Național

Mozaic national: Taxa pe bogăţie, la un pas să devină lege

Ziarul de Vrancea
24 apr 2012 1396 vizualizări
Vor intra sub incidenţa actului normativ persoanele cu o avere de cel puţin 900.000 de euro

Deputaţii au adoptat, ieri, pe articole, proiectul de lege privind taxa de solidaritate, propus de UNPR, care prevede instituirea pe trei ani a unei taxe de solidaritate, plătibilă de persoanele fizice care deţin bunuri mobile şi imobile a căror valoare este mai mare de 900.000 de euro. Proiectul de lege al UNPR fusese respins de Senat. Deputaţii coaliţiei majoritare au apreciat, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, aflaţi în protest parlamentar, că banii ar urma să fie folosiţi pentru susţinerea populaţiei defavorizate, pe perioada crizei. Eugen Nicolicea a afirmat că prin taxa de solidaritate ar urma să se aducă la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei, bani care să fie folosiţi pentru plata pensiilor. "Este o măsură temporară, pe perioada crizei, un fel de Robin Hood care ia de la bogaţi şi dă la săraci", a spus deputatul UDMR Erdei Istvan. UDMR a propus majorarea valorii averii de la care se plăteşte taxa de solidaritate, de la 450.000 de euro, cît propunea UNPR la un milion de euro. Propunerile de modificare a proiectului de lege l-au nemulţumit pe liderul UNPR Eugen Nicolicea, care a arătat că prin aceste modificări s-ar putea să nu mai fie încasaţi bani la buget şi legea să nu-şi atingă scopul. În final, deputaţii au decis să negocieze textul şi au votat ca persoanele fizice care deţin bunuri imobile, precum şi bunuri mobile constînd în mijloace de transport aerian, naval, terestru, a căror valoare individuală este mai mare de o mie de euro, iar valoarea lor însumată este mai mare de 900.000 de euro vor achita anual o taxă de solidaritate în cuantum de 1,25% din valoarea totală a acestora, care se face venit la bugetul de stat. Aceste prevederi se vor aplica şi persoanelor fizice străine pentru bunurile deţinute în România. Sînt exceptate de la plata taxei de solidaritate persoanele fizice române care pe perioada aplicării prezentei legi îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au calitate de pensionari, nu au alte venituri în afara pensiilor şi bunurile deţinute nu sînt generatoare de venituri. Camera Deputaţilor este forul decizional. Votul final asupra proiectului de lege a fost amînat din lipsă de cvorum pentru o şedinţă viitoare.


Şcolile pline îşi pot deschide "sucursale" prin apropriere


Şcolile pot funcţiona în maximum două schimburi, însă, dacă în circumscripţie sînt înscrişi copii al căror număr depăşeşte capacitatea unităţii, activitatea poate fi extinsă în unităţi apropiate, şcoli sau grădiniţe.


Anunţul a fost făcut ieri de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Oana Badea. "Inspectoratele şcolare vor aproba suplimentarea numărului de locuri în unităţile de învăţămînt de circumscripţie, între etapa a III-a şi a IV-a de înscriere în învăţămîntul primar. În cazul în care şcolile au un număr prea mare de elevi, peste maximum celor două schimburi aprobate de Ministerul Educaţiei, atunci va fi aprobată extinderea activităţii în unităţi apropiate, şcoli sau grădiniţe. De exemplu, dacă la şcoala generală X a fost completat efectivul pentru cele două schimburi, atunci poate fi organizată o clasă sau două în grădiniţa sau şcoala apropiată de X. Toate documentele pentru aceşti copiii vor fi semnate de către şcoala X, indiferent de unitatea în care învaţă copilul", a explicat Oana Badea. Pentru anul şcolar 2012-2013, au fost înscrişi în învăţămîntul primar, pînă în prezent, 97% dintre copiii recenzaţi, a precizat secretarul de stat. A patra etapă de înscriere, care va fi şi ultima, va cuprinde două perioade. Între 2 şi 9 mai, va avea loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la altă şcoală decît cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri. Ulterior, între 11 şi 18 mai, vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nici o unitate.

Literatura universară, obligatorie în învăţămîntul primar

Literatura universală ar putea fi obligatorie în învăţămîntul preuniversitar, din anul şcolar 2012-2013, pentru care se propune să aibă o pondere de cel puţin 10% în aria curriculară limbă şi comunicare. "Avem un proiect pe care îl trimitem spre aprobare ministrului educaţiei. Este vorba despre studierea literaturii universale în şcoli, de la învăţămîntul primar şi pînă la liceu. Este un alt concept care va fi studiat în cadrul ariei curriculare limbă şi comunicare", a spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei. Potrivit Oanei Badea, studierea literaturii universale ar putea fi introdusă din anul şcolar următor. "Dorim introducerea studiului literaturii universale, chiar dacă s-ar impune schimbarea programei, acum, cînd încă nu se modernizează structura şcolară", a mai spus secretarul de stat.

