Național

COLOANA de stiri nationale:Cum să furi 20 de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
26 feb 2012 1551 vizualizări
Vinzi orice, ceri plata în avans, iei banii şi dispari n aceasta este "reţeta de succes" a unei reţele formate din 34 de persoane din 5 judeţe, ale căror locuinţe au fost percheziţionate ieri dimineaţă de procurorii DIICOT

Treizeci de percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, în judeţele Mehedinţi, Cluj, Hunedoara, Timiş şi Argeş, fiind vizat un grup infracţional organizat, format din 34 de persoane, specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul cauzat prin aceste activităţi fiind de 20.000.000 de euro. Omul de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit "regele asfaltului din Argeş", este căutat de anchetatori, potrivit unor surse judiciare. Zece persoane, între care un fost comisar de la Garda Financiară, fostul şi actualul finanţator al echipei de fotbal FC Hunedoara, au fost ridicate în urma descinderilor. Pînă aseară, la închiderea ediţiei, fuseseră reţinute nouă persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, pentru formare de grup infracţional organizat, spălare de bani, fals, uz fals, evaziune fiscală şi încasări ilegale de TVA. Între cele nouă persoane se află administratori ai unor firme de tip "fantomă", şoferi, precum şi contabila unei societăţi.
Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Române, Christian Ciocan, a afirmat că la percheziţiile în cazul grupului care a produs un prejudiciu estimat pînă în prezent la 20.000.000 de euro au fost găsiţi bani, autoturisme de lux, documente. "Au fost indisponibilizate cinci autoturisme de lux, în acest moment ele sînt la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, au fost ridicate două case de bani, una dintre ele a fost desfăcută, s-a găsit suma de 130.000 de lei, s-au găsit bijuterii, au fost găsite ştampile, diferite documente care atestau operaţiuni bancare sau transferuri de bani, toate constituie mijloace materiale de probă", a declarat Christian Ciocan.

Sediu de firmă: clădirea gării

Potrivit acestuia, una dintre societăţile comerciale fantomă îşi avea sediul social într-o gară dintr-o comună din judeţul Mehedinţi. "Prin aceste societăţi fantomă erau derulate operaţiunile comerciale respective, s-au realizat debite uriaşe, constînd în TVA şi impozit pe profit, debite către bugetul consolidat al statului. Persoanele mergeau la bancă, ridicau sumele mari de bani pe care societăţile comerciale respective le transferau în acele conturi în schimbul unor produse care nu existau în realitate, după cum spun colegii mei de la Combaterea Criminalităţii Organizate, au vîndut de la cuie pînă la macarale", a afirmat Christian Ciocan.
Potrivit acestuia, persoanele respective retrăgeau banii din conturi, opreau 10% din aceşti bani, apoi banii erau trimişi către administratorii societăţilor comerciale respective. "Aceştia eludau bugetul de stat, firmele comerciale acumulau datorii uriaşe, societăţile fantomă acumulau datorii uriaşe către bugetul consolidat al statului, însă nimeni nu plătea. După cum spune chiar unul dintre membrii acestei grupări, nu a vîndut şi nu a cumpărat în viaţa lui nimic, doar lua banii într-o geantă şi îi dădea unei persoane pe care nici măcar nu o cunoştea", a spus purtătorul de cuvînt al IGPR.

Camere de luat vederi pentru depistat poliţişti

El a informat că membrii grupării îşi luaseră măsuri de precauţie, că o persoană îi anunţa dacă reprezentanţii Poliţiei sau ai altor autorităţi apăreau în zonă. "Îşi luaseră măsuri, astfel încît drumul european era supravegheat cu camere video, o persoană din grupare avea sarcina de a urmări în mod permanent, de a monitoriza toate acele şi imagini şi de a-i anunţa pe membrii grupării dacă reprezentanţii Poliţiei sau ai altor autorităţi şi-ar fi făcut apariţia în zonă", a precizat Ciocan.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, 9 în judeţul Hunedoara , 4 în municipiul Cluj, 3 în municipiul Timişoara şi una în judeţul Argeş, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, informează un comunicat al DIICOT. Grupul vizat este constituit din 34 de persoane, specializat în săvîrşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat pînă în prezent la 20.000.000 de euro.

