Național

Ponta pretinde scuze de la Budapesta

Ziarul de Vrancea
3 iun 2012 638 vizualizări
Premierul i-a transmis omologului său maghiar că trebuie "să se delimiteze" de jignirile aduse României de preşedintele Parlamentului Ungariei

Prim-ministrul ungar Viktor Orban "are obligaţia să se delimiteze" de declaraţia preşedintelui Parlamentului maghiar, care a "venit în România şi a jignit Guvernul României şi pe reprezentanţii României" şi "să ceară scuze în numele Ungariei", a afirmat premierul Victor Ponta. El a mai spus, într-o conferinţă de presă, că în România nu sunt acceptate comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste.
"În România nu acceptăm comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste, pentru că era vorba de ceea ce s-a încercat să se întâmple la Odorheiul Secuiesc. În al doilea rând, ieri (vineri, la reuniunea «Prietenii Coeziunii») nu m-am văzut cu prim-ministrul Viktor Orban, pentru că eu cred că prim-ministrul Viktor Orban, pentru a avea relaţii bune între România şi Ungaria şi pentru ca ţările noastre să se comporte ca membre ale Uniunii Europene, trebuie să se delimiteze de colegii săi: când preşedintele Parlamentului maghiar vine în România şi jigneşte Guvernul României şi reprezentanţii României, cred că domnul Orban are obligaţia să se delimiteze şi să ceară scuze în numele Ungariei", a spus Ponta, citat de Agerpres.
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica trecută, Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. "Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (...) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă", a declarat atunci Kover Laszlo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
neverlandd, acum 4348 zile, 13 ore, 45 minute, 12 secunde
in sfarsit ceva interesant din partea lui Ponta ...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.