Național

Mozaic national: Au trecut 16 zile, Ponta nu a demisionat _ The Economist despre Ponta: "My name is Paste. Copy Paste"

Ziarul de Vrancea
3 iul 2012 541 vizualizări
El Pais a publicat înregistrarea audio a interviului în care premierul promite că va demisiona dacă se va demonstra că a plagiat

"Potrivit apropiaţilor partidului, prim-ministrul Victor Ponta este într-o companie selectă. Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat vineri că «de la Platon şi Aristotel, toţi cei care au scris teze de doctorat pe filosofie, pe politică, pe ştiinţe sociale, toţi au plagiat»". Fragmentul face parte dintr-un articol publicat pe un blog al The Economist, care tratează evenimentele legate de acuzaţiile de plagiat aduse premierului roman. "Dincolo de amuzamentul pe care declaraţia domnului Rus îl poate produce, aceasta este şi un indiciu că - în ciuda încercărilor energice de a stinge scandalul de plagiat - premierul de 39 de ani s-ar putea îndrepta spre acelaşi cimitir politic în care se afla şi cadavrele ministrului german al Apărării Theodor zu Guttenberg şi al preşedintelui Ungariei vecine, Pal Schmitt", se mai arăta pe blogul afiliat reputatului săptămanal britanic The Economist.  
Cotidianul spaniol El Pais a publicat ieri înregistrarea audio a interviului cu premierul Victor Ponta, în care acesta spune că îşi dă demisia în cazul în care o comisie abilitată confirmă acuzele că a plagiat teza de doctorat. Întrebat de jurnalist dacă va demisiona în cazul unui verdict de plagiat, Ponta a răspuns: "Sigur. Dacă comisia abilitată de lege dă o asemenea decizie, da".

Andronescu vrea modificarea bacalaureatului

Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă din toamnă, întrucât mai multe schimbări la Legea educaţiei, inclusiv cea în acest sens, se află deja în Senat, care este for decizional, a declarat ieri noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Adronescu. "Modificarea bacalaureatului ar fi posibilă chiar din această toamnă. Avem Legea educaţiei în Senat, acesta este for decizional pentru Legea educaţiei. Astfel că, dacă vom decide modificarea bacalaureatului, acest lucru s-ar putea produce din toamnă", a spus Andronescu, la preluarea mandatului de la Liviu Pop. Astfel, dacă se aprobă modificările privind bacalaureatul, candidaţii din 2013 vor susţine acest examen cu probe diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră. În forma ei actuală, Legea educaţiei naţionale prevede introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2016. Întrebată ce se va întâmpla cu candidaţii care vor fi respinşi la bacalaureatul din 2012, ştiută fiind iniţiativa ei din 2011, prin care susţinea înscrierea acestora în anul I la facultate şi susţinerea examenului pe parcurs, Andronescu a spus că nu s-a înţeles ceea ce a propus anul trecut. "În 2011, aproape 100.000 de candidaţi au fost abandonaţi de societate. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei. Trebuie să căutăm soluţii, să vedem la şcolile profesionale dacă există locuri, pentru că acolo pot intra fără bacalaureat", a spus ministrul. Întrebată dacă va renunţa la camerele de supraveghere de la bacalaureat, noul ministru a spus că şi-ar dori să nu fie nevoie de ele şi să existe o supraveghere corectă, dar nu poate vorbi încă despre aşa ceva.

Cod portocaliu de caniculă în vest, restul ţării, sub cod galben

Nouă judeţe din vestul ţării se află, până vineri, sub cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic, cu temperaturi ce pot ajunge la 39 de grade, în timp ce pentru restul regiunilor este valabilă o avertizare cod galben, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Judeţele aflate sub cod portocaliu sunt Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. Potrivit avertizării valabile în intervalul marţi - vineri, în Banat, Crişana, precum şi în vestul Olteniei şi al Transilvaniei, canicula va persista şi se va intensifica. Disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, pe arii extinse. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 37-38 de grade şi, izolat 39, de grad, în special miercuri, joi şi vineri. În restul ţării, vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime de 35 - 37 de grade.

USL şterge pe jos cu decizia ICCJ şi îl păstrează în funcţie pe Andon

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit ieri că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", respectiv cu 12 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă". "Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e şi prescrisă pe regulile prescripţiei", a declarat uşurat Sergiu Andon.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcţie a celor doi, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni. În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie. În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaţilor un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar. Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.


Şefa Tribunalului Bucureşti are doctoratul coordonat de Năstase

Procurorii DNA arată, în motivarea cererii de strămutare a dosarului lui Adrian Năstase de la Tribunal, că preşedintele acestei instanţe, Laura Andrei, l-a avut ca îndrumător ştiinţific, la lucrarea sa de doctorat, pe fostul premier. Un alt aspect invocat de procurorii DNA în cererea de strămutare este acela că judecătoarea Elena Burlan, cea care judecă întreruperea executării pedepsei, este cea care a dispus achitarea lui Şerban Brădişteanu. DNA reaminteşte, în cererea de strămutare, că Brădişteanu este, în prezent, cercetat pentru favorizarea infractorului, în speţă a lui Adrian Năstase. Totodată, procurorii arată că, la dosarul de la Tribunal, instanţa nu a depus procesul verbal de repartizare aleatorie a cauzei, aspect ce a fost invocat şi de procurorul de şedinţă, la termenul din 28 iunie.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.