Național

"Partidul traseiştilor" sprijină Guvernul Ponta

Ziarul de Vrancea
2 mai 2012 579 vizualizări
Liderul PSD a ajuns ieri la un acord cu UNPR pentru susţinerea Cabinetului pe care îl va conduce n exprimarea de formaţiune a "traseiştilor" îi aparţine chiar lui Victor Ponta

Preşedinţii PSD şi UNPR, Victor Ponta şi, respectiv, Gabriel Oprea, au semnat ieri un protocol pentru susţinerea Guvernului USL. Premierul desemnat Victor Ponta a venit la grupul UNPR din Cameră unde era anunţată o întîlnire cu grupurile Uniunii, care a durat doar cîteva minute. Imediat, Victor Ponta şi Gabriel Oprea au semnat protocolul, care are cinci puncte. Este vorba despre votul UNPR pentru învestirea Guvernului Ponta şi de colaborare între grupurile parlamentare ale PSD şi UNPR. Celelalte puncte ale protocolului prevăd: instituirea taxei de solidaritate pe averile foarte mari în actuala sesiune legislativă, adoptarea legii electorale cu vot uninominal pur şi asigurarea unei majorităţi confortabile la măsurile Guvernului Ponta privind creşterea salariilor, a pensiilor şi ridicarea nivelului de trai. Ponta a arătat că a primit mandat din partea PSD să încheie acest protocol avînd în vedere că punctele din protocol sînt "perfect compatibile" cu principiile social-democraţilor. Premierul desemnat a menţionat că, în urma încheierii protocolului cu UNPR, precum şi a unuia cu grupul minorităţilor naţionale, guvernarea sa se va putea baza pe "o majoritate confortabilă" de 43-44 de parlamentari peste minimul constituţional. Liderul PSD a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor referitoare la afirmaţiile sale din ultimii ani prin care acuza faptul că UNPR este o formaţiune de "traseişti".

UNPR la 1 aprilie: "Nu vom fi părtaşi la jocul lui Ponta"

UNPR susţinea, pe 1 aprilie, că declaraţiile lui Ponta, conform cărora ar fi compromiţător pentru UNPR să se asocieze cu PDL - nu pot fi luate în serios şi sînt, probabil, o încercare a acestuia de a face un "cadou otrăvit".
"Uniunea este însă un proiect politic matur şi nu va cădea în capcanele pe care unii vor să le întindă. Vorbele de acum nu compensează minciunile pe care Victor Ponta le-a spus în nenumărate rînduri despre UNPR şi despre membrii săi. Înţelegem jocul pe care încearcă să-l facă preşedintele PSD şi, tocmai de aceea, nu vom accepta să-i fim părtaşi", se arata în comunicat.

PDL va vota împotriva învestirii guvernului

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat ieri că democrat-liberalii vor vota împotriva Guvernului Ponta, arătînd că PDL nu votează nici un guvern din care nu face parte. "Poziţia PDL este că nu votăm nici un guvern din care nu facem parte. Asta a fost poziţia noastră şi în 2007, şi în 2008, şi asta va fi poziţia partidului", a precizat Vasile Blaga. El a arătat că PDL nici nu are motive să voteze noul guvern, pentru că nu a văzut programul de guvernare, dar că sînt miniştri candidaţi pentru portofolii "care deja au probleme", semnalate de ANI. Blaga a precizat că democrat-liberalii vor vota împotrivă, arătînd că PDL are 112 deputaţi şi 39 de senatori. El a precizat că discuţiile vor continua "între colegii din coaliţie, pentru a vedea în continuare şi poziţia acestora".

Actualii prefecţi zboară din funcţii

Victor Ponta a anunţat ieri că secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi. De asemenea, el a precizat că şefii de instituţii deconcentrate vor rămîne în funcţii, cu cerinţa de a nu se mai implica, aşa cum ar fi făcut pînă în prezent, în campanii electorale. "Funcţiile politice, şi anume secretarii de stat - miniştrii în primul rînd şi secretarii de stat - aceia vor fi numiţi de către partidele care formează guvernarea. Asta este normal, este european, este conform tuturor standardelor democratice ca miniştrii şi secretarii de stat să reprezinte politic partidele care asigură guvernarea", a spus Ponta.
El a adăugat că vor fi schimbaţi şi şefii de agenţii guvernamentale care sînt asimilaţi secretarilor de stat.
Tot ieri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că "este convenit" faptul ca în prima şedinţă a Guvernului Ponta să fie abrogată Hotărîrea de Guvern privind UMF Tîrgu Mureş. "Una dintre primele măsuri care va fi adoptată va fi anularea, abrogarea acelei hotărîri de guvern", a spus Antonescu. El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare. Pe de altă parte, premierul desemnat Victor Ponta a susţinut ieri după şedinţa CExN, că nu s-a discutat în PSD despre anularea HG, el precizînd că aceste discuţii vor avea loc în USL.
Hotărîrea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Tîrgu Mureş a fost aprobată la sfîrşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă Facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Primul "duşman" al ministrului desemnat la Educaţie: gramatica

În CV-ul Corinei Dumitrescu, propunerea guvernului Ponta pentru funcţia de ministru al Educaţiei, apar mai multe greşeli gramaticale şi de scriere.
Astfel, Corina Dumitrescu scrie în CV că are o diplomă de bacalaureat – "secţia reală" şi că a urmat cursuri de drept internaţional la Universitatea "Standford" din California (n.r. - corect Stanford). La capitolul "Alte aptitudini şi competenţe", ea menţionează "înnot, baschet şi tenis". Corina Dumitrescu este rector al Universităţii particulare "Dimitrie Cantemir" şi membru CSM din partea societăţii civile. Potrivit CV-ului, Corina Dumitrescu a deţinut în perioada 2001-2005 funcţia de Secretar General în Ministerul Justiţiei (funcţie preluată sub mandatul Rodicai Stanoiu).








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.