Cea mai lungă scrisoare de dragoste a fost scrisă în România

Bucureştenii au reuşit vineri seară să mai doboare un record, reuşind să intre, cu 1.468 de semnături validate, în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) cu cea mai lungă scrisoare de dragoste. "Numărătoarea s-a terminat destul de tîrziu în noapte, la Godot Cafe, unde reprezentanţii Guinness Book s-au retras şi au validat recordul. 1.468 de semnături au fost validate. (...) Pe Facebook încă mai curg mesaje", a declarat pentru Agerpres Lidia Feher, cea care s-a ocupat realizarea recordului.
Cea mai lungă scrisoare de dragoste scrisă la Bucureşti are dimensiunile de doi metri pe patru metri şi jumătate. "Scrisoarea nu a putut fi scrisă pe o simplă hîrtie. Reprezentanta Guinness Book ne-a cerut să ne încadrăm ca doborîre a unui record la cea mai lungă scrisoare (...). Este o felicitare care are trei pagini, înaltă de doi metri şi lungă de 4,5 metri. Sînt trei bucăţi a cîte un metru şi jumătate fiecare", a spus Lidia Feher.
Organizatoarea evenimentului a dorit să le mulţumească tuturor celor care au participat la doborîrea recordului, spunînd că românii au arătat prin prezenţa lor la Dragobete că preferă sărbătorile româneşti în locul celor "importate". Vechiul record al unei astfel de scrisori a fost înregistrat în 2011, la New York, 1.075 de oameni manifestîndu-şi afecţiunea faţă de o marcă celebră de whisky.

Ce vrea noul partid al maghiarilor din Ţinutul Secuiesc şi ce le promite românilor de aici

Platforma Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), votată în acest sfîrşit de săptămînă la congresul de constituire de la Miercurea Ciuc, prevede obţinerea autoguvernării speciale pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor.

În capitolul care se referă la regiunile Transilvaniei, se consideră că "Ţinutul Secuiesc, datorită tradiţiilor sale istorice şi culturale autonomiste, trebuie să obţină o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor, care reprezintă o minoritate în regiune". De asemenea, Clujul este considerat capitala Transilvaniei şi "aici ar trebui înfiinţate instituţii de învăţămînt superior în limba maghiară prin care cultura elitelor din sînul maghiarimii transilvănene să se integreze în valorile spirituale şi ştiinţifice europene". Premierul Ungariei, Viktor Orban, le-a transmis sîmbătă într-un mesaj video participanţilor la lucrările congresului de constituire a (PPMT) că printre "visele comune neîmplinite" se află obţinerea autonomiei.

Andronescu nu vede bine clasa 0 în şcoli

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, referindu-se la metodologia privind înscrierea în clasa pregătitoare, că Ministerul Educaţiei trebuie să revină asupra modului în care a gîndit această structură şi să le lase părinţilor dreptul de a alege şcoala în care vor învăţa copiii lor. "MECTS nu a pregătit suficient infrastructura şi resursele umane în aşa fel încît să trecem fără sincope peste acest moment. MECTS trebuie să revină asupra modului în care a gîndit această structură a ciclului primar de studii şi să lase dreptul părinţilor de a alege şcoala în care vor învăţa copiii. Pentru că nu întotdeauna părintele îşi poate îngriji copilul sau asigura copilului drumul de la şcoală până acasă şi invers acolo unde îi este domiciliul. Foarte mulţi îi duc la bunici, foarte mulţi îi duc într-o şcoală apropiată de serviciu şi atunci evident că este opţiunea părinţilor care trebuie să aibă prioritate", a afirmat social-democrata. În opinia sa, MECTS ar trebui să transforme grupa pregătitoare în primul an al învăţămîntului obligatoriu, dar aceasta să rămână unde este în prezent - la grădiniţe. "Noi şi pînă acum am avut grupa pregătitoare înainte de intrarea în ciclul primar. Această grupă pregătitoare care îşi desfăşoară anul preşcolar în grădiniţe avea acoperire şi în cadre didactice, avea infrastructura asigurată şi avea şi mijloacele didactice adecvate. Este inclus aici şi mobilierul, care trebuie să fie adecvat vîrstei şi grupurile sanitare. Nu în ultimul rînd, cultura instituţională specifică acestei vîrste şi care este cea definită în grădiniţe", a susţinut vicepreşedintele PSD.

