Național

Noua lege a sănătăţii: pachete de asigurări şi spitale-fundaţii

Ziarul de Vrancea
15 mai 2012 664 vizualizări
Ministrul Sănătăţii a anunţat că, în cel mult două săptămâni, 11.000 de posturi vor fi deblocate în sistemul sanitar, 50-60 la sută pentru asistente medicale şi aproximativ 25 la sută pentru medici.

Legea sănătăţii va fi gata pentru dezbatere publică la 1 iulie, dar primul pas important este asumarea politică de către Guvern a soluţiilor propuse, pentru că sunt mai multe variante posibile, fiecare cu avantajul şi dezavantajul său, spune ministrul Sănătăţii într-un interviu acordat Mediafax. Vasile Cepoi precizează în interviu că noua lege a sănătăţii va cuprinde principiile de definire a pachetului de bază, printre care şi riscul pentru care pacientul vrea să se asigure, respectiv pentru risc minor sau pentru cancer.
Vasile Cepoi vorbeşte şi de reţinerea cu care managerii de spitale privesc posibilitatea ca un spital să obţină statut de fundaţie, arătând că doar patru sau cinci au afirmat că ar dori reorganizarea ca unitate nebugetară. Ministrul explică această prudenţă prin faptul că o reorganizare a spitalului ca fundaţie presupune responsabilităţi foarte mari. Totuşi, ministrul susţine că, dacă vor fi suficienţi manageri curajoşi capabili să facă acest lucru, ar putea fi pus în aplicare un proiect pilot, iar din experienţa acestora vor putea fi desprinse dificultăţile şi avantajele.
Ministrul Sănătăţii mai spune în interviu că au fost făcute mai multe propuneri pentru secretarii de stat şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar deocamdată nu poate anunţa despre cine este vorba, pentru că decizia este politică şi ar crea discuţii care nu sunt corecte.
Despre managerii de spitale care vor să facă politică, Vasile Cepoi spune că dacă aceştia folosesc funcţia ca mijloc de propagandă electorală, trebuie să aleagă între a conduce spitalul şi funcţia politică, considerând că "ambele nu merg".
În ce priveşte raportul în cazul Institutului Cantacuzino, Vasile Cepoi spune că acesta va fi gata într-o săptămână, dar că analiza datelor ar mai putea dura. Ministrul este aproape sigur că Institutul Cantacuzino, unul dintre primii opt producători de vaccinuri din lume, trebuie să se retehnologizeze, motiv pentru care nu va putea fi reluată din toamnă producţia de vaccin antigripal.

Dispar asigurările sociale de sănătate?

Preşedintele Comisiei de sănătate din PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat, ieri, într-o dezbatere, că PNL doreşte schimbarea modului de finanţare din domeniu prin desfiinţarea completă a asigurărilor sociale de sănătate. "Dorim să nu se mai plăteasă cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului", a spus Nicolăescu. Fostul ministru a adăugat că această contribuţie se va înlocui cu cea de la bugetul de stat, la care se va adăuga o taxă de solidaritate, care ar putea fi între 3 şi 5% din salariul unui angajat şi asigurările private, complementare, care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecărui salariat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.