Național

Mozaic national:Cursul BNR a atins un nou maxim istoric

Ziarul de Vrancea
30 apr 2012 519 vizualizări
BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,3970 lei/euro, în creştere cu 2,23 bani faţă de vineri, euro ajungînd astfel la un nou record istoric faţă de leu, deşi, potrivit dealerilor, banca centrală a continuat să intervină indirect pentru a evita o depreciere mai mare. Precedentul recordul istoric a fost atins în 19 martie, cînd rata de schimb s-a plasat la 4,3794 lei/euro.


Pentru francul elveţian, BNR a anunţat un curs cu 1,77 bani mai mare, de 3,6593 lei/franc, atingînd cel mai ridicat nivel din 5 septembrie. La acea dată, francul a fost cotat la 3,8133 lei. Pentru dolar, referinţa a crescut cu 1,66 bani, la 3,3240 lei/dolar. La deschidere, euro era cotat la 4,3895 - 4,3930 lei, în scădere faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cînd operaţiunile se realizau în intervalul 4,3925 - 4,3950 lei/euro. Spre jumătatea zilei, cotaţiile au început să urce, iar maximul a fost de 4,3980 lei/euro.

Instanţa cere expertiză medico-legală în cazul bărbatului ce l-ar fi ucis pe viceprimarul din Joseni

Curtea de Apel Tîrgu Mureş a cerut o expertiză medico-legală în dosarul celor două persoane condamnate pentru uciderea viceprimarului din Joseni Csala Zsolt, după ce unul dintre inculpaţi, Lorincz Robert, a susţinut că este bolnav şi că ar fi fost otrăvit în Penitenciarul din Miercurea Ciuc.
Purtătorul de cuvînt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a declarat ieri că instanţa - care judecă apelul înaintat în dosarul în care Lorincz Robert a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, iar complicele său, Meszaros Jozsef, la 16 ani de închisoare, pentru uciderea viceprimarului din Joseni Csala Zsolt - a menţinut în mai multe rînduri decizia Tribunalului Harghita de prelungire a mandatelor de arestare preventivă a celor doi inculpaţi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat sentinţa. Instanţa din Târgu Mureş a respins, totodată, cererile formulate de apărătoul lui Lorincz, de eliberare sub control judiciar pe motiv de boală sau de internare într-un centru sub pază permanentă, unde să urmeze un tratament, a arătat Duşa. "În cazul lui Lorincz, s-au formulat cereri de eliberare sub control judiciar pe motiv de boală sau de internare într-un centru sub pază permanentă, unde să urmeze un tratament. Acesta a susţinut că este bolnav şi chiar că ar fi fost otrăvit în Penitenciarul din Miercurea Ciuc. Asistentul de la Penitenciar a declarat că inculpatul nu are niciun simptom, motiv pentru care Curtea de Apel Tîrgu Mureş a cerut, pentru termenul de judecată din 11 mai, o expertiză medico-legală", a arătat Duşa.
Viceprimarul comunei Joseni Csala Zsolt a fost ucis cu trei focuri de armă în 22 aprilie 2011, în Vinerea Mare a Paştelui Catolic, fiind găsit în faţa casei sale de vacanţă din Borzont. Potrivit prim-adjunctului procurorului general al României, Marius Iacob, mobilul crimei a fost de natură "sexuală" şi "patrimonială". Carabina cu care a fost ucis viceprimarul din Joseni i-a condus pe anchetatori la autorul crimei, arma aparţinînd într-o perioadă edilului, însă acesta nu a fost lăsat de soţia sa să o păstreze în casă, dat fiind că aveau doi copii şi s-ar fi putut produce un accident

Suceava: Incendiul care a cuprins 30 hectare de pădure a izbucnit de la un foc făcut pentru grătar

Incendiul care a cuprins aproape 30 de hectare de teren forestier din zona Vatra Dornei a fost localizat, duminică noapte, însă nu au fost lichidate toate focarele, iar autorităţile afirmă că, cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la un foc făcut pentru grătar. Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care a coordonat echipele de intervenţie, a declarat ieri că incendiul a fost localizat în jurul orei 01.00, iar echipajele de pompieri şi silvicultori continuă să acţioneze pentru supravegherea zonei şi lichidarea focarelor. "Sperăm ca în cursul zilei să fie lichidat incendiul", a spus prefectul, care a menţionat că echipajele care au acţionat iniţial au fost înlocuite cu alte echipaje.
Potrivit ISU Suceava, incendiul de pe Dealul Bîrnărel din apropierea municipiului Vatra Dornei a pornit cel mai probabil de la un foc pentru un grătar şi a cuprins iniţial o parcelă de plantaţie a Consiliului Local Vatra Dornei şi o parcelă cu material lemnos a Ocolului Silvic Vatra Dornei, existînd pericolul de propagare a flăcărilor la fondul forestier aflat în imediata apropiere. Extinderea rapidă a incendiului a fost favorizată de vîntul puternic şi de cantitatea mare de resturi de exploatare care erau foarte uscate. Potrivit sursei citate, au ars aproximativ 30 de hectare de resturi de exploatare şi litieră din fondul forestier.


