Național

Mozaic national: Schimbări "strategice" la vârful Poliţiei

Ziarul de Vrancea
15 mai 2012 672 vizualizări
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a afirmat ieri că schimbările la vârful Poliţiei Române reprezintă o chestiune strategică, având rolul de a crea o echipă capabilă şi performantă, fără vreo "conotaţie" legată de "ultimele evenimente".

"Motivele sunt mult mai simple decât par. Dacă v-aţi uitat în toate sondajele de opinie, în toată ţara, din sectorul 1 al Capitalei până în Sighetul Marmaţiei, ordinea publică, siguranţa cetăţeanului, nivelul criminalităţii, infracţionalitatea, criminalitatea transfrontalieră, evaziunea fiscală, tot ce înseamnă nerespectarea legii, sunt priorităţi pentru întreaga populaţie a României", a spus Rus, răspunzând unei întrebări referitoare la motivul schimbării şefului Poliţiei Române, Liviu Pop, cu Petre Tobă, precum şi a secretarului general al MAI, Irina Alexe, cu Ion Stoica. Ministrul Ioan Rus a subliniat faptul că primul-ministru i-a cerut "rezultate vizibile". Ministrul a afirmat că schimbările la Poliţia şi Jandarmeria Română nu au nicio conotaţie legată de ultimele evenimente, "de ceea ce se întâmplă în aceste momente, de nu ştie ce infractor ş.a.m.d.". "E o chestiune strategică legată de ceea ce avem de facut la minister în perioada următoare", a punctat Rus.

Asistenta lui Daciana a devenit consiliera lui Victor

Geanina Cristina Puşcaşu, unul dintre asistenţii de la Bruxelles ai europarlamentarului Dacianei Sârbu, soţia premierului Victor Ponta, a fost numită în postul de consilier de stat în aparatul de lucru al primului-ministru. Numirea a fost efectuată prin decizie semnată ieri de premierul Victor Ponta. În luna aprilie, Geanina Puşcaşu a fost prezentată de presă ca fiind pe o listă a celor mai "generoşi" sponsori ai PSD în 2011, cu donaţii totale de 8.000 euro.

Mama ucigaşă

Copilul al cărui trup a fost găsit, în aprilie, pe un teren viran de la marginea Sibiului a fost identificat, poliţiştii afirmând că este vorba de un băiat de patru ani ce ar fi fost ucis de mama sa, care l-ar fi îmbătat şi apoi l-ar fi asfixiat, în Vinerea Mare, aruncându-i trupul după câteva zile. Surse din cadrul anchetei au declarat că minorul fost asfixiat în vinerea Paştelui, de către mama sa, care mai întâi l-a îmbătat pe copil, apoi l-a omorât şi a stat de Paşte cu el în casă, pentru ca după câteva zile să îl abandoneze în zona căii ferate, unde a fost găsit de o femeie, în 27 aprilie. Potrivit surselor citate, femeia, care mai are un copil de trei ani şi care este cercetată pentru omor calificat, şi-ar fi ucis băiatul pentru a putea avea o relaţie liniştită cu concubinul său.

"Recoltă" de 36 de proiectile

Un număr de 36 de proiectile rămase neexplodate din timpul celui de-al doilea război mondial au fost găsite, marţi, pe terenul unui bărbat dintr-o comună ieşeană, descoperirea fiind făcută chiar de sătean, în timp ce îşi ara pământul. El a sunat imediat la 112, iar la faţa locului au ajuns pirotehnişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, care au descoperit în zona respectivă alte 31 de proiectile de calibrul 76 milimetri. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, cele 36 de proiectile au fost ridicate, urmând să fie distruse prin detonare controlată, la sfârşitul acestei săptămâni. În 23 martie, doi copii în vârstă de 15 ani au fost răniţi în localitatea ieşeană Valea Oilor, comuna Bălţaţi, în urma exploziei unui proiectil rămas neexplodat din timpul celui de-al doilea război mondial. Unul dintre copii a rămas fără o mână, iar cel de-al doilea a ajuns la spital cu leziuni grave la picioare. Proiectilul a fost găsit de cei doi copii pe un câmp, în timp ce aceştia se întorceau de la şcoală.

Cum a fost exclus Gigi Becali din jurnalele sportive

Televiziunile şi radiourile nu au voie să difuzeze în jurnale sportive, în timpul campaniei electorale, ştiri despre oamenii din sport implicaţi în campanie, precum Gigi Becali, informaţiile despre activităţile acestora putând fi transmise doar în emisiunile electorale şi în dezbaterile electorale. Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au analizat, în şedinţa de ieri, modul în care televiziunile centrale şi locale au reflectat campania electorală în primele zile de la debutul ei în audiovizual. Campania electorală în audiovizual a început oficial pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri, potrivit Deciziei CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012. Această decizie a fost adoptată de CNA în conformitate cu Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.

