Național

Mozaic national: Demiterea preşedintelui, cu majoritatea celor care merg la referendum

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 563 vizualizări
Comisia juridică a Senatului a aprobat ieri propunerea legislativă care modifică Legea referendumului astfel încât demiterea preşedintelui să se poată realiza cu votul majorităţii voturilor valabil exprimate la referendum, urmând ca proiectul să intre în dezbaterea plenului.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a declarat că iniţiativa legislativă a întrunit acordul majorităţii membrilor comisiei, fiind realizată o "reparaţie" a Legii referendumului. "Am revenit la forma iniţială a legii, astfel încât demiterea poate fi aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate, spre deosebire de forma actuală în care este nevoie de votul majorităţii alegătorilor", a explicat Greblă. El a precizat că actuala reglementare, introdusă la începutul acestui an, face imposibilă demiterea preşedintelui prin vot, întrucât este puţin probabil ca la un referendum să se prezinte la urne şi să voteze favorabil jumătate din numărul alegătorilor.

Dobrincu, certat în public de ministrul Rus

Dorin Dobrincu a declarat ieri că fost demis din funcţia de director al Arhivelor Naţionale ale României (ANR), de către ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, pentru că nu ar fi gestionat bine cazul legat de reînhumarea rămăşiţelor poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc. Cu toate acestea, MAI susţine că de fapt lui Dorin Dobrincu i-a încetat detaşarea prin decizia preşedintelui filialei Iaşi a Academiei Române. Într-o declaraţie acordată agenţiei Mediafax, Dorin Dobrincu a spus că noul ministru al Administraţiei şi Internelor i-a reproşat joi seară (n.r. - 14 iunie), în prezenţa altor oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, că nu a gestionat cum ar fi trebuit cazul poetului Nyiro Jozsef - pentru care Ungaria a cerut, conform testamentului defunctului, înmormântarea rămăşiţelor în Odorheiul Secuiesc. Dobrincu a precizat că în seara de 25 mai, ministrul Rus l-a sunat în legătură datele pe care Arhivele Naţionale le-ar putea comunica despre poetul maghiar. El a declarat că în acea vineri seară a dat în lucru subalterilor să obţină urgent taote datele din arhive, comunicând MAI informaţiile găsite repede la acel moment, aceasta în condiţiile în care instituţia are mai puţine documente faţă de arhiva poliţienească. Faptul că ministrul Rus i-a reproşat de faţă cu alţi oficiali MAI că nu ar fi gestionat bine această situaţie, Dobrincu a considerat că este o jignire, întrucât mustrarea a fost făcută într-o adunare de socializare, nu într-una oficială sau informală. Dobrincu a respins ferm afirmaţiile ministrului Rus, precizându-i încă o dată că şi-a făcut bine treaba. Astfel, ministrul i-a spus că îl dă afară. În opinia fostului şef al Arhivelor Naţionale "povestea" cu poetul maghiar invocată de ministrul Ioan Rus a fost doar un pretext pentru a-l demite. El spune că se întoarce în Iaşi, fiind cercetător la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol".

Actorul Iurie Darie este în comă, ventilat mecanic

Starea de sănătate a lui Iurie Darie este foarte gravă, actorul nu a răspuns la stimul, este în comă indusă, fiind ventilat mecanic, au declarat ieri surse medicale. Medicii de la Spitalul "Bagdasar-Arseni", unde actorul Iurie Darie este internat de sâmbătă, urmau să îl detubeze, ieri, pentru a vedea dacă poate să respire singur, în condiţiile în care starea acestuia se ameliorase uşor. Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Bagdasar-Arseni" din Capitală, Florian Bica, a declarat ieri dimineaţă că starea de sănătate a lui Iurie Darie este în uşoară ameliorare, este conştient, dar prognosticul rămâne rezervat.
Actorul Iurie Darie a ajuns, sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cu o ambulanţă, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie. Potrivit medicilor, actorul a suferit o complicaţie postoperatorie, acumulând în continuare lichid la creier.

Caniculă pană vineri

Meteorologii au atenţionat că, de astăzi până vineri, vremea va fi călduroasă în toată ţara, în unele zone vor fi temperaturi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi uşor pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş. Potrivit informării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, "în intervalul 19 - 22 iunie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 - 36 de grade".

PNL: Declaraţii lui Campeanu, "inacceptabile"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat ieri că în Biroul Politic Central s-a discutat despre declaraţiile lui Radu Câmpeanu referitoare la preşedintele Crin Antonescu, conducerea considerând că aceste afirmaţii sunt "inacceptabile". "Da, s-a discutat şi chiar dacă domnul Câmpeanu a nuanţat, a retractat, întreg Biroul Politic a considerat că acea declaraţie de acum câteva zile este inacceptabilă, mai ales pentru un om cu vechimea în partid a domnului Radu Câmpeanu". Voicu a mai afirmat că, indiferent de motivaţiile lui Radu Câmpeanu, poziţia PNL este în continuare una foarte clară privind susţinerea lui Crin Antonescu pentru candidatura la preşedinţia României.
Radu Câmpeanu a declarat, săptămâna trecută, într-un interviu acordat ziare.com, că în PNL candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale nu este hotărâtă şi că poporul român nu îl va vota pe preşedintele PNL, pentru că nu are "prestanţa şi echilibrul necesar". "Mai ales după experienţa cu Băsescu, nu vor vota un om care nu are prestanţa şi echilibrul necesar. Acestea sunt aduse de o anumită vârstă. Nu poţi deveni preşedinte al unei ţări dacă nu ai împlinit 55 de ani", a declarat Câmpeanu. În replică, Crin Antonescu a declarat, vineri, la Antena 3, că declaraţiile făcute de Radu Câmpeanu nu îi fac rău, dar îi produc "un anumit dezgust".

Candidatul pe care nu l-a votat nimeni. Nici măcar el

Candidatul la o primărie din judeţul Vaslui - un strungar care ocupă funcţia de director - nu a obţinut nici măcar un singur vot la alegerile locale din 10 iunie. Potrivit rezultatelor finale validate de Biroul Electoral Judeţean Vaslui, candidatul UNPR la Primăria Ibăneşti, Ioan Pârlog, nu a reuşit să obţină din partea alegătorilor nici măcar un singur vot la scrutinul din urmă cu o săptămână. De profesie strungar, care ocupă însă postul de director, aşa cum reiese din propria declaraţie de candidatură depusă la Biroul Electoral de Circumscripţie, Ioan Pârlog a adus doar două voturi partidului pentru care a candidat la Consiliu Local Ibăneşti. "Personal nu-l cunosc pe acest individ. Însă, dacă a reuşit contraperformanţa să nu obţină nici măcar un singur vot atunci ori a fost furtul de voturi prea mare în acea comună, ori a fost atât de prost încât să nu se voteze nici măcar el", a declarat ieri preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a UNPR, Ionel Constantin.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.