Bugetarii, puşi să muncească pe 5 mai

Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, hotărîrea prin care ziua de luni 30 aprilie 2012 este declarată zi nelucrătoare în sectorul public, astfel încît să fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia Sărbătorii de 1 Mai. Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că ziua liberă stabilită pentru 30 aprilie va fi recuperată în data de 5 mai 2012. "Astfel, angajaţii din sectorul bugetar nu vor lucra în zilele de 28,29, 30 aprilie şi 1 mai, decizia Guvernului avînd rolul de a cumula timpul liber din această perioadă", se arată în comunicat. Măsura nu se aplică angajaţilor din domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum şi magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lîngă acestea, implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 30 aprilie 2012 şi nici participanţilor în aceste procese. În domeniul sanitar, în ziua de 30 aprilie, activitatea va fi asigurată în regim de sîmbătă şi duminică, respectiv la 30% din capacitate. În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, ziua liberă va fi recuperată în cursul săptămînii, a precizat Guvernul.

Maşinile înmatriculate în străinătate vor putea circula doar 90 de zile în ţară

n amenzile pentru depăşirea termenului, stabilit anual, ajung pînă la 1.420 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare

Autovehiculele înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 zile într-un an, termen calculat începînd de la emiterea actului de vînzare-cumpărare a maşinii. Decizia, adoptată ieri de Guvern, a fost luată printr-un proiect de lege care va intra în vigoare după ce va fi aprobat şi de Parlament. "Aceste maşini înmatriculate în alte state vor avea dreptul să circule 90 de zile într-un an pe teritoriul României de la momentul la care cetăţeanul român intră în posesia autovehiculului, practic de la emiterea actului de vînzare-cumpărare a maşinii. Unii vor fi tentaţi să îşi reînnoiască acest contract, la sfîrşitul termenului de 90 zile, dar maşinile vor fi luate în evidenţă", a declarat, la Guvern, şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă. Proprietarii de maşini care vor depăşi acest termen vor fi sancţionaţi cu amenzi de pînă la 560 lei sau pînă la 1.420 lei, în funcţie de gravitatea contravenţiei, şi reţinerea certificatului şi a plăcuţei de înmatriculare. Decizia a fost luată pentru a evita cazurile în care, prin înmatricularea maşinilor în alte state, este evitată plata în România a taxei de înmatriculare. Potrivit conducerii Poliţiei Române, în ţară circulă în prezent aproximativ 19.800 maşini înmatriculate în Bulgaria, dintr-un total de peste 45.000 autovehicule înregistrate în alte state, incluzînd Italia, Spania, Marea Britanie.

Permis obligatoriu pentru mopede

Tot ieri, Guvernul a decis introducerea, începînd cu anul viitor, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede şi alte autovehicule ale căror proprietari sînt scutiţi în prezent de această obligaţie. "Din ianuarie 2013, va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopede, tricicluri cu motor de pînă la 15 kilowaţi, precum şi pentru motociclete A1 şi A2", a declarat Lucian Diniţă. Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci-zece ani şi va trebui reînnoit, obligatoriu după efectuarea controlului medical.

Cine a mai fugit ieri din PDL

Deputatul Florentin Gust a anunţat ieri că pleacă din PDL, adăugînd că nu s-a decis încă în ce partid se va înscrie. El  a părăsit în noiembrie 2011 PSD pentru a se înscrie în PDL. Gust este cunoscut în rîndurile social-democraţilor ca fiind finul de cununie al lui Mircea Geoană. Deputatul a susţinut că vor exista şi alte plecări din PDL, dar nu a dorit să dea nume şi a precizat că principalul motiv al plecării sale este legat de faptul că preşedintele PDL este Emil Boc, dar şi de faptul că "alţii cedează la UDMR". "Nu pot să dau nume, nu ar fi corect, dar la moţiunea de cenzură o să se exprime. Nu am decis în ce partid să mă înscriu", a declarat Gust la B1 TV.
Tot ieri, preşedintele PDL Giurgiu, Marin Anton, a anunţat că pleacă din partid. El a precizat totodată că renunţă la anunţata candidatură la şefia Consiliului Judeţean Giurgiu şi că îşi va da demisia şi din funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului. Luni seară, Anton reclama la o emisiune de la B1TV că 11 primari din "echipa" pe care şi-o făcuse pentru a-i sprijini candidatura la şefia CJ Giurgiu au plecat din PDL, punînd totul pe seama unei mîini forte din partid. La insistenţa celor din platou, Marin Anton a declarat că cel ale cărui presiuni le-ar fi resimţit şi l-ar fi făcut să renunţe la candidatura pentru şefia CJ Giurgiu ar fi preşedintele Senatului, Vasile Blaga. În calitatea sa de secretar de stat la Ministerul Mediului, Marin Anton era preşedintele Comitetului de Analiză Tehnică pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Cu toate că are această calitate, Marin Anton s-a pronunţat în repetate rînduri în favoarea dezvoltatorului proiectului, fiind acuzat de partizanat cu firma canadiano-română Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de către ONG-urile care contestă intenţia firmei de a deschide cea mai mare exploatare auriferă de suprafaţă din Europa în localitatea din Munţii Apuseni. Marin Anton este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Guvern. El are, conform declaraţiilor depuse în ultimii ani, o avere estimată la opt-nouă milioane de euro.