A răpit un copil de doi ani ca să se împace cu sora acestuia

Bărbatul care a răpit un copil de doi ani din judeţul Constanţa şi care este cercetat, în stare de reţinere, pentru tentativă la omor calificat şi lipsire de libertate a încercat să fugă de poliţişti în timp ce era dus la reconstituire, în grota în care l-a ţinut legat pe băieţel. Micuţul era legat cu o sfoară de mâini, de picioare şi de gât şi fusese lăsat singur în grota de pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră. Copilul dispăruse din faţa casei, iar părinţii au alertat autorităţile. Una dintre surorile copilului, o tânără de 20 de ani, care a avut o relaţie cu răpitorul, Petre Gherghişan (30 de ani), pe care o încheiase în urmă cu aproximativ o săptămână, le-a spus poliţiştilor că bărbatul a încercat să o convingă să se întoarcă la el, ameninţând-o că altfel îi va face rău familiei acesteia. Acesta a recunoscut că el l-a luat pe micuţ şi l-a ascuns într-o grotă de la marginea oraşului. Poliţiştii l-au găsit pe Mihăiţă, după nouă ore de căutări, culcat la pământ, legat la mâini şi la picioare cu sfori, în locul indicat de Gherghişan. De asemenea, copilul avea înfăşurată de mai multe ori în jurul gâtului o sfoară din material plastic. Copilul era inconştient şi foarte slăbit, fiind transportat cu o ambulanţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a rămas internat, în prezent starea lui de sănătate fiind bună. "Inculpatul a arătat că avea de gând să îl ţină legat pe minor, în interiorul grotei, timp de mai multe zile, până când sora acestuia avea să reia legătura cu el", spun procurorii constănţeni.

Purtătorul de cuvant al lui Udrea, promovat la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit, ieri, purtător de cuvânt pe Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. În 17 februarie, Traian Băsescu a desemnat-o pe Claudia-Elena Ionaş, din Biroul de presă, să coordoneze activitatea Departamentului de Comunicare Publică şi să îndeplinească atribuţiile de purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, după demisia lui Valeriu Turcan. Valeriu Turcan, consilier prezidenţial pentru Comunicare Publică, era purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, din aprilie 2007. Claudia-Elena Ionaş ocupă funcţia de consilier la Departamentul Comunicare Publică, are 26 de ani, lucrează de 4 ani în Administraţia Prezidenţială şi este absolventă a Facultăţii de ştiinţe Politice.

Atacul căpuşelor: un sibian a murit după patru ani de chinuri


Bărbatul fusese înţepat de o căpuşă, dar medicii i-au pus diagnosticul corect - boala Lyme - abia cand a ajuns în fază terminală

Un fost ziarist din Sibiu care în urmă cu patru ani a fost înţepat de o căpuşă a murit, luni, iar apropiaţi ai acestuia spun că a fost diagnosticat cu boala Lyme în Austria, după ce în România ar fi primit mai multe diagnostice eronate. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, Szombatfalvi Totok Francisk, prieten al fostului ziarist Rudolf Kamla, a relatat ieri că acesta a fost diagnosticat în Austria cu boala Lyme, după ce ar fi fost înţepat de o căpuşă, în urmă cu patru ani, iar de atunci în România ar fi primit mai multe diagnostice eronate.
"Am fost la el în 7 mai, cu o săptămână înainte să moară. Mi-a spus că a fost diagnosticat cu Lyme şi chiar m-am gândit să facem la ITM o campanie de prevenire. Rudy (Rudolf Kamla - n.r.) ar fi vrut să facă o conferinţă de presă în care să spună cât a suferit până să fie diagnosticat. A ajuns la Viena anul trecut în noiembrie şi acolo a paralizat şi a orbit. Medicii de acolo i-au recoltat lichid din măduva spinării şi testele trimise în Germania şi în Anglia au relevat faptul că avea Lyme. Rudy ar fi vrut să spună el asta, dar nu a mai apucat. În ţară a fost diagnosticat cu cancer, cu gută şi chiar cu meningită. Dar el avea boala Lyme. A fost înţepat de căpuşă acum patru ani", a declarat Szombatfalvi Totok Francisk. Potrivit acestuia, după un tratament sever în străinătate, ziaristul a reînceput să meargă şi să vadă.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Simona Berariu, a declarat ieri că în judeţ nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de boala Lyme, iar o anchetă ar putea începe numai în momentul în care familia victimei ar depune o reclamaţie.
Autorităţile din Sibiu sunt în alertă, după ce numărul celor care ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe este din ce în ce mai mare, chiar dacă în municipiul Sibiu a fost făcută dezinsecţie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Decebal Todăriţă, în ultimele două luni au primit tratament în UPU 303 persoane care au spus că au fost înţepate de căpuşe.

Actorul Şerban Ionescu va face tratament la o clinică din Europa

Starea de sănătate a lui Şerban Ionescu, diagnosticat cu borelioză, s-a ameliorat în ultimele zile şi continuă tratamentul cu antibiotice, Ministerul Sănătăţii anunţând că analizează posibilitatea transferului actorului într-o clinică specializată din Europa. "Conform primelor date furnizate de către medicii specialişti din unitatea medicală care se ocupă de tratamentul pacientului, acesta este permanent monitorizat, iar starea sa de sănătate s-a ameliorat în ultimele zile. În continuare, se impune o terapie cu antibiotice", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. Ministrul Vasile Cepoi va prezenta, în şedinţa de azi a Guvernului, o informare cu privire la situaţia medicală a actorului Şerban Ionescu. Guvernul analizează varianta finanţării unui eventual tratament în străinătate, premierul Victor Ponta discutând deja în acest sens cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor. Banii necesari unui astfel de tratament medical ar putea fi acordaţi din Fondul de rezervă.
Internat la Spitalul SRI din Baloteşti, Ionescu afirmat într-o emisiune televizată că nu poate să se spele, să mănânce singur şi nici să se ridice şi să umble, considerând că foloseşte doar unu la sută din el, dar şi-ar dori să se recupereze măcar 40 la sută. De asemenea, are probleme cu vorbirea, respiraţia şi deglutiţia, având în permanenţă nevoie de un însoţitor. Borelia Garini este, potrivit actorului, "boala cu 1.000 de feţe", pentru că în spatele ei se ascund multe alte afecţiuni. Boala atacă membrana neuronală, mielina, afectând astfel muşchii şi alte organe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.