Național

Băsescu se răsteşte din nou la olandezi

Ziarul de Vrancea
2 mar 2012 679 vizualizări
Preşedintele a calificat împotrivirea Olandei privind aderarea Romaniei la Schengen drept un "abuz fără limite"

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, vineri, Olanda că "face un abuz fără limite legat de un stat membru", el precizînd că între condiţiile de aderare la Schengen nu se regăseşte şi MCV. Şeful statului a apreciat drept o decizie pozitivă faptul că s-a stabilit o dată pînă la care toate statele membre trebuie să se propunţe asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. El a explicat că stabilirea ca în septembrie să fie luată o decizie privind aderarea celor două state presupune ca Olanda să nu mai spună în vară că aşteaptă încă un raport privind MCV. "Rămîne de văzut dacă Guvernul olandez se va ţine de cuvînt", a adăugat Băsescu. Întrebat dacă România şi Bulgaria cer un cec în alb Olandei, preşedintele Băsescu a răspuns: "Olanda poate să spună ce vrea. Nu cerem un cec în alb. Deocamdată, Olanda face un abuz fără limite legat de un stat membru".

Cum ne răzbunăm pe olandezi

Tot vineri, Traian Băsescu a anunţat că în Consiliul European i-a cerut preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, adoptarea de către PE a unei rezoluţii "extrem de severe legate de PVV olandez". "Preşedintele Schulz a fost foarte dur şi în Consiliu acum legat de Olanda, nu numai public. A avut şi declaraţii publice. Vă pot spune că în Consiliu, profitînd de prezenţa preşedintelui Schulz, eu am atenţionat că este extrem de important ca pe 13 martie, cînd se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare în Olanda, Parlamentul European să aibă o rezoluţie extrem de severă, pentru că altfel, ocazionat de măsurile de austeritate abordate de mai toate ţările, riscăm să încurajăm avansul partidelor extremiste în guvernele UE şi dacă vor mai fi cîteva guverne cu partide ca PVV-ul din Olanda, ne întrebăm ce se mai alege din UE. De aceea am cerut în Consiliu preşedintelui Parlamentului European să se încerece adoptarea unei rezoluţii extrem de severe legate de PVV-ul olandez", a spus Băsescu.
PVV a lansat la 8 februarie un site ce invită olandezii să denunţe "problemele" cauzate de afluxul de cetăţeni ai ţărilor din Europa centrală şi de est în Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", scrie PVV pe pagina de primire a acestui site. Acest demers a generat nemulţumiri şi condamnări la nivelul UE, însă Guvernul olandez a refuzat să adopte o poziţie referitoare la site-ul PVV, limitîndu-se la a se distanţa de el şi subliniind că site-ul nu are nimic de a face cu Guvernul.

The Economist: "Reprezentaţie penibilă" a României la Bruxelles

Obţinerea statutului de candidat la UE de către Serbia a fost un proces lung. Belgradul s-a confruntat cu o avalanşă de schimbări tehnice şi legislative, obişnuite pentru toate ţările care aderă la UE. Dar cea mai mare problemă a fost cea politică.  În această săptămînă a apărut însă un obstacol neaşteptat, afirmă The Economist. O întîlnire a miniştrilor de Externe din cadrul UE la Bruxelles trebuia să susţină demersul Serbiei şi să lase decizia finală şefilor de stat şi de guvern care se întîlneau cîteva zile mai tîrziu. Dar România, în mod neaşteptat, a adus în discuţie statutul minorităţii vlahe din Serbia. Unii vlahi sînt bucuroşi să fie consideraţi români, alţii nu, comentează The Economist. A fost "o reprezentaţie penibilă", a declarat o sursă diplomatică. "Ar trebui să fii un naţionalist din secolul al XIX-lea ca să crezi astfel de mizerii", a adăugat sursa citată. Românii şi-au menţinut poziţia timp de câteva ore, după care au renunţat şi au semnat un acord separat cu sîrbii. Comportamentul României a fost considerat atît de groaznic, a declarat o altă sursă, încît a contribuit la ralierea de partea Serbiei.
Pe aceeaşi temă, preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că, probabil, fiind "copleşiţi" de problemele guvernării şi de cele privind Kosovo, "prietenii sîrbi" au uitat de semnarea protocolului privind minorităţile, iar autorităţile române le-au amintit. "Românii din Valea Timocului nu sînt recunoscuţi ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care în proporţie de 90% era negociat, discutat, între partea română şi partea sîrbă înainte de micul eveniment care a avut loc", a spus preşedintele.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cosmin, acum 4435 zile, 10 ore, 48 minute, 58 secunde
Olanda se gandeste la poporul olandez si actioneaza in perspectiva ca acesta sa aiba unde munci.Romania ar trebui sa gandeasca in perspectiva pe propriul teritoriu in ceea ce-l priveste pe bietul citeste integral
Dan T., acum 4436 zile, 19 ore, 52 minute, 6 secunde
Olanda n-are argumente juridice, a inventat motive politice sa ne blocheze. Din punct de vedere strict legal, se opune abuziv aderarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen sub presiunea unui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.