Național

COLOANA de stiri nationale:Aeroportul Băneasa, încadrat în clasa I de risc seismic

Ziarul de Vrancea
5 mar 2012 646 vizualizări
Imobilele aeroportului Aurel Vlaicu din Băneasa, cu excepţia Terminalului de Aviaţie Generală, modernizat, prezintă risc seismic şi necesită lucrări de consolidare, a anunţat ieri Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB)

Terminalul de pasageri al Aeroportului Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu (AIBB AV), declarat în 2011 monument istoric de importanţă naţională şi universală de către Ministerul Culturii, este în proces de reabilitare. "În faza preliminară a acestei etape a fost efectuată o expertiză tehnică a celor trei corpuri de clădire, finalizată în februarie 2012, în urma căreia a rezultat încadrarea acestora în clasa de risc seismic 1", se arată într-un comunicat al CNAB. Întrucît aeroportul este monument istoric, CNAB a adoptat un plan de intervenţie care include, pe lîngă consolidarea propriu-zisă, şi lucrări necesare conservării corpurilor de clădire şi aducerii lor la aspectul iniţial al monumentului istoric.

Parlamentarii PSD, obligaţi să probeze că şi-au donat indemnizaţiile

Purtătorul de cuvînt al PSD, Dan Şova, a declarat ieri că parlamentarii partidului, aflaţi în protest parlamentar, trebuie să aducă la partid dovada că şi-au donat indemnizaţia cuvenită de la Parlament. Termenul în care aceştia trebuie să depună la partid dovada scrisă este de o săptămînă.
Preşedintele partidului, Victor Ponta, declara, săptămîna trecută, că parlamentarii PSD, fără excepţie, trebuie să îşi doneze indemnizaţia de parlamentar pe perioada protestului parlamentar, sub riscul excluderii din partid.

Cutremur de peste 6 grade în acest an?

La 35 de ani de la cutremurul devastator din 1977, România ar putea fi lovită de un nou seism devastator. Avertismentul vine din partea preşedintelui onorific al Institutului Naţional Pentru Fizica Pămîntului, Gheorghe Mărmureanu, care spune că anul acesta s-ar putea produce un cutremur cu magnitudinea cuprinsă între şase şi şapte grade pe scara Richter. "Anul acesta poate sa fie orice cutremur, adica în perioada urmatoare poate fi orice cutremur peste şase, dar nu peste şapte. Deci între şase şi sapte", a declarat într-o emisiune Gheorghe Mărmureanu.
Un cutremur cu magnitudine de 3 s-a înregistrat duminică în zona Vrancea la o adîncime de 145 de kilometri. Un alt seism, cu magnitudinea de 5 a avut loc în Marea Egee, fiind urmat de trei replici puternice. Spre deosebire de anul 1977, Institutul dispune acum de echipamente moderne care înregistrează mişcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul. Totodată, la patru secunde de la producere, INFP ştie care este magnitudinea cutremurului din Vrancea.

Două persoane puse sub acuzare în cazul Sighet

Un diriginte de şantier şi un responsabil cu lucrări de construcţie au fost puşi sub acuzare în cazul exploziilor din Sighetul Marmaţiei, întrucît proiectul de execuţie al reţelei de distribuţie a gazului nu a fost respectat, ceea ce a dus la uciderea unei persoane şi rănirea altor 14. "În sarcina fiecăreia dintre cele două persoane fizice s-a reţinut săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată", arată procurorii. Concret, s-a reţinut faptul că, una dintre persoanele puse sub învinuire, în calitate de diriginte de şantier în perioada 2005-2010, a vizat documentele tehnice privind lucrările efectuate. De asemenea, al doilea învinuit a vizat documentele tehnice, deşi poziţionarea conductelor s-a făcut la o altă adîncime decît cea prevăzută în proiect şi fără ca aceste conducte să fie fixate pe un pat de nisip.
În urma efectuării cercetării la faţa locului s-a constatat faptul că proiectul de execuţie al reţelei de distribuţie a gazului nu a fost respectat. Cu ocazia decopertării s-a descoperit o fisură în conducta de gaze. Această conductă era poziţionată la o adîncime de doar la 66 de centimetri, deşi adîncimea prevăzută în proiect era de 90 de centimetri. Proiectul prevedea realizarea unui pat de nisip protector cu grosimea de zece centimetri, care ar fi trebuit să fie sub această conductă, dar s-a constatat că acesta lipsea.
În noaptea de 18 spre 19 februarie, într-o discotecă din Sighet aflată la subsolul unei clădiri a avut loc o explozie în care au fost rănite şapte fete. După 14 ore, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi poliţişti, pompieri şi un notar care avea biroul deasupra discotecii. În 2 martie, angajatul firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei care avea arsuri pe 90 la sută din corp a murit.

Jandarmi, bătuţi de ţigani cu bare de fier

Doi jandarmi din Sfîntu Gheorghe au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost atacaţi de mai mulţi localnici dintr-un cartier al municipiului, pe care voiau să îi legitimeze. Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat ieri că incidentul a avut loc, duminică seară, pe strada Garoafei, unde o patrulă de jandarmi a oprit două căruţe în care erau şase bărbaţi şi două femei din cartierul Orko, pe care au încercat să îi legitimeze. "Este vorba de un eveniment mai puţin obişnuit în judeţul nostru, şi anume faptul că romii au agresat o patrulă de jandarmi", a spus prefectul judeţului Covasna. Potrivit acestuia, romii i-au atacat pe jandarmi chiar cu nişte bare de fier scoase din căruţe, iar după atacul violent unii dintre oamenii legii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Şofer decapitat cînd gonea cu 205 km la oră

Patronul unei echipe de fotbal din Vrancea şi un fotbalist şi-au pierdut viaţa, ieri, după ce maşina în care se aflau a intrat sub un tir, apoi s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut la ieşirea din Focşani către localitatea Garoafa, primele cercetări arătînd că a avut drept cauză viteza excesivă, acul vitezometrului autoturismului Mercedes blocîndu-se la 205 kilometri la oră. "Autoturismul Mercedes a intrat în spatele unui tir care circula în aceeaşi direcţie. În urma impactului, maşina s-a răsturnat. Şoferul, Ionel Cobzaru, a fost proiectat în afara autoturismului, totodată fiind şi decapitat", a declarat inspectorul Cătălin Manea de la Serviciul Poliţie Rutiere Vrancea. Ionel Cobzaru este patronul echipei de fotbal Publimax Vrîncioaia, care activează în Liga a V-a. În urma acidentului şi-a pierdut viaţa şi un tînăr de 28 de ani, Dorel Mihăiţă Dumitrescu, fotbalist la aceeaşi echipă. Singurul supravieţuitor al accidentului este Adrian Fusaru, fratele campionului mondial la karate Daniel Fusaru. Potrivit poliţiştilor, el a fost salvat de centura de siguranţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.