Național

Fost procuror, posibil viitor premier: "Nici dacă-i împuşti nu-i suficient"

Ziarul de Vrancea
25 apr 2012 564 vizualizări
Reacţia nervoasă îi aparţine liderului PSD, Victor Ponta

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ieri, răspunzînd unei întrebări referitoare la reacţia guvernanţilor în cazul ordonanţei privind CAS plătit de pensionari, că "nici dacă-i împuşti nu e suficient". "Gîndiţi-vă că am pierdut cinci luni. În luna noiembrie aceste Comisii (n.r. - de Sănătate şi de Muncă) prin votul majorităţii lor, au dorit să rezolve problema şi Anastase nu a vrut. Deci ce răspundere? Ce să spun? Nici dacă-i împuşti nu e suficient", a spus Ponta. El a precizat că miniştrii Muncii şi Sănătăţii nu au venit la audierile din Comisiile de resort, deşi au fost chemaţi, pentru că, probabil, îşi strîng lucurile din birouri înainte de dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură depuse de opoziţie. "Asta este responsabilitatea Guvernului actual. Este un Guvern pe ducă", a adăugat Ponta. Liderul PSD a precizat că actuala putere comite ilegalităţi şi abuzuri avînd funcţia de preşedinte al Camerei, deţinută de Roberta Anastase, despre care a spus că este o "persoană dispusă la un nivel oricît de jos al ilegalităţilor".
La începutul săptămînii, deputatul PSD Adrian Solomon a declarat că dacă premierul Ungureanu vine de 1 Mai la Bîrlad şi nu discută cu autorităţile locale, va avea "nu soarta lui Tăriceanu, ci soarta lui Aldo Moro, iar asta nu-i o ameninţare, ci o asigurare". Aldo Moro, important om politic italian, a fost răpit şi ucis în 1978 de către grupul terorist Brigăzile Roşii, în contextul în care propusese o colaborare între comunişti, socialişti şi catolici în perioadă de criză economică.

Banii în tranşe sau scutire temporară de CAS?

Declaraţia lui Victor Ponta a fost făcută după ce acesta a participat la şedinţa comună a Comisiilor de Sănătate şi Muncă din Camera Deputaţilor, care au aprobat cu unanimitate un raport de adoptare a ordonanţei referitoare la plata CAS de către pensionari. Astfel, banii vor fi restituiţi eşalonat către pensionari începînd cu data adoptării OUG şi nu de la decizia Curţii Constituţionale. Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5% contribuţii de sănătate. În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plîngeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă. În 13 martie, Curtea Constituţională a interpretat OUG în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.
Pe de altă parte, PDL ia în calcul ca sumele pe care Casa de Pensii trebuie să le restituie pensionarilor să fie calculate ca avans pentru plata CAS pe următoarele luni, pînă cînd se ajunge la o echivalare a sumelor restante. Potrivit unor surse democrat-liberale, atît ministrul Muncii, cît şi preşedintele Casei de Pensii au fost informaţi cu privire la această variantă. 
Astfel, pensionarilor nu li se va mai reţine contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate încasate în baza Ordonanţei de Urgenţă 107/2010, o perioadă echivalentă cu suma pe care aceştia o au de primit înapoi de la stat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.