Național

Mozaic national:Martin Harris, indignat că în Parlamentul României există infractori condamnaţi

Ziarul de Vrancea
19 iul 2012 710 vizualizări
Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, declară că politicienii români de la toate partidele sunt responsabili pentru constatările din raportul CE privind MCV.

"Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curăţenie internă. Este extraordinar că infractori condamnaţi sunt încă parlamentari", afirmă Harris, într-un comentariu postat ieri pe blogul său. El arată că în raportul Comisiei Europene sunt exprimate îngrijorări privind criza politică recentă din România, fiind semnalate ca binevenite asigurările şi acţiunile premierului Victor Ponta de a răspunde acestor îngrijorări. Harris precizează că în raport sunt menţionate însă şi performanţa DNA, mai buna gestionare a duratei proceselor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi faptul că CSM şi-a jucat rolul când a trebuit să răspundă ameninţărilor la adresa justiţiei.

Vîntu, anchetat şi pentru spălare de bani în dosarul FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat ca urmare a unei condamnări la un an de detenţie pentru şantaj, a fost adus, ieri, la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat în dosarul privind prăbuşirea FNI. "S-a dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor. Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, după ce în perioada 1999-2000, a realizat mai multe răscumpărări de unităţi de fond FNI şi a utilizat aceste sume la achiziţionarea unor bunuri imobile", informează Parchetul instanţei supreme. De asemenea, arată sursa citată, materialul probator administrat demonstrează faptul că o parte din imobilele intrate în proprietatea SC Imobiliar Network 2002 SA, societate controlată de Vîntu, au fost închiriate pentru diferite sume de bani. "În aceste condiţii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit că învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu a supus procesului de spălare a banilor, pe lângă sumele reţinute în starea de fapt iniţială (respectiv suma de peste 700.000 lei provenită din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei provenită din infracţiunea de înşelăciune) şi alte sume mari de bani. Astfel, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că şi suma de peste 130.000 lei a fost supusă procesului de spălarea banilor, fiind rezultată tot din infracţiunile săvârşite, adică peste 5,47 milioane de dolari la data prăbuşirii FNI, respectiv sumele de 278.034 de dolari şi 786.060 euro, provenite din chirii", arată sursa citată.
Joia trecută, Nicolae Popa a fost audiat în acelaşi dosar, în care Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru spălare de bani şi instigare la delapidare.
Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea FNI, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească aproximativ o sută de milioane de euro compensaţii.

Cum combate Patriarhia seceta

Patriarhia Română îndeamnă ierarhii, clericii şi credincioşii ortodocşi să se roage pentru ploi liniştite, în această perioadă în care seceta afectează grav culturile agricole. Reprezentanţii Patriarhiei au precizat, ieri, într-un comunicat de presă, că perioada de secetă afectează grav culturile agricole, cu multe consecinţe imediate şi pe termen lung asupra vieţii oamenilor. Astfel, Patriarhia Română adresează "un îndemn stăruitor" ierarhilor, clericilor şi credincioşilor ortodocşi "să intensifice rugăciunea pentru ploi liniştite, folositoare vieţii oamenilor, vieţuitoarelor şi aducătoare de rod bogat al pământului". "Încrezători în milostivirea lui Dumnezeu, să avem nădejde că El va răspunde rugăciunilor noastre potrivit cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos, «toate câte cereţi, când vă rugaţi să credeţi că le veţi lua şi le veţi avea» (Marcu XI, 24) şi va opri seceta care a cuprins întreaga ţară", se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei Române.

Senat: Linia specială de la sediul de campanie al lui Băsescu, ilegală

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat ieri că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea şi funcţionarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Băsescu se situează în afara prevederilor şi normelor legale. El a precizat, la finalul şedinţei comisiei în cadrul căreia a fost audiat şi şeful STS, Marcel Opriş, că preşedintele suspendat nu poate beneficia de un sistem ca acela instalat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la sediul de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că generalul Marcel Opriş şi-a depăşit competenţele. Cristian David a anunţat că va trimite Consiliului Suprem de Apărare a ţării (CSAT) concluziile comisiei de apărare pe această temă.
Pe de altă parte, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a declarat, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal. "Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă. Cred că nu prezenţa mea este importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acţionat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesantă", a spus şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Opriş a mai menţionat că nu poate arăta acele documente care dovedesc că a acţionat conform legii, pentru că procedurile sunt clasificate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.