Şi deputaţii plîng cîteodată

Deputatul gălăţean Mihail Boldea a plâns, ieri, la instanţa supremă, unde le-a cerut judecătorilor eliberarea din arest preventiv, pentru a putea merge acasă, susţinînd că nu va mai activa ca parlamentar şi că nu va părăsi municipiul Galaţi. În ciuda rugăminţilor sale, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins recursul lui Boldea, decizia fiind definitivă, astfel că acesta va rămîne în arest pentru o perioadă de încă 30 de zile.
La şedinţa de ieri, deputatul le-a spus celor cinci judecători că "a venit în faţa lor cu speranţă" şi că "DIICOT Galaţi dă dovadă de un terorism procedural total". "După 30 de zile în care am stat şi am cugetat şi eu, poate că am greşit, poate că nu. Nu poţi tu Minister Public să vii să ceri 20 de ani de închisoare cînd tu ai un prejudiciu incert stabilit. Cineva de la DIICOT Galaţi va răspunde pentru asta", a afirmat Boldea. Deputatul le-a vorbit magistraţilor şi despre condiţiile nefaste din celula de arest, arătînd că "nu area cişmea în cameră, ci doar veceul care e jos". "Simt că tîmpesc în arestul ăla. Este greu acolo, iar eu nu-mi doresc decît să mă duc la mine acasă. Nu îmi doresc să mă duc la serviciu, nu îmi doresc decît să se termine dosarul ăsta", a declarat Boldea judecătorilor. El a lăsat să se înţeleagă că arestarea sa s-a făcut din cauza faptului că a fost afiliat politic.
Potrivit procurorilor, Boldea ar fi falsificat documente pentru a intra în posesia a nouă imobile din Galaţi, ar fi cerut unor gălăţeni care l-au ajutat în campania electorală să găsească martori mincinoşi, de condiţie modestă, tip "boschetar" sau alcoolici, pentru procesele civile în care erau folosiţi falşi proprietari.

Ultima lună de OTV

CNA a redus ieri din nou licenţa OTV, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală. Astfel, postul mai poate emite doar pînă la 29 mai. Propunerea a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" şi unul "împotrivă" (Constantin Duţu). "Noi nu desfiinţăm postul, doar aplicăm legea", a spus şi Cristina Trepcea, membru al CNA. Sancţiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV în perioada 12 - 19 aprilie. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu, dar şi pntru formaţiunea politică pe care acesta o conduce - Partidul Poporului.

Florin Călinescu, lovit de o nouă tragedie

Luca Călinescu, fiul actorului Florin Călinescu, s-a sinucis ieri la Praga. El avea 24 de ani şi se afla în capitala Cehiei, unde filma pentru un proiect cinematografic, un scurt metraj. El era asistent de producţie la un film. Motivele suicidului nu sînt cunoscute dar se pare că tînărul era depresiv. Fiul cel mic al lui Florin Călinescu era student la "John Moores University" din Liverpool, unde studia filmul, şi era implicat în primul său proiect important.
Viaţa actorului Florin Călinescu pare a fi urmărită de ghinion, consemnează cancan.ro. În martie 2005, el şi-a pierdut soţia, din cauza unui cancer la gît. Actriţă Ana Maria Călinescu s-a stins chiar în ziua în care împlinea 47 de ani şi 27 de ani de căsnicie. În 2010, la diferenţă de numai două luni, Florin Călinescu şi-a pierdut ambii părinţi. Mama sa, Volina, a murit în Săptămîna Mare a Paştelui, din cauza cancerului, iar tatăl său, Ion Călinescu s-a prăpădit la 81 de ani, răpus tot de un cancer.Tatăl lui a fost înmormîntat în acelaşi loc unde a fost îngropată prima fetiţă a lui Florin, care a murit, la cinci luni, fiind născută cu o boală incurabilă.

Cod galben de furtuni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o atenţionare Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru majoritatea regiunilor ţării, în intervalul 25 aprilie, ora 12.00, - 26 aprilie, ora 9.00. Conform ANM, în intervalul menţionat în majoritatea regiunilor se vor înregistra averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vîntului ce vor lua trecător aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 40 l/mp, îndeosebi în zonele de deal şi de munte. Doar cinci judeţe nu intră sub incidenţa acestei avertizări, şi anume Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Arad şi Timiş.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.