Național

Mozaic national: Părintele care pleacă la muncă în străinătate, obligat să lase copilul la rude

Ziarul de Vrancea
23 apr 2012 558 vizualizări
Ingrijitorul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vîrstă decît copilul şi să treacă de un control psihologic specializat

Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca părinţii care au copii minori şi care doresc să plece la muncă în străinătate să fie obilgaţi să lase copii în grija unui membru al familiei extinse şi să anunţe autorităţile locale înainte de a pleca din ţară. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele acestei Camere, Vasile Blaga (PDL). Persoana în grija căreia va fi încredinţat copilul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vîrstă decît copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie, să fie familiarizată cu creşterea unui copil şi să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori. Iniţiatorii mai propun ca persoana în grija căreia va fi lăsat copilul să treacă de un test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primăriei localităţii de reşedinţă. În proiect se mai prevede că, în situaţia în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament, la iniţiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din unitatea admistrativ teritorială în care se află copilul. Iniţiativa legislativă, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă, va fi transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, această Cameră fiind decizională.

Avocatul lui Năstase s-a îmbolnăvit, procesul s-a amînat

Judecătorii instanţei supreme au amînat pentru 2 mai judecarea contestaţiei lui Adrian Năstase la decizia de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", după ce fostul premier, avocatul acestuia şi Irina Jianu au anunţat că nu se pot prezenta la termenul de ieri. În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strîngerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, cînd a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Liderul PSD a contestat decizia în dosarul "Trofeul calităţii", iar judecarea recursului trebuia să înceapă ieri, la Completul de cinci judecători al instanţei supreme. La termenul de luni, Adrian Năstase, avocatul acestuia, Ion Cazacu, şi Irina Paula Jianu au cerut amînarea judecării dosarului, din cauza imposibilităţii de prezentare. Avocatul Ion Cazacu a invocat motive medicale şi a depus la dosar acte care atestă că nu se poate prezenta la acest termen. Judecătorii instanţei supreme au luat act de solicitările de amînare a cauzei şi au dispus ca discuţiile în acest dosar să înceapă în 2 mai. După anunţarea deciziei de condamnare în dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase declara că sentinţa este una "politică", "murdară" şi îşi exprima convingerea că lucrurile vor fi corectate în recurs.

Camera Deputaţilor votează ridicarea imunităţii lui Borbely

Camera Deputaţilor va decide în şedinţa de astăzi asupra cererii de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely. Comisia juridică a decis, în urmă cu două săptămîni, cu şapte voturi "pentru" şi trei "împotrivă", să întocmească un raport favorabil solicitării de începere a urmăririi penale a lui Laszlo Borbely. În 5 aprilie, Laszlo Borbely a demisionat din funcţia de ministru al Mediului. El a declarat că atunci cînd a aflat despre comunicatul DNA a decis să îşi dea demisia, deşi nu are motiv să demisioneze. DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Laszlo Borbely, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Şpagă de poliţist: 100 de lei cash şi 100 de lei în caş

Un angajat al Poliţiei Locale din Slobozia a cerut unui şofer 200 de lei sau o sută de lei şi brînză în valoare de o sută de lei, pentru a nu-l amenda după ce a parcat neregulamentar. Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), şoferul a sesizat anchetatorii cu privire la faptul că, în 19 aprilie, Ţ.C., angajat al Poliţiei Locale, i-a întocmit un proces-verbal cu avertisment pentru că a parcat neregulamentar, spunîndu-i însă că, dacă nu îi aduce 200 de lei sau o sută de lei şi brînză în valoare de o sută de lei, îi va întocmi un alt proces-verbal prin care îl va sancţiona contravenţional cu amenda maximă de 700 de lei. Cei doi au convenit să se întîlnească a doua zi, după ce şoferul i-a spus că nu are banii pretinşi. În urma denunţului, angajatul Poliţiei Locale a Municipiului Slobozia a fost prins, în 20 aprilie, în timp ce primea de la şofer cei 200 de lei ceruţi. Bărbatul a fost ulterior arestat preventiv pentru zece zile, fiind acuzat de luare de mită.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.