şi 23.00, este constituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Totodată, judecătorii CCR au respins şi o altă sesizare formulată de PDL, prin care se cerea constatarea faptului că extinderea intervalului pentru votare nu poate fi aplicabilă referendumului din 29 iulie.
Pe de altă parte, Curtea a constatat că este neconstituţională modificarea Legii 3/2000 în sensul ca intervalul de desfăşurare a referendumurilor naţionale să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de lege de modificare a Legii privind organizarea referendumului, în care a fost introdusă prevederea că "intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului naţional se va stabili prin hotărâre a Guvernului".
Argumentaţia în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul CCR urmează să fie prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.