Adolescentul criminal

Un minor acuzat că a bătut cu sălbăticie o tînără şi apoi a lăsat-o să moară de frig a fost arestat preventiv, ieri, de judecătorii Tribunalului Neamţ, pentru o perioadă de 19 zile. Robert Fecioru, în vîrstă de 16 ani, din oraşul Roznov, este cercetat pentru omor calificat victima avînd doar 15 ani. "Tînărul a stat alături de alţi tineri şi de viitoarea victimă într-un bar din localitate. La un moment dat, acesta a spus că o conduce pe fată acasă, iar pe drum i-a propus să întreţină relaţii sexuale. Fata a refuzat, moment în care a fost luată la bătaie cu pumnii şi picioarele, iar apoi a fost abandonată. Potrivit raporului medico-legal, nu a fost violată", a declarat pentru Agerpres inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ. Potrivit raportului medico-legal, moartea a survenit ca urmare a hipotermiei severe cauzate de imposibilitatea victimei de a se deplasa din cauza numeroaselor fracturi ale membrelor precum şi a leziunilor organelor interne. Fata a fost găsită abia sîmbătă dimineaţă de un vecin, care a anunţat imediat cazul la 112. Deşi a fost transportată la spital, fata a decedat. În urmă cu doi ani, în aceeaşi comună, poliţiştii au anchetat cazul unui bărbat în vîrstă de 40 de ani şi-a violat fiica minoră timp de 4 ani de zile. Tot la Piatra Şoimului, o fată în vîrstă de 14 ani a rămas însărcinată după ce a fost violată de verişorul său.

Mama ucigaşă a fost arestată

Bebeluşul de şase luni care a fost ucis de mama lui a fost înmormîntat, ieri, la Braşov, în prezenţa membrilor familiei din partea tatălui şi a prietenilor, pastorul care a oficiat ceremonia spunînd că tragedia este "lucrătura diavolului", religia penticostală nepropovăduind acte de jertfă umană. Mama copilului, care este în arestul Poliţiei Judeţene Braşov, precum şi membrii familiei din partea acesteia, nu au participat la înmormîntare. Oamenii au descris-o pe Monica Iudeanu, femeia care şi-a decapitat copilul cu un satîr, ca fiind o femeie foarte retrasă şi tăcută şi care nu a cerut nimănui ajutorul. Reprezentanţii bisericii spun că femeia suferea de tulburări psihice şi chiar au îndemnat-o să meargă să se trateze. Monica Iudeanu a fost arestată preventiv, sîmbătă, pentru 29 de zile, de magistraţii Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov, sub acuzaţia de omor deosebit de grav, după ce cu o zi înainte îşi ucisese bebeluşul. Ea şi-a motivat gestul în faţa procurorilor invocînd versete din Vechiul Testament şi spunînd că l-a adus ca jertfă lui Dumnezeu. Soţul femeii este cel care a chemat poliţia. Iosif şi Monica Iudeanu mai au şase copii - cinci băieţi şi o fată.


Explozie de gaze sau atentat?

n o puternică explozie a avariat grav apartamentele unui bloc din Iaşi, locatarii fiind evacuaţi n autorităţile iau în calcul ca deflagraţia să fi fost provocată intenţionat

