Național

COLOANA de stiri nationale:Procurorul din "dosarul Zăvoranu", reţinut după ce a luat şpagă de la vrăjitoare

Ziarul de Vrancea
1 feb 2012 731 vizualizări
Procurorul Max Bălăşescu de la Parchetul Tribunalului Ilfov a fost reţinut ieri pentru că ar fi primit 50.000 de euro de la vrăjitoarele Vanessa şi Melisa să le scape de dosar, susţin surse judiciare.

La solicitarea DNA, Consiliul Superior al Magistraturii a emis ieri aviz de reţinere pe numele procurorului. În 21 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea vrăjitoarele Roxana Lider, cunoscută drept Vanessa, şi Rada Mincă, cunoscută drept Melisa, pentru înşelăciune şi şantaj. Vrăjitoarele au fost arestate în urma sesizării Oanei Zăvoranu, care a reclamat la poliţie că a fost înşelată de cele două. Pentru a obţine o soluţie favorabilă în dosar, cele două vrăjitoare l-ar fi plătit pe procurorul Bălăşescu, arată sursele citate. Iniţial, magistratul ar fi cerut 100.000 de euro, însă ar fi primit jumătate.
În acest dosar apare şi numele lui Mihai Betelie, un alt procuror reţinut recent pentru fapte de corupţie. Acesta ar fi aflat că se urmăreşte de către DNA interceptarea ambientală a lui Max Bălăşescu şi ar fi divulgat această procedură. Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută, favorizarea infractorului şi instigare la infracţiunea de folosire a influenţei de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid.

Dosarul Ridzi amînat după ce fostul ministru a refuzat să facă declaraţii

Monica Iacob Ridzi a declarat ieri, la instanţa supremă, care stabilise să înceapă audierile în dosar, că nu doreşte momentan să facă declaraţii, instanţa amînînd cauza pînă la sfîrşitul lunii februarie. La termenul de ieri al procesului fostul ministru s-a prezentat la instanţă însoţit de apărătorii săi, în vreme ce unii dintre inculpaţi au lipsit. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai constatat că unul dintre inculpaţi nu are avocaţi şi doreşte să-şi angajeze un apărător. În aceste condiţii, instanţa a deciz amînarea cauzei, termenul viitor stabilit fiind 28 februarie. Atunci urmează să fie audiaţi doi dintre inculpaţi.
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar în 3 mai 2011. Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărît ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii. Ulterior ea a încercat să ascundă, prin intermediul angajaţilor din minister, informaţiile inciminatorii privind contractele încredinţate.

Puterea pierde trei parlamentari, opoziţia, doi

Trei parlamentari şi-au anunţat ieri demisia din partidele pe care le reprezentau în legislativ. Deputatul Ilie Morega a anunţat că demisionează din UNPR, deputatul Nicolae Jolţa a sărit de la PNL la PDL, iar senatorul Mircea Baniaş s-a retras din PDL şi a trecut la PC. Dan Ilie Morega a mai fost membru al ApR, PDSR, PNL Cîmpeanu şi PRM. Nicolae Jolţa era membru PNL, ales deputat într-un colegiu din Bihor. Potrivit unor surse citate de Hotnews, Mircea Baniaş, cercetat în dosarul privind corupţia din vama Constanţa – Agigea, ar fi fost nemulţumit de anchetele DNA şi ar fi reproşat conducerii PDL că a fost pus la zid. Tot ieri, senatorul Iulian Urban şi-a anunţat, în plenul Senatului, demisia din PDL, intenţie pe care a făcut-o cunoscută săptămîna trecută.
Marţi, deputatul PNL Adriana Săftoiu a anunţat că şi-a depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor demisia din postul de deputat, ea precizînd că va rămîne în PNL.

Romania, exclusă din nou din programul Visa Waiver

Un nou proiect de lege privind Visa Waiver a fost introdus, marţi, în Congresul american, însă forma acestuia nu favorizează România. Intitulat Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, documentul beneficiază de susţinere din partea ambelor formaţiuni politice americane şi din partea preşedintelui Obama. Proiectul, deşi flexibilizează criteriile de includere în programul Visa Waiver nu constituie, prin propunerea unui grad de respingere de 10%, un avantaj pentru România. În ţara noastră rata de respingere a cererilor de viză pentru SUA a fost de 22,4% pentru anul 2011. Totuşi, în ultimii ani se remarcă o tendinţă descendentă a acestui indicator. Astfel, în anul 2009 rata de respingere a solicitărilor de viză a fost de 26,3%, iar în 2010 de 24,8%.
Pe de altă parte, proiectul legislativ prevede că statele care doresc să fie incluse în programul Visa Waiver trebuie să aibă o rată de depăşire a perioadei de şedere legală pentru cetăţenii care nu sînt imigranţi de maximum 3%. De asemenea, proiectul de lege prevede că statul care solicită includerea în programul Visa Waiver trebuie să aibă, la momentul la care formulează solicitarea de admitere în program, o rată de respingere a solicitărilor de viză care să nu depăşească 3%. Proiectul prevede însă că Secretarul pentru Securitate Internă este autorizat să dispună includerea în program a ţărilor solicitante care îndeplinesc standardele de securitate solicitate de SUA şi în cazul cărora rata de respingere a cererilor de viză este de maximum 10%, "în funcţie de numărul total de aplicanţi, socotiţi individual".
În prezent, cetăţeni din 36 de state participă la programul Visa Waiver, care le permite să călătorească în SUA fără viză, în calitate de vizitatori străini, pe o durată de maxim 90 de zile.


Peste 10% dintre beneficiari nu mai primesc ajutoare sociale

Ca să reintre în drepturi, aceştia au la dispoziţie cinci luni pentru a-şi plăti la stat toate taxele şi impozitele

Peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu mai primesc, din februarie, alocaţia de susţinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizaţia pentru creşterea copilului, din cauză că nu şi-au plătit impozitele şi taxele locale, a informat ieri Ministerul Muncii. Potrivit datelor centralizate de minister, în total sînt înregistraţi 715.536 de beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei, venitului minim garantat sau indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Dintre aceştia, 10,21 la sută au restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale. Judeţele cu cei mai mulţi restanţieri sînt Mureş (23,4 la sută), Dolj (17,12 la sută), Bacău (16,9 la sută), Sălaj (16,43 la sută) şi Giurgiu (16,18 la sută). Potrivit ministerului, alocaţia de susţinere a familiei a fost suspendată în cazul a 40.463 de restanţieri, venitul minim garantat nu se va mai acorda la 20.654 de restanţieri, iar indemnizaţia de creştere a copilului se suspendă pentru 11.921 de restanţieri.
Toţi primarii au fost obligaţi să transmită, pînă în 31 ianuarie, Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială(ANPIS) situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale care nu şi-au plătit impozitele locale. Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată începînd din 1 februarie, reprezentanţii ANPIS urmînd să îi înştiinţeze despre suspendarea plăţii.
Aceştia vor fi repuşi în drepturi în momentul în care fac dovada plăţii taxelor. Astfel, dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale într-o perioadă de cinci luni de zile, reintră în plată şi vor primi şi drepturile din urmă. "În situaţia în care nu plătesc restanţele în această perioadă de timp, dosarul se suspendă, iar beneficiarul trebuie să ia de la capăt întreaga procedură pentru a reintra în drepturi", a precizat Ministerul Muncii.
Echipele de specialişti de la ANPIS vor verifica în perioada următoare dacă datele transmise de primării coincid cu cifrele din registrele de la primăriile din ţară, edilii locali care nu au trimis datele corect riscînd amenzi de pînă la 5.000 de lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.