Național

Coloana de stiri nationale: Cazul masacrului de la coafor a pus în alertă autorităţile: Arestat, după ce şi-a ameninţat iubita cu moartea

Ziarul de Vrancea
9 mar 2012 484 vizualizări
Un bărbat a fost reţinut vineri după ce a intrat în contul de Facebook al fostei sale iubite şi a publicat mai multe fotografii cu aceasta în ipostaze indecente, după care a ameninţat-o că o va ucide dacă nu se întoarce la el.

Ulterior, Judecătoria Timişoara a emis mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele său. Potrivit purtătorului de cuvînt al IPJ Timiş, Andreea Cinteză, poliţiştii au reţinut un bărbat de 35 de ani, din Bucureşti, care şi-a ameninţat fosta iubită că o va împuşca, la fel cum s-a întîmplat în cazul tragediei de la coaforul Perla din Capitală, dacă aceasta nu se întoarce la el. "Cei doi s-au cunoscut printr-o reţea de socializare şi, deşi femeia era măritată, relaţia lor a durat doi ani, însă în luna octombrie 2011 aceştia s-au despărţit. Tot atunci, femeia a plecat la muncă în Austria şi i-a cerut iubitului să o lase în pace, însă acesta a început ameninţările şi şantajul. Bărbatul i-a spart contul de Facebook şi a postat acolo cîteva fotografii indecente cu aceasta, alături de un mesaj cu numărul de telefon al fetei. Bărbatul a fost monitorizat de procurorii DIICOT de la începutul acestui an, după ce fosta iubită a depus reclamaţie împotriva lui pentru că i-a spart contul de Facebook", a declarat Andreea Cinteză. Ea a precizat că miercuri, într-o discuţie telefonică, bucureşteanul a întrebat-o pe fată dacă a văzut tragedia de la coaforul din Capitală, în care au fost ucise două persoane şi rănite alte şase, spunînd că s-a gîndit şi el la aşa ceva. Bărbatului i s-a întocmit dosar penal pentru şantaj şi accesare fără drept a unui sistem informatic. Potrivit poliţiştilor, învinuitul deţinea două pistoale cu glonţ, fără autorizaţie, pe care ar fi intenţionat să le vîndă.

Cenuşăreasa există şi este romancă

O fetiţă din Romania, adusă în Marea Britanie de o familie de ţigani, a avut soarta celebrului personaj de basm, mai puţin finalul fericit

Doi romi români riscă să fie condamnaţi la închisoare după ce au adus în Marea Britanie o fetiţă în vîrstă de şapte ani pe care o numeau Cenuşăreasa şi au forţat-o să lucreze ca servitoare, relatează Daily Mail. Fetiţa a fost luată de la mama ei după ce Aurel Zlatea, în vîrstă de 45 de ani, şi soţia sa Alexandra Oaie, în vîrstă de 44 de ani, au minţit că va avea o viaţă mai bună. Ea le-a spus poliţiştilor că o "urăşte" pe femeia care o ţine captivă. "Nu o suport pentru că mă bate tot timpul", a declarat ea. "Tot timpul spune: munceşte, munceşte, mă murdăresc, mîinile şi picioarele mele se murdăresc. Făceam ordine în toate camerele şi ei nu făceau nimic", afirmă fetiţa. Un psiholog pentru copii care evaluează starea psihică a acesteia a descoperit că fetiţa nu ştie nici să numere pînă la zece în limba maternă şi nu este capabilă să exprime emoţii de bază.
Cei doi ţigani, Aurel Zlate şi Alexandra Oaie, cunoscută sub numele de Ferma, au fost găsiţi vinovaţi de traficarea fetiţei în octombie 2010 cu intenţia de a o exploata. Sentinţa în cazul lor era aşteptată vineri. Cuplul care are opt copii şi trăieşte din ajutoare sociale, a fost declarat vinovat şi de neglijenţă şi rele tratamente aplicate fetiţei în timp ce aceasta era în grija lor. Familia are o serie de condamnări la activ pentru furt din magazine, tentativă de furt şi atac, infracţiuni comise în 2003. Cei doi au fost declaraţi vinovaţi şi pentru traficarea unui bărbat în vîrstă de 53 de ani din România. Abuzurile lor au atras atenţia poliţiei după ce bărbatul, care a fost abuzat sexual de familie, a scăpat din mîinile lor şi a alertat poliţia. El însuşi bătut şi abuzat, bărbatul a fost alarmat de condiţiile în care trăia "Cenuşăreasa". "Ferma se comporta cu ea foarte urît. O lovea, o punea să facă lucruri pe care o fetiţă de şase sau şapte ani nu ar trebui să le facă. Mătura, căra molozul din zona de construcţie, era ca o sclavă. Shimba lenjeria, îi hrănea şi le umplea sticlele, hrănea animalele", a explicat el. "Ea o lovea în cap, ţipa la ea şi o înjura. Ceilalţi copii o băteau ca pe un covor. Era la fel ca Cenuşăreasa, nu i s-a permis să meargă nici o zi la şcoală", a adăugat el.

