Național

Unul din 50 de spanioli este roman

Ziarul de Vrancea
23 apr 2012 537 vizualizări
Românii sînt cei mai numeroşi dintre străinii din Spania, în număr de aproape 900.000. Ei reprezentă circa 16 la sută din totalul cetăţenilor străini stabiliţi în Regat, arată rezultatele unei cercetări realizate de Institutul spaniol de Statistică.

Mai exact, numărul românilor stabiliţi la începutul anului 2012 în ţară era de 895.970 de persoane, reprezentînd 15,7 la sută din totalul cetăţenilor străini din Regat. În 2011, numărul românilor din Spania a crescut în cifre absolute cu 30.263, de la 865.707 cîţi erau stabiliţi acolo la începutul anului trecut. Creşterea de anul trecut este, potrivit sursei citate, cea mai mare înregistrată de o minoritate naţională în anul precedent. Aceleaşi date au mai arătat că Spania avea, la 1 ianuarie 2012, o populaţie de 47.212.990 de locuitori, 5.711.040 dintre ei, adică 12,1 la sută din total, fiind cetăţeni străini. Din cei 5.711.040 de cetăţeni străini stabiliţi în Spania, alţi 13,7 la sută, respectiv 783.137 de persoane, sînt cetăţeni marocani. Aceştia reprezintă a doua cea mai numeroasă comunitate de străni din Spania, după români. Pe locul trei în acest clasament, însă la mare distanţă de români şi marocani, se află comunitatea de britanici, care numără 397.535 de persoane şi reprezintă şapte procente din totalul străinilor stabiliţi în Spania.

Cum se înmulţesc romanii în Spania

Un exemplu concret despre evoluţia emigranţilor romani în Spania este cel al regiunii Asturias. Potrivit publicaţiei La Nueva Espana, numărul românilor din regiune a ajuns la 10.000, conform datelor din ianuarie 2012. Dacă în ianuarie 2007 erau ceva mai puţin de 800 de români în regiune, în 2010 Asturias număra deja 7.000 de români, iar după un an, cifra lor se ridica la 8.900. Criza economică prin care trece Spania a fost cea care a frînat venirea românilor în Asturias, deşi comunitatea creşte ca urmare a numărului ridicat de naşteri şi a reîntregirilor familiilor, potrivit Iulianei González Argüelles, preşedinte al Asociaţiei românilor din Asturias. "Încetarea activităţii în construcţii a făcut ca numeroşi români să revină în ţară; construcţiile constituiau baza emigraţiei româneşti", susţine ea. "În România nu lipsesc locurile de muncă, ci banii. Salariile sînt cuprinse între 200 şi 300 de euro, iar viaţa este la fel de scumpă precum în Asturias, sau mai mult", explică ea motivele emigraţiei românilor. Din datele Ministerului spaniol al Muncii, din cei 10.000 de români din Asturias, numai 2.334 sînt afiliaţi la serviciile de asigurări sociale - dintre care 461 muncesc în gospodării, 328 sînt lucrători pe cont propriu, iar 117 muncesc în agricultură. La Nueva Espana indică de altfel că, de vreme ce numai unul din cinci români din Asturias plăteşte contribuţii la serviciile de asigurări sociale, restul ar putea să supravieţuiască muncind în economia subterană.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.