Național

ANI face prima victimă în Cabinetul Ponta. Mai urmează două?

Ziarul de Vrancea
3 mai 2012 744 vizualizări
Declarat incompatibil de Agenţia de Integritate, Victor Alistar nu va mai face parte din noul Guvern n alţi doi posibili miniştri au emoţii la examenul de integritate

Premierul desemnat Victor Ponta a decis ieri ca Victor Alistar să nu facă parte din miniştrii pe care îi va propune Parlamentului. Liderul PSD a spus că nominalizarea lui Alistar a fost criticată, imediat, de către adversarii politici dar şi de către presă. El a adăugat că, în aceste condiţii, pentru a nu crea animozitate şi pentru a nu pune în pericol învestirea Guvernului, a renunţat la nominalizarea lui Victor Alistar. "Nu voi propune un alt nume", a mai spus Ponta.
Victor Alistar s-a aflat, în perioada 12 octombrie 2001 - 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, fiind atît angajat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cît şi director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv. Astfel, lui Alistar i s-a aplicat sancţiunea de decădere din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani, de la data rămînerii definitive a actului de constatare, respectiv pînă la data de 7 august 2012.
Victor Alistar a fost nominalizat ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă.

Membru al CSM, rector de universitate privată

Agenţia Naţională de Integritate are în lucru o sesizare cu privire la situaţia Corinei Dumitrescu, urmînd să se pronunţe asupra compatibilităţii funcţiei de membru în Consiliul Superior al Magistraturii cu cea de rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. ANI a fost sesizată în acest caz anul trecut de Consiliul Superior al Magistraturii. Între timp, Corina Dumitrescu a fost propusă de Victor Ponta să ocupe funcţia de ministru al Educaţiei. Premierul desemnat a declarat în urmă cu o zi că "doamna Dumitrescu, dacă va fi luni desemnată ministru, marţi va demisiona din funcţia de rector şi de membru al CSM. Nu e incompatibilă înainte, e incompatibilă după ce va fi ministru". De menţionat însă că suspendarea din una dintre funcţii nu atrage eliminarea incompatibilităţilor.

Diaconu îşi recunoaşte greşeala

Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii, a anunţat ieri că îşi retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilităţii sale. Renunţarea la recursul faţă de decizia instanţei, care a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenţia Naţională de Integritate, face ca această decizie să devină executorie şi irevocabilă. O asemenea hotărîre are drept consecinţă interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani. "O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepţională şi sînt de acord cu ea", a afirmat ministrul nominalizat la Cultură, Mircea Diaconu.
În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lîngă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).
Miercuri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că forurile de conducere ale partidului au încredere în Mircea Diaconu, căruia i-au dat un mandat cu unanimitate de voturi, respingînd acuzaţiile privind incompatibilitatea şi conflictul de interese.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.