Național

Cîţi bani cheltuie lunar romanii pe ţigări

Ziarul de Vrancea
5 mar 2012 559 vizualizări
Un fumător roman curent cheltuie lunar 273 de lei pe ţigări, potrivit Studiului Global privind Tutunul la Adulţi (GATS), lansat ieri în România

Conform studiului, cea mai comună sursă de procurare a ţigărilor a fost reprezentată de magazine (84,3%), chioşcuri (6,6%) şi vînzători ambulanţi (3.5%). Foarte puţini fumători şi-au procurat ţigările de la altă persoană (2,7%) sau din alte surse (2,7%). Aproape toţi adulţii (96,3%) cred că fumatul cauzează boli grave, 98,3% cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, 94,6% alte cancere, 89,2% accidente vasculare cerebrale şi 90,0% atac de cord. O proporţie mai redusă a adulţilor a fost conştientă de faptul că fumatul poate cauza osteoporoză (53,4%), naşteri premature (74,7%) sau disfuncţii erectile (66,5%). Totodată, 95,2% dintre fumători au observat avertismente pictoriale de sănătate pe pachetele de ţigări şi mai mult de o pătrime (27,5%) s-au gîndit să renunţe la fumat din cauza acestora. Mai mult femei (33,2%) decît bărbaţi (24,7%) s-au gîndit să se lase de fumat ca urmare a avertismentelor pictoriale de sănătate.

Femeile cu studii superioare fumează mai mult

Prevalenţa persoanelor care fumează curent a fost în 2011, în România, de 26,7 la sută, adică 4,85 milioane de oameni, dintre care cei mai mulţi sînt bărbaţi 37,4 la sută, iar la femei 16,7 la sută, potrivit unui studiu global privind tutunul la adulţi (GATS). Datele arată că 24,3 la sută dintre romanii care au împlinit 15 ani sînt fumători zilnici şi 2,4 la sută sînt fumători ocazionali. Rata prevalenţei globale a persoanelor care fumează curent a fost maximă la grupa de vîrstă 25-44 ani (36,3 la sută) şi minimă în rîndul celor de 65 de ani. De asemenea, a fost uşor mai ridicată în mediul urban - 28,4 la sută, faţă de rural - 24,5 la sută. Potrivit studiului, totuşi, în rîndul bărbaţilor, cea mai scăzută prevalenţă a fost înregistrată la persoane cu educaţie superioară (36,4 la sută), în timp ce în rîndul femeilor, ratele prevalenţei au fost mai ridicate în rîndul celor cu educaţie medie şi superioară. Cei mai mulţi dintre fumători au început să fumeze zilnic la vîrsta de 17-19 ani (43,1 la sută). Au urmat cei care au început să fumeze zilnic la 15-16 ani (21,7 la sută) şi la peste 20 ani (18,1 la sută). 17,1 la sută au început să fumeze înainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural. Studiul a relevat că 69,5 la sută dintre fumătorii zilnici îşi aprind prima ţigară din ziua respectivă în primele 30 minute după trezire. Peste o treime dintre fumători, atît din mediul urban (36,2 la sută), cît şi din mediul rural (40,0 la sută) au încercat să renunţe.

PNL şi PSD ar putea avea candidaturi separate în oraşe mici şi în comune

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a admis ieri că PNL şi PSD ar putea avea candidaturi separate la nivelul unor oraşe mici şi comune.  "S-ar putea. Nu este o chestiune pe care să o gestioneze centrul. Nici nu-şi propune să gestioneze 3.400 de localităţi. Obiectivul nostru este de a ne prezenta în alegerile locale cu candidaturi comune în toate judeţele şi municipiile reşedinţă de judeţ". Voicu a precizat că procesul de armonizare în USL privind candidaturile se va încheia la 15 martie. "Procesul este destul de avansat. Nu vor fi probleme din punct de vedere al USL. Tendinţa generală este de a avea un număr foarte mare de candidaturi comune şi la nivel local, însă procesul de armonizare implică judeţele şi municipiile reşedinţă de judeţ", a spus Voicu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.