Național

COLOANA de stiri nationale: Pîrvulescu: "Prezenţa incoanelor în şcoli este o formă de discriminare"

Ziarul de Vrancea
23 mar 2012 1246 vizualizări
"Romanii doar în mod formal se consideră religioşi", a mai declarat preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia la o conferinţă privind spaţiul laic european

Prezenţa icoanelor în şcolile din România reprezintă o discriminare în spaţiul public în care se manifestă educaţia, a afirmat vineri preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD), Cristian Pîrvulescu. "Problema icoanelor în şcolile din România ca şi a crucifixelor în Italia este o problemă foarte controversată. Este un semn de înstăpînire a unei anumite filosofii asupra celorlalţi. Este vorba de o discriminare în spaţiul public în care se manifestă educaţia. În condiţiile în care spaţiul public este neutru, iar clasa este un spaţiu public care este neutru orice semn îi neagă neutralitatea", a spus Cristian Pîrvulescu. În interiorul spaţiului neutru pot exista diversităţi de opinie, de filosofie, de orientare, care pot fi acceptate, dar spaţiul trebuie să rămînă neutru, a susţinut acesta. Pîrvulescu este de părere că spre deosebire de "crucifixul italian care ţine de tradiţie", "icoana românească instaurează o formă de inegalitate". "Crucifixul italian ţine de tradiţie. Icoana românească ţine de tradiţie? Mă îndoiesc. În clasele româneşti interbelice nu existau icoane. Se făcea religie, exista o dezbatere. România interbelică era profund religioasă, dar icoanele nu erau prezente în şcoală, ci doar în biserică. Introducerea icoanelor în şcoală a apărut după 1990. Nu există nici un fel de element anterior, icoana nu are statutul crucifixului şi de aceea cred că este o formă de inegalitate care se instaurează", a adăugat Pîrvulescu, citat de Agerpres. Preşedintele APD mai susţine că "păstrarea icoanelor în clasă nu înseamnă o creştere a comportamentului real religios în România". "Eu cred că românii doar în mod formal se consideră religioşi, practica lor cotidiană arată contrariul", a precizat acesta.
De asemenea, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei Active Watch, Mircea Toma, consideră că "icoanele în şcoli reprezintă o sfidare a laicităţii".
"Statul este laic prin Constituţie, pretins laic, dar care, în practică, învaţă să fie laic", a spus Mircea Toma, care a apreciat că, în alte ţări, Biserica a făcut "un progres" prin declaraţiile făcute în favoarea ştiinţei.
Cristian Pîrvulescu şi Mircea Toma au moderat vineri două conferinţe din cadrul Simpozionului internaţional "Spaţiul public şi laicitatea în Europa şi România la începutul secolului al XXI-lea".

Doi copii, răniţi grav de explozia unui proiectil din al doilea război mondial

Doi copii, în vîrstă de 15 ani, au fost răniţi, vineri, în urma exploziei unui proiectil rămas neexplodat din cel de-al doilea război mondial, în localitatea ieşeană Valea Oilor. Prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a declarat că unul dintre copii a rămas fără o mînă în urma exploziei şi are răni extrem de grave şi la abdomen, în timp ce al doilea copil a fost rănit la picioare, fiind însă într-o stare mai bună. Prefectul a adăugat că în zona în care s-a produs explozia au loc lucrări de modernizare a drumului, iar proiectilul fusese descoperit mai de mult, fără însă ca localnicii să anunţe autorităţile. El a explicat că în zonă a fost linia frontului, astfel că este posibil să mai existe proiectile rămase neexplodate din timpul războiului.
Vasile Aştefanei, primarul comunei ieşene Bălţaţi, din care face parte satul Valea Olior, spune că cei doi au găsit obiectul pe un cîmp, s-au jucat cu el şi este posibil să îi fi dat foc. "Acolo în zonă sînt mai multe proiectile. Posibil să fi fost scos proiectilul în timpul arăturilor de toamnă. Nenorocirea este că l-au găsit, s-au jucat cu el. Posibil să-i fi dat foc, la faţa locului fiind găsită şi o brichetă", a declarat primarul. El a mai spus că la momentul la care s-a produs incidentul cei doi copii ar fi trebuit să se afle la şcoală, astfel că vor fi audiaţi directorul şcolii, dirigintele celor doi şi personalul care se afla în şcoală la acea oră. Potrivit dirigintelui, cei doi copii au fost vineri la şcoală, însă au chiulit la ultima oră.

