Național

Mang tot nu pleacă

Ziarul de Vrancea
11 mai 2012 527 vizualizări
"M-am gandit la demisie", afirmă el, dar "nu pentru că aş fi vinovat, ci pentru că este deja mult prea multă suferinţă în jur". Ministrul Educaţiei admite totuşi că se va retrage din învăţămant dacă se va dovedi că a plagiat.

PDL îi cere premierului Victor Ponta ca până luni să ia o decizie în sensul înlocuirii din funcţie a actualului ministru al Educaţiei Ioan Mang, având în vedere acuzaţiile de plagiat care i se aduc acestuia, a declarat Cătălin Baba, fostul deţinător al portofoliului Educaţiei. "În acest moment, PDL îi cere domnului prim-ministru să decidă până luni înlocuirea ministrului Educaţiei cu o persoană care să aibă autoritatea morală şi integritatea profesională pentru a putea să conduce examenele naţionale, evaluările naţionale care se desfăşoară în această perioadă, bacalaureatul. Aş vrea să mai spun că în acest caz demisia nu este o dramă, demisia este o datorie pentru că în joc este calitatea şi credibilitatea sistemului de învăţământ", a declarat Cătălin Baba.
El a adăugat că, prin legea educaţiei naţionale, PDL a încercat să recredibilizeze sistemul de învăţământ şi că actuala lege a educaţiei se doreşte a fi schimbată. "Prin cele două numiri pe care domnul Ponta le-a făcut la Ministerul Educaţiei cred că fiecare dintre noi poate să înţeleagă mai bine de ce pe unul dintre locurile principale ale programului Guvernului Ponta se află schimbarea educaţiei naţionale", a declarat fostul ministru al Educaţiei.

Opţiunea premierului pentru Academie - o tragere de timp?

Cătălin Baba a mai spus că invitaţia premierului adresată Academiei Române de a se pronunţa cu existenţa plagiatului în acest caz nu este decât o încercare de tergiversare a situaţiei, având în vedere că instituţia abilitată prin lege să ia astfel de decizii este Consiliul Naţional de Etică din cadrul ANSC.
"În ultima săptămână, şi mai exact de marţi, pe fluxurile de agenţii de presă şi în mass-media au început să se acumuleze fapte şi declaraţii referitoare la prestaţia profesională a domnului Mang. În acest moment există trei declaraţii ale unor cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia, cadre didactice şi cercetători care certifică cu probe incontestabile existenţa unui fals intelectual, ale unui furt intelectual. Consiliul Naţional de Etică al Cercetării ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din cadrul Autorităţii Naţionale de Cercetare ştiinţifică (ANSC) este instituţia abilitată prin lege să judece cazurile de plagiat. Tactica de a invita Academia Română să se pronunţe asupra plagiatului, tactică folosită de către domnul prim-ministru Victor Ponta, nu face altceva decât să întârzie o stare de fapt care este intolerabilă. Şi aceasta nu pentru Academia nu ar avea specialişti, din contră, ci pentru faptul că ea nu are procedurile pentru a se pronunţa asupra plagiatelor", a mai declarat fostul ministru PDL al Educaţiei.

Verdictul Comisiei de Etică, aşteptat "în cateva zile"

Întrebat care este procedura pe care o are de parcurs Consiliul naţional de etică pentru a decide cu privire la o sesizare într-un caz de plagiat, Baba a spus că procedura poate să meargă până la 90 de zile, dar în acest caz, fiind parcursă o primă etapă de documentare, ar putea fi vorba de un termen mai scurt de pronunţare.
"La Consiliul de etică sosesc cărţi, articole din România împreună cu cărţi sau articole din care se presupune că s-a plagiat. Consiliul naţional de etică este cel care ia legătura cu persoanele din ţară sau străinătate care se presupune că au fost plagiate pentru ca aceştia să se pronunţe dacă e vorba de un plagiat sau nu. În acest moment suntem în situaţia în care am depăşit deja această fază pentru că sunt trei cercetători care s-au pronunţat asupra acestui fapt. Acest dosar, împreună cu punctul de vedere al celor care au fost plagiaţi, intră în evaluarea acestei comisii. Comisia poate să facă apel la experţi externi sau poate să judece prin membrii ei. Comisia este formată din 11 membri, cadre didactice din România, decizia de plagiat se ia cu votul a opt dintre membri. Procedura poate să dureze 90 de zile. În acest caz, dat fiind că o parte din documentare s-a efectuat, şi există pentru trei dintre articole răspunsul colegilor din străinătate lucrurile vor putea să meargă mai repede, dar nu doresc să fac speculaţii asupra termenului în care Consiliul naţional de etică se va pronunţa", a afirmat Cătălin Baba.

Varianta lui Ioan Mang

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu, a explicat că ANCS poate să îl audieze pe ministrul Educaţiei în cazul în care consideră necesar acest lucru. Dacă va exista un vot al minim 8 dintre cei 11 membrii ai Comisie de Etică, atunci cazul va fi înaintat Direcţiei juridice a MECTS pentru validare şi, "când este validat devine public pe site", a mai spus Ciuparu.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, i-a transmis actualului ministrusă explice acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse, pentru că "toată lumea aşteaptă acest lucru".
În ceea ce-l priveşte, ministrul Ioan Mang a declarat vineri că ia în considerare posibilitatea demisiei. Întrebat de cate ori s-a gandit să demisioneze în ultimele 24 de ore, acesta a precizat că s-a gandit "de multe ori, nu pentru că aş fi vinovat, ci pentru că este deja mult prea multă suferinţă în jur." "Dacă voi fi găsit acolo (n.r. vinovat de plagiat), voi pleca din învăţămant", a mai declarat Ioan Mang, precizand că lucrările la care se face referire în acuzaţiile de plagiat nu îi aparţin. "Unii cred că îţi fac un bine dacă te pun autor pe nişte lucrări", a adăugat Ioan Mang, lăsand să se înţeleagă că numele lui a fost trecut, fără voia sa, printre cele ale autorilor lucrărilor în discuţie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.