Național

Ministerul Mediului: "Evitarea inundaţiilor este responsabilitatea autorităţilor locale"

Ziarul de Vrancea
16 feb 2012 583 vizualizări
Autorităţile au reiterat ieri că riscul de inundaţii rămîne redus pentru perioada imediat următoare

Pînă în 1 martie este puţin probabilă producerea unor inundaţii, a declarat ieri directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. El a precizat că eventuale inundaţii majore în următoarele două săptămîni s-ar putea produce dacă temperatura ar creşte în timpul zilei la cel puţin 10 grade Celsius, iar noaptea nu ar scădea sub zero grade şi dacă s-ar înregistra precipitaţii sub formă de ploaie de 10-15 litri pe metru pătrat. Ion Sandu susţine că aceste două condiţii nu vor fi îndeplinite pînă pe 1 martie, astfel încît producerea unor inundaţii este puţin probabilă. Potrivit lui Sandu, pentru următoarele două săptămîni se prognozează că noaptea temperatura va fi negativă, iar în timpul zilei nu va urca mai mult de 3-4 grade Celsius. Şi specialiştii Ministerului Mediului au subliniat că nu există risc major de inundaţii în următoarele două săptămîni, însă au atras atenţia că evitarea unor inundaţii este responsabilitatea autorităţilor locale.

Debitele din bazine, la doar 40%

De asemenea, directorul general al Autorităţii pentru Inundaţii şi Managementul Apelor (AIMA), Dan Carlan, a declarat că pentru următoarele două săptămîni nu este aşteptat un risc major de viituri, dar că acest lucru nu înseamnă că urmează o perioadă liniştită. "Acţiunea locală trebuie să predomine în următoarele două săptămîni. Planuri de măsuri există la fiecare primărie din fiecare comună. Nu trebuie să aştepte pînă vor avea apă pînă la genunchi. Nu există risc major decît acolo unde comandamentele locale nu îşi fac datoria", a spus Carlan.
Întrebaţi care sînt judeţele sau localităţile în care riscul producerii de inundaţii este mai mare, specialiştii din Ministerul Mediului au declarat că nu pot să precizeze punctual acest lucru. Ei au menţionat însă că, teoretic, pericolul este major, în fiecare comună în care zăpada depăşeşte de 50 de cm. Directorul AIMA a precizat că probleme legate de inundaţii pot să apară şi în alte zone decît cele în care au fost înregistrate căderi masive de zăpadă. "Depinde doar de autorităţile locale să nu avem inundaţii. Legea îi obligă să bugeteze aceste acţiuni. În acest moment responsabilităţile majore stau în mîna comandamentelor locale şi judeţene", a adăugat Carlan. El a precizat că atunci cînd va începe să se topească zăpada automat vor creşte şi debitele rîurilor, însă autorităţile sînt pregătite să preia cantităţi mari de apă. "Debitele din bazine sînt aproximativ 40 la sută, putem acumula mari cantităţi de apă. În această primăvară, dacă vor fi inundaţii, vor fi cauzate doar de nerezolvarea problemelor la nivel local", a subliniat Carlan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.