Avocat, prins luînd mită 70.000 de euro

Eugen Alexandru Radu, avocat în Baroul Bucureşti, este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, se arată într-un comunicat de vineri al instituţiei. Potrivit procurorilor, în perioada februarie - martie, acesta a pretins de la un denunţător 100.000 de euro, susţinînd că poate interveni pe lîngă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală pentru a-i determina să pronunţe o hotărîre judecătorească prin care să reducă pedeapsa inculpatului de la 15 ani la şase ani de închisoare pentru trafic de droguri. Avocatul a fost prins joi în flagrant delict după ce a primit de la denunţător, printr-un intermediar, suma de 70.000 de euro, ca primă tranşă din banii pretinşi. Potrivit unor surse judiciare, suma a fost primită  de la Romeo Sebastian Anghel, judecat alături de un cetăţean spaniol după ce au adus în România, prin Portul Constanţa, 160 de kilograme de cocaină, în valoare de zece milioane de euro.

Apare PSD Transilvania

Preşedintele PSD, Victor Ponta, afirmă că social-democraţii intenţionează să constituie structuri regionale în cadrul formaţiunii.  El a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, că Transilvania trebuie să aibă o reprezentare specială, regională. "Consider că ideea de PSD Transilvania este una corectă în cadrul PSD. La nivel naţional, Transilvania trebuie să aibă şi la nivel politic o reprezentare regională şi una specială. Eu nu am temeri ale trecutului că o să se rupă partidul, că va pleca PSD Transilvania cu partidul în altă parte, cum nu cred că va pleca Transilvania în altă parte. Cred că oamenii din Transilvania au aşteptări speciale care ţin cont de structura socială şi economică a judeţelor. Cred că mai multă autonomie, o dezvoltare regională reală trebuie făcută pînă în 2014, pe criteriul că Guvernul central şi Bucureştiul au prea multe puteri. Sînt adeptul descentralizării şi dezvoltării regionale a Transilvaniei şi trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Liderii PSD din Transilvania, uniţi sub o formă de PSD Transilvania, reprezintă un sprijin pentru ce are de făcut PSD", a spus Ponta.
Liderul PSD a explicat că a promovat modificarea Statutului PSD în aşa fel încît regiunile să fie reprezentate în conducerea partidului. "De la viitorul congres al PSD, din 2013, în conducerea partidului se va intra nu doar pe criteriul votului, ci şi pe un criteriu regional, pentru că Transilvania, după Congresul din 2010, nu a fost reprezentată în conducerea PSD. Denumirea PSD Transilvania am curajul să mi-o asum", a precizat Ponta. El a menţionat că partidul are o strategie similară, de a înfiinţa structuri de genul PSD Transilvania şi pentru alte regiuni, precum Dobrogea sau Oltenia.

