Național

Duminică dăm ceasul cu o oră înainte

Ziarul de Vrancea
23 mar 2012 739 vizualizări
70 de ţări din lume folosesc ora de vară, dar nu toate schimbă ceasul la aceeaşi dată

România trece, duminică, la ora oficială de vară, ora Europei Orientale. Ceasurile se dau înainte, ora 03.00 devenind ora 04.00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările membre ale UE şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie. În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.
Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932, potrivit Agerpres. Pînă în 1939 a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932 - 22 mai), ora 00,00, şi prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1979 România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în anul 1997, prin ordonanţa guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cît mai mult de lumină naturală a Soarelui şi reducerea folosirii luminii artificiale.
Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de cîteva ţări din Europa.
În prezent ora de vară, este folosită de 70 de ţări din întreaga lume, dar nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară. Există multe state care au introdus doar experimental ora de vară. China a utilizat ora de vară în perioda 1986 - 1991, iar Japonia nu a introdus folosirea orei de vară. De asemenea ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică ora de vară deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului. Rusia a anunţat că va renunţa, din toamnă anului 2011, la trecerea la ora de iarnă, după 30 de ani de la instituirea acestei practici.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.