Național

Unii lideri UDMR iau în calcul ideea alegerilor anticipate

Ziarul de Vrancea
29 ian 2012 710 vizualizări
Laszlo Borbely şi Marko Bela cred că devansarea alegerilor parlamentare ar putea fi o soluţie pentru depăşirea crizei politice

UDMR va analiza săptămîna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, a declarat ieri vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely. El a arătat că, avînd în vedere situaţia socio-politică actuală şi luînd în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase. "Nu ne temem de alegerile anticipate, sînt convins în capacitatea de organizare a UDMR în acest sens. În ultima perioadă, în cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro şi contra pe acest subiect, dar între timp s-a schimbat situaţia. În opinia mea, s-ar mai linişti vocea străzii, în acelaşi timp am ajunge la un consens şi cu opoziţia, reprezentanţii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar dacă vorbim cu toţii aceaşi limbă, nu rămîne decît să dăm drumul şi să organizăm alegeri parlamentare", a spus ministrul Borbely. Declaratiile sale sînt pe linia celor făcute de preşedintele onorific al UDMR, Marko Bela, care spusese, vineri, că ar putea "accepta" devansarea alegerilor parlamentare.
Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că declaraţia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personală, şi nu făcută în numele Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmînd să fie luată de UDMR numai după discuţii în cadrul coaliţiei. "În ceea ce priveşte chestiunea alegerilor anticipate, orice soluţie constituţională şi politică poate fi luată în discuţie, dar eu am susţinut şi susţin că aceste decizii trebuie luate în coaliţie, în interiorul partidelor noastre, nu în afara coaliţiei, pentru că sîntem într-o formulă de guvernare, într-o coaliţie, şi nu vom lua noi decizii înainte de a discuta cu partenerii noştri. Indiferent dacă alegerile vor fi la termen sau, eventual, vom ajunge împreună la o altă concluzie, cred că actualul guvern şi actuala formulă guvernamentală trebuie să gestioneze treburile ţării pînă la alegeri, indiferent dacă vor fi în noiembrie sau la o altă dată în 2012", a spus Kelemen.
Şi fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte declanşarea unor alegeri anticipate şi a spus că o astfel de idee reprezintă "o fumigenă" a unor membri din conducerea UDMR. "Sînt sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea declanşării unor alegeri anticipate. Trebuie un consens politic, sînt termene şi proceduri şi sînt şi interesele parlamentarilor care nu sînt fericiţi să îşi încheie mandatul înainte de termen şi să nu beneficieze de vacanţa parlamentară de vară. Nu văd care este miza foarte mare a unor alegeri anticipate", a spus Eckstein Kovacs Peter.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.