Cremele cu factor de protecţie ar putea intra pe lista medicamentelor compensate

Societatea Romană de Dermatologie (SRD) va cere Parlamentului şi Ministerului Sănătăţii modificarea Legii Medicamentului, astfel încît pe lista medicamentelor compensate să fie incluse şi cremele de protecţie solară. SRD a început zilele trecute o campanie de informare prin care urmăreşte depistarea şi prevenirea cancerelor cutanate.Campania se va desfăşura simultan în 28 de ţări europene pînă în 30 mai, Ziua Europeană a Melanomului. Atunci, în toată ţara 300 de dermatologi vor face consultaţii gratuite, pe bază de programare. Programările se vor face în perioada 7-10 mAi, la numărul de telefon gratuit 0 800 811 101, între orele 08-20.
Medicii sînt îngrijoraţi de numărul mare de romani, care ajung la spital cu arsuri solare grave. În ultimii 30 de ani, frecventa bolilor grave de piele a crescut de peste patru ori. 40.000 de persoane mor anual la nivel mondial din cauza melanomului malign, una dintre cele mai agresive tumori maligne la om. Cer senin de 1 Mai


Week-end-ul trecut a adus temperaturi record pentru Europa de Est

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prognozează pentru perioada minivacanţei de 1 Mai, dar şi pentru următoarele două zile, vreme caldă în toată ţara, cu mici excepţii temperaturile maxime urmînd să ajungă la 30 de grade Celsius. Potrivit estimărilor specialiştilor, va fi vreme frumoasă în intervalul 28 aprilie - 3 mai, cînd se vor înregistra temperaturi maxime de 29-30 de grade la nivel naţional, în timp ce la malul mării mercurul din termometre va indica cel mult 22-23 de grade Celsius.
Vară a venit mai devreme în Europa Centrală şi de Est, la sfîrşitul săptămînii trecute înregistrîndu-se temperaturi neobişnuit de ridicate în mai multe ţări precum Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Republica Ceha şi Elveţia. Temperaturile "sînt extrem de ridicate pentru luna aprilie", au spus specialiştii de la Centrul meteorologic din Austria anunţînd un record de 32 grade Celsius, în landul Austria Inferioară. Ei au explicat că motivul principal pentru vremea de vară a fost un vînt puternic venit din sudul deşertului Sahara, scrie presa internaţională. Temperatura a urcat la 28 de grade Celsius la Viena ceea ce a atras foarte multă lume pe malul Dunării, în timp ce publicaţia Bild din Germania a prezentat imagini cu locuitori din Berlin care fac plajă la 30 de grade. Praga a avut parte de cel mai călduros 28 aprilie din ultimii 212 de ani, mercurul din termometre urcînd sîmbătă la 27,7 grade Celsius. Temperaturi neobişnuit de mari au fost înregistrate, de asemenea, în Polonia şi Slovacia. În Polonia, temperatura nu a coborît sub 28 de grade tot weeke-endul, în toată ţara cu excepţia Munţilor Tatra. Aceeaşi căldură neobişnuită pentru aprlie şi în Elveţia: 28 - 30 de grade. A bătut însă vîntul cu pînă la 50 de km pe oră, astfel că împătimiţii wind-surfului au ieşit în număr mare pe lacurile Confederaţiei.


Preţuri de cazare de la 180 lei prin programul "Litoralul pentru toţi"

Patronatele şi agenţiile de turism au anunţat ieri lansarea programului "Litoralul pentru toţi", ediţia de primăvară 2012, preţurile pentru un pachet de şase nopţi de cazare fiind cuprinse între 179 lei la hotelurile de o stea şi 549 lei la cinci stele, tarife identice cu cele practicate anul trecut. Pentru un hotel de o stea tariful fără mic dejun este de 179 lei, iar la o unitate clasificată la două stele preţurile ajung la 209 lei, tot fără mic dejun, şi la 279 lei cu mic dejun inclus. La hotelurile de trei stele tariful este de 379 lei pentru cele şase nopţi de cazare şi mic dejun. Unităţile clasificate la patru şi cinci stele s-au înscris în program cu preţuri de 439 lei, respectiv 549 lei, cu mic dejun inclus. Structurile de cazare înscrise în program şi agenţiile partenere vor fi anunţate la 7 mai.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.