Național

Băsescu şi Ponta au căzut de acord: "Nu ne-am înţeles"

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 481 vizualizări
Preşedintele şi premierul s-au întalnit ieri pentru a discuta despre reprezentarea Romaniei la Consiliul European şi au ajuns la un numitor comun: să se mai întalnească o dată

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la finalul discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu, că singurul lucru stabilit cu şeful statului privind nivelul de reprezentare a României la Consiliul European este că vor avea o nouă întâlnire pentru a continua dialogul. "Nu am stabilit nimic decât că ne vom mai vedea să continuăm dialogul!", a afirmat premierul. Surse din PSD susţineau anterior că Ponta şi Băsescu nu au ajuns la un acord privind reprezentarea la Consiliu.
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a precizat că preşedintele Traian Băsescu nu face niciun comentariu despre discuţia avută cu premierul Victor Ponta.
Ieri dimineaţă, Ponta a spus că atât el, cât şi preşedintele Băsescu au primit invitaţii la Consiliul European. Premierul a spus că va pune la dispoziţia presei invitaţia pe care a primit-o de la Van Rompuy. "Amândoi suntem invitaţi, şi şeful statului, şi primul-ministru, primesc programul, primesc absolut tot, după care cei doi sau, mă rog, fiecare ţară stabileşte cine este reprezentantul", a spus Ponta.
Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a discutat cu premierul, menţionând că se va întâlni joi cu acesta şi că nu doreşte să anticipeze rezultatul acestei discuţii. Întrebat cum va proceda în 28 iunie, dacă premierul va continua în a dori să reprezinte România la Consiliul European, Băsescu a răspuns că poate asigura de un singur lucru, anume că nu se va pune "în situaţii ridicole". El a adăugat că, în acelaşi timp, nimeni să nu-i ceară să abdice de la atribuţiile constituţionale. La rândul său, Ponta a precizat că se va întâlni cu preşedintele, dar a apreciat că el va fi cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului European.

USL pofteşte la Curtea Constituţională

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, răspunzând unei întrebări, că Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale va fi modificată astfel încât în 2013 cele trei noi mandate vor fi preluate de judecători numiţi dintre cei de la ICCJ. "Trebuie schimbat modul în care funcţioneză Curtea Constituţională. Trebuie ca cei nouă judecători să nu mai fie desemnaţi politic şi trebuie - aşa cum am spus când eram în opoziţie şi mă voi ţine de cuvânt - în 2013, când expiră trei mandate la Curte, să alegem judecători nu dintre oamenii politici, ci judecătorii de la ICCJ, care chiar să judece şi nu să aibă atitudini şi recunoştinţă faţă de cei care i-au propus acolo", a spus Ponta. Întrebat dacă USL va modifica Legea de funcţionare a CC, Ponta a răspuns afirmativ. "Da. Modul de selectare a judecătorilor la Curte, numărul şi atribuţiile acestora sunt în Constituţie. Dar eu cred că nu mai trebuie - vă daţi seama, în 2013 o să fie trei judecători. Ce facem, îi numim de la USL? I-am schimbat pe cei ai domnului Băsescu cu cei de la USL? Nu e bine. Haideţi să-i numim dintre judecătorii ICCJ şi în acest fel nu mai intervine factorul politic", a spus Ponta. El a spus că CC s-a politizat şi că deciziile se iau cu un vot de 5 la 4. "Cinci judecători citesc Constituţia într-un fel şi patru în alt fel? Înainte deciziile se luau prin consens, iar dacă era o opinie separată, era o excepţie", a spus Ponta.
El a precizat că va propune ca Legea organică de funcţionare a CC să fie modificată în sensul ca judecătorii Curţii să fie selectaţi din rândul magistraţilor de la ICCJ, care au o vechime foarte mare ca magistraţi şi care nu sunt membri ai unui partid politic. Ponta a subliniat că nu doreşte schimbarea Constituţiei pe această temă. "În continuare trei judecători vor fi numiţi de către Cameră, trei de Senat şi trei de Preşedinte. În legea organică de funcţionare se spune din rândul cui pot fi selectaţi respectivii judecători. De exemplu, Senatul - se spune şi în Constituţie - îi numeşte pe membrii CSM, dar membrii CSM nu pot fi de pe stradă, sau nu pot fi nici politicieni, nici jurnalişti. Trebuie să fie numai magistraţi - mai puţin acei membri CSM anume prevăzuţi în lege care reprezintă societatea civilă", a mai spus Ponta.
Conform Constituţiei, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei şi se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. "Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României", prevede Constituţia. Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.