Național

Copiii, îndopaţi cu medicamente date după ureche

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 406 vizualizări
Circa două treimi dintre părinţi recunosc că îşi tratează odraslele pentru afecţiuni aparent uşoare fără a consulta în prealabil medicul n bunicii sînt mult mai responsabili, arată acelaşi studiu

Circa 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor pentru tuse, febră, nas înfundat, dureri de gît sau de cap, fără a merge în prealabil la un consult medical şi riscînd astfel agravarea bolii şi intoxicarea celor mici, arată un studiu prezentat ieri de Ministerul Sănătăţii. Aceeaşi cercetare arată că 35% dintre copii au luat antibiotice fără să fi fost consultaţi de către un medic. De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele şi analgezicele. În privinţa motivelor automedicaţiei, românii se bazează, în principal, pe experienţa anterioară în astfel de situaţii, considerînd că ştiu care sînt tratamentele potrivite pentru copiii lor. Studiul indică, de asemenea, cazuri în care părinţii administrează copiilor medicamente pe baza informaţiilor de pe internet, de la prieteni sau de la farmacişti. Deşi sînt conştienţi în privinţa riscurilor generale ale automedicaţiei, românii nu au o părere clar conturată cînd vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des menţionat aspect fiind legat de creşterea toxicităţii ficatului. În privinţa profilului membrilor de familie care recurg la automedicaţie, mamele sînt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se află bunicii, relevă acelaşi studiu.

Medicamentele neconsumate trebuie aruncate

La automedicaţie recurg frecvent mamele cu vîrste curpinse între 30 şi 49 de ani. În general, acestea administrează medicamente copiilor cu vîrste mai mari, în general peste 6 ani. Mamele aleg medicaţia copiilor bazîndu-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleaşi simptome şi ştiu puţin despre efectele secundare ale acestei practici. Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicaţie, îngrijesc de regulă copii mai mici, cu vîrste între 2 şi 5 ani. Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicaţiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, creşterile ritmului cardiac sau toxicitatea. Tot ei sînt cei care aleg medicul ca sursă de informare, dar şi farmaciştii sau site-urile specializate.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a ţinut să precizeze că 60% dintre patologiile la copilul mic sînt reprezentate de patologia infecţioasă, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virală, care, spre deosebire de cea bacterială, nu este sensibilă la antibiotice. În acest context, Streinu Cercel a recomandat părinţilor să administreze copiilor doar medicaţia prescrisă de medic. "Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultaţie medicală precedentă. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate", a mai spus Streinu Cercel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.