Stolojan vede posibilă o alianţă cu PSD sau PNL

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan nu exclude nici o alianţă după alegerile parlamentare din acest an, el apreciind, la RFI, că sînt posibile alianţe între democrat-liberali şi PSD sau PNL, dacă sînt stabilite "obiective clare". Theodor Stolojan consideră că "România a trecut prin toate experienţele posibile de combinaţii: PDL-PNL, PDL-PSD, acum avem în faţă PSD-PNL". "Deci nu cred că în România, în acest stadiu al evoluţiei politice, trebuie să existe vreun partid care spune «dom'le, eu nu pot coopera cu PNL sau nu pot coopera cu PSD, pentru a face o guvernare care să împingă România înainte». Pentru că dacă, de exemplu, o guvernare cu PSD ajunge iarăşi la un blocaj în a schimba Constituţia României, în a face reorganizarea administrativ-teritorială, aşa cum avem acum un blocaj cu UDMR în reforma administrativ-teritorială a ţării, sigur că o asemenea guvernare n-are viitor", a adăugat el.

Oltean vrea o lege care să reglementeze presa online

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, susţine că ar trebui să existe o lege care să îi pedepsească şi pe cei care "se ascund în spatele presei online" ca să înjure oameni, nu doar un organism de control al audio-vizualului, el cerînd ajutorul jurnaliştilor pentru a promova o astfel de lege. Democrat-liberalul a fost întrebat de ce trebuie să existe un organism de control al audio-vizualului în condiţiile în care presa scrisă nu are un astfel de organism care să o verifice. "Şi eu am convingerea că această lege ar trebui modificată pentru că, dacă se pedepseşte o televiziune pentru că te înjură, cred că nu e mai prejos să aplici o sancţiune şi celui care te înjură în presa online. Eu aş fi primul interesat, fiindcă mulţi se ascund în spatele presei online şi te fac în toate felurile şi nu este corect", a afirmat Oltean.

Cîţi procurori lustrabili activează în sistem

Procurorul general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Laura Codruţa Kovesi, a precizat că din cei 2.400 de procurori din Ministerul Public, înainte de 1989 au fost angajaţi 161 iar 60 ocupă funcţii de conducere în acest moment. "Noi am sesizat preşedintele Înaltei Curţi pentru a fi sesizată Curtea Constituţională nu din perspectiva numărului de procurori care ar putea fi afectaţi, ci din perspectiva prezumţiei pe care legea o instituie, că dacă ai fost procuror înainte de 1989, ai făcut poliţie politică. Or, nu este aşa, avem foarte mulţi procurori care au fost criminalişti sau au lucrat în alte domenii şi nu cred că a pune o astfel de prezumţie asupra tuturor procurorilor, asupra unei întregi categorii profesionale, este constituţional şi corect", a spus Codruţa Kovesi.
Aceasta a precizat că Legea privind statutul magistratului prevede interdicţia privind ocuparea unor funcţii de conducere pentru procurorii care au lucrat înainte de 1989 şi au făcut poliţie politică. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 7 martie, în Secţiile Unite, sesizarea Curţii Constituţionale a României în legătură cu neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, iar Consiliul Superior al Magistraturii s-a raliat acestei poziţii.


Cînd şi unde se fac evaluările pilot din ciclul primar şi gimnazial

Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul instituţiei, metodologiile de organizare a evaluării competenţelor fundamentale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Evaluările vor avea loc în perioada 9-23 mai, prin administrări pilot, pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional, respectiv 86 de şcoli pentru clasa a II-a, 136 pentru clasa a IV-a şi 86 de şcoli pentru clasa a VI-a. Lista acestor unităţi de învăţămînt a fost publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei.
La clasa a II-a, acestea conţin două secţiuni, care vizează competenţele de receptare-producere a mesajelor şi, respectiv, competenţe de matematică. La finalul clasei a IV-a, evaluarea elevilor va include disciplinele limba română, limba maternă -pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale şi matematică. "Evaluarea nu se finalizează printr-o notă sau printr-un calificativ sumativ. Rezultatele evaluării fiecărui test contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale şi sînt utilizate de pentru realizarea unor studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţămînt primar", arată Ministerul. La clasa a VI-a, evaluarea vizează optimizarea învăţării, elaborarea planurilor individualizate de învăţare şi preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Testele conţin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe.

xxxxxxxxxxxx


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.