Şase ani de închisoare pentru o beizadea din Satu Mare

Darius Ţanţaş, unul dintre fiii omului de afaceri Vasile Ţânţaş, a fost condamnat la şase ani de închisoare de Tribunalul Satu Mare, care a rejudecat dosarul în cazul unui accident mortal pe care acesta l-a provocat în 2008. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Oradea.
Iniţial, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Darius Ţânţaş la trei ani de închisoare cu suspendare, însă sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Oradea.
Judecătorii orădeni au casat sentinţa şi retrimis dosarul la Satu Mare, pentru rejudecare.
În 7 septembrie 2008, Darius Ţânţaş a comis un accident de circulaţie mortal, după care a părăsit ţara, fiind declanşată o anchetă internă în urma căreia s-a decis cercetarea de către IGPR a conducerii Poliţiei Judeţene Satu Mare.
Tînărul, care la acea vreme avea 21 de ani, conducea un autoturism Mercedes şi întrucît nu a păstrat distanţa corespunzătoare în mers faţă de un autoturism condus regulamentar a intrat în coliziune cu acesta şi l-a proiectat în afara şoselei. Rănit grav, şoferul celeilalte maşini a fost transportat cu un elicopter la un spital, unde a murit. Experţii chemaţi să se pronunţe au ajuns la concluzia că viteza maşinii conduse de Darius Ţânţas era de 167 de kilometri la oră, în timp ce autoturismul condus de tînărul care şi-a pierdut viaţa avea doar 62 de kilometri la oră. Ţânţaş avea permisul suspendat şi o alcoolemie de 1,1 la mie. Surse judiciare afirmau la acea vreme că dosarul Poliţiei în cazul accidentului a ajuns la Parchet la trei zile după accident, după ce Ţânţaş ieşise din ţară.
Tînărul a mai avut un dosar penal după ce în septembrie 2006 a accidentat un tînăr de 17 ani pe un bulevard din Satu Mare, apoi a părăsit locul accidentului.


Judecătoarea care l-a arestat pe Becali, numită consilier de stat

Judecătoarea Nicoleta Nolden, care a dispus în primăvara anului 2009 arestarea finanţatorului echipei de fotbal Steaua Gigi Becali, a fost numită de premierul Mihai Răzvan Ungureanu în postul de consilier de stat în aparatul propriu de lucru al primului-ministru. Anterior, Nicoleta Nolden (fostă Cristuş), judecător cu grad de curte de apel la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, a fost detaşată la Ministerul Afacerilor Externe şi a lucrat ca şi consul la Consulatul General al României din Bonn (Germania).
În luna aprilie 2009, Gigi Becali a fost arestat pentru aproximativ două săptămîni, fiind acuzat de sechestrarea a trei presupuşi hoţi ai maşinii finanţatorului Stelei.

Un fost secretar de stat şi un preşedinte de CJ, ridicaţi de DNA

Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, şi alte persoane au fost ridicate vineri de procurori şi aduşi la sediul DNA din Capitală. Alături de cei trei au mai fost aduşi la audieri Lazăr Ştefan, Simona Bodnariu, directorul Direcţiei de Integrare Europeană a CJ Bistriţa, şi încă o persoană.
În iunie 2011, fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Ioan Andreica a fost audiat la DNA în dosarul în care preşedintele CJ Bistriţa, Liviu Rusu şi vicepreşedintele CJ Bistriţa, Luca Iancu, sînt anchetaţi pentru deturnare de fonduri. Andreica declara atunci că se simte nevinovat, că procurorii anticorupţie nu ar avea probe împotriva lui şi că el nu putea semna contractele "fără ca ministrul să ştie", nefăcînd nominalizări. În 2 iunie 2011, DNA a făcut percheziţii la sediul CJ Bistriţa-Năsăud, sigilînd birourile lui Rusu şi Iancu, ambii membri PDL, la locuinţa din Bistriţa a lui Ioan Andreica, precum şi la sediul Euroland SA, la care sînt acţionari acesta şi soţia secretarului general al PDL, Ioan Oltean.
Ioan Andreica a demisionat din funcţia de secretar de stat în MDRT în 13 septembrie 2010, fiind acuzat că ar fi favorizat primarii PSD şi PNL în ce priveşte proiectele finanţate de minister. Andreica a negat toate acuzaţiile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
popa prostu, acum 4428 zile, 3 ore, 53 minute, 5 secunde
sa fie!!!!!!! pentru atoate stiutorul Parvulescu si ptr alalalt! poate isi intreaba bunicii, daca or fi fost la scoala, de existenta icoanelor in clase, ca in fam noastra exista o icoana aruncata citeste integral
Eufimia, acum 4428 zile, 17 ore, 45 minute, 28 secunde
Ce nenorociti!Toma si cu Parvulescu,incepeti sa semanati cu maimutele.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.