Explozia produsă sîmbătă dimineaţă într-un bloc dintr-o suburbie a Iaşului a fost produsă probabil de o acumulare de gaze naturale în interiorul unui apartament din blocul respectiv, potrivit purtătorului de cuvînt al regionalei E.ON Gaz, Corneliu Zaiţ. "În urma verificărilor efectuate imediat după incident nu au fost descoperite defecţiuni pe reţeaua stradală de distribuţie a gazelor naturale. În prezent, se desfăşoară cercetări pentru a stabili cauza care a dus la producerea exploziei. Probabil, explozia a fost produsă de o acumulare de gaze naturale în interiorul unui apartament din blocul respectiv, cauzată de utilizarea unui aragaz lăsat să funcţioneze nesupravegheat", a spus Corneliu Zaiţ.
Locatarii susţin că în cursul zilei de vineri au sunat la dispecerul distribuitorului de gaz metan, E.ON Gaz, pentru a sesiza că simt un miros puternic de mercaptan. Potrivit acestora, echipa sosită la faţa locului a spus că nu a depistat nici o defecţiune.
Inspectoratul de Stat în Construcţii va dispune o expertiză tehnică pentru a stabili dacă structura de rezistenţă a blocului nu a fost afectată. Pînă la sosirea rezultatelor, cei 36 de locatari ai imobilului au fost evacuaţi.
Sîmbătă dimineaţă, în jurul orei 5, într-un apartament de la etajul doi al blocului H 3, scara C, din satul Dancu, s-a produs o explozie neurmată de incendiu. Explozia a fost atît de puternică, încît planşeul apartamentului s-a bombat, planşeul dintre etajul I şi II a fost distrus în totalitate, iar 16 dintre cele 17 apartamente ale scării au rămas fără uşi şi geamuri la ferestre. Suflul exploziei a afectat şi locuinţe din blocul învecinat. Primarul localităţii ieşene Holboca, Gheorghe Ştefurac, a afirmat că reparaţiile la apartamentele din blocul afectat de explozie vor dura cel puţin două luni, precizînd că "unele locuinţe sînt distruse mai rău ca la un cutremur".
Proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia, un bărbat de 36 de ani, a fost dus la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Arşi din cadrul Spitalului "Sfîntul Spiridon" întrucît prezenta arsuri ale căilor respiratorii, motiv pentru care a fost intubat. El are şi arsuri de gradele I şi II iar în zone foarte mici, de gradul III, la faţă şi membrele superioare, precum şi pe 10 la sută din suprafaţa corpului.
Victima le-a declarat medicilor că în cursul nopţii a consumat băuturi alcoolice iar dimineaţă, în jurul orei 5, a încercat să îşi aprindă o ţigară, moment în care s-a produs deflagraţia. Proprietarul apartamentului unde s-a produs explozia a fost amendat în cîteva rînduri de poliţişti pentru tulburarea liniştii publice, acesta ameninţîndu-şi vecinii că "o să le vină de hac", astfel că autorităţile iau în calcul varianta ca bărbatul să fi provocat intenţionat incidentul.

Becali tulbură apele în PDL


n el susţine că mini-partidul său a fost invitat de Elena Udrea să se alăture PDL în alegerile pentru Primăria Capitalei n anunţul lui Becali vine în aceeaşi zi în care a luat peste picior doi membri marcanţi ai PDL

"Nu există nici un acord (n.r. - între PDL şi PNG pentru alegerile din Bucureşti). Becali îndrugă verzi şi uscate.Singura contribuţie pozitivă a lui Becali la politica românească ar fi tăcerea. După ce a distrus Steaua este regretabil că vrea să îşi puna amprenta asupra politicii. Parlamentul European l-a plasat în grupul nefrecventabililor, alături de Vadim şi Severin. Ar fi bine să avem şi în România această categorie. Am putea numi categoria «mai bine taci!»", a declarat europarlamentarul Cristian Preda. Afirmaţiile vin după ce preşedintele PNG, George Becali, spusese sîmbătă că partidul său va susţine candidatul PDL pentru fotoliul de primar general al Bucureştiului, deoarece a decis să se alieze cu democrat-liberalii în Capitală. "Am intrat deja într-o coaliţie la Capitală cu organizaţia PDL Bucureşti. Dacă este surpriză, şi aşa au hotărît aliaţii mei, nu pot să spun", a afirmat Becali, la sediul PDL Bucureşti, unde a avut o întîlnire cu vicepreşedintele PDL Elena Udrea. El a susţinut că ştie deja cine va fi candidatul PDL la Primăria Capitalei, dar că este o altă persoană decît cea dorită de el. "Opţiunea mea a fost Negoiţă (Liviu, primarul sectorului 3 - n.r.), dar se pare că este o persoană care stă mai bine în sondaje decît Negoiţă. Este membru PDL, chiar un membru marcant", a spus Becali. Elena Udrea a declarat sîmbătă că PDL a fixat candidaţii pentru alegerile locale din Bucureşti, urmînd ca ei să fie anunţaţi cît de curînd. Însă un alt lider PDL, deputatul Sulfina Barbu, i-a cerut lui Gigi Becali să prezinte scuze pentru că a jignit doi lideri importanţi ai partidului, Cristian Preda şi Toader Paleologu, acesta nefiind un mod de colaborare cu PDL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
bunicuta66, acum 4448 zile, 15 ore, 13 minute, 42 secunde
Pare cunoscuta reteta, nu? Sa ne mai miram ca nu se doreste dezlegarea misterelor??? ,,O puternică grupare de afaceri conectată la primarul Constanţei Radu Mazăre şi la şeful Consiliului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.