Național

COLOANAde stiri nationale: Moldoveanca de pe Concordia: martor-cheie sau "femme fatale"?

Ziarul de Vrancea
20 ian 2012 1154 vizualizări
Presa din Italia încearcă să rezolve misterul femeii cu dublă cetăţenie moldovenească-romană n ce căuta tînăra pe navă şi unde se afla în momentul naufragiului?

La Chişinău, Domnica Cemortan e considerată o eroină, care a salvat sute de vieţi, cu gîndul la fetiţa ei de doi ani, lăsată în ţară. În Italia, procurorii o caută pentru a depune mărturie în ancheta demarată cu privire la naufragiul navei de croazieră. "Blondă misterioasă" care i-a distras atenţia căpitanului şi din cauza căreia a pierdut controlul navei, eroină şi mama curajoasă? Martor-cheie sau "femme fatale"? "Corriere della Sera" şi "La Repubblica" scriu despre ea în prima pagină, dar contradicţiile legate de tînără nu sînt clarificate. "Corriere della Sera" publică detalii legate de Domnica Cemortan, sub titlul "Fata fără cabină". Tînără, intervievată prin telefon de Marco Imarisio, declară că se simte mai mult "româncă", deşi are dublă cetăţenie. Susţine că a studiat baletul la Chişinău, dar că a petrecut aproape o jumătate din viaţa la Bucureşti. Primul lucru pe care ţine să-l sublinieze este că "nu este amanta căpitanului". Precizează că îl cunoaşte, apoi adăugă: "cum vă puteţi imagina că un bărbat care arăta la toată lumea fotografia fetiţei sale cauta o amantă?"
Reporterul italian remarcă faptul că unicul moment în care tînăra adoptă un ton iritat este atunci cînd este întrebată cu ce titlu se afla la bord. Domnica ridică vocea şi spune că şi-a cumpărat singură biletul, cu banii ei şi că dorea să facă o croazieră că pasageră, alături de colegii ei, la terminarea contractului că "hostess" pe navă.
"La Repubblica", în schimb, încearcă să reconstituie ultimele ore petrecute de tînără pe vas. "Ce dracu făcea o blondă în cabina de comandă a navei Concordia la ora 21:42 de vineri, 13 ianuarie?" aşa începe ancheta cotidianului italian. "În intervalul cuprins între orele 20:44 şi 21:30, Domnica se afla cu siguranţă în restaurantul de lux al navei", scrie "La Repubblica", potrivit Hotnews. Ulterior, se mai precizează că, potrivit companiei Costa, tînăra avea un bilet cumpărat, fapt care poate fi demonstrat. Însă nu este precizat dacă există sau nu o cabină pe numele fetei. Jurnaliştii italieni se întreabă: "dacă Domnica nu avea la dispoziţie o cameră, unde îşi petrecea noaptea?"
Cel puţin 11 persoane au murit şi alte aproximativ 20 sînt considerate dispărute după ce vasul de croazieră Costa Concordia s-a scufundat parţial, săptămîna trecută, la cîteva zeci de metri de ţărmul stîncos al insulei italiene Giglio.

De ce este neconstituţională legea cîinilor comunitari

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat drept neconstituţională legea eutanasierii cîinilor fără stăpîn, pe motiv că soluţiile prevăzute nu sînt clare şi previzibile, iar autorităţile locale trebuie să apeleze la eutanasiere doar în ultimă instanţă, după epuizarea celorlalte măsuri.
Judecătorii constituţionali mai susţin că este necesară o responsabilizare a autorităţilor publice locale, inclusiv prin sancţiuni de natură contravenţională sau penală, pentru a se evita recurgerea la măsura eutanasierii. De asemenea, gestionarea problemei cîinilor fără stăpîn nu ţine numai de autorităţile publice centrale sau locale, ci şi de societatea civilă, ceea ce în sistemul normativ intern echivalează cu obligarea asociaţiilor, ce au ca obiect de activitate protecţia animalelor, să contribuie în mod efectiv, inclusiv material, şi nu numai declarativ, la aplicarea soluţiilor prin care se urmăreşte rezolvarea acestui fenomen.
Pe de altă parte, CCR consideră că este necesară eutanasierea cîinilor agresivi şi periculoşi fără stăpîn, întrucît aceştia se află într-o situaţie de fapt diferită faţă de celelalte rase de cîini.
În privinţa susţinerii autorilor obiecţiei de neconstituţionalitate potrivit căreia "proprietarii cîinilor fără stăpîn sînt discriminaţi în raport cu proprietarii altor specii de animale fără stăpîn", întrucît aceste din urmă animale nu pot fi eutanasiate, CCR constată că aceasta este lipsită de sens, întrucît, din moment ce animalele sînt fără stăpîni, acestea nu au nici "proprietari".

Cît plăteşte anual Romania la Agenţia Spaţială Europeană

Agenţia Spaţială Română (ROSA) a devenit, pe 22 decembrie, membră a Agenţiei Spaţiale Europene. "Ca o ţară să devină membră în ESA trebuie să îndeplinească nişte parametri de performanţă foarte ridicaţi", a declarat vineri Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române. El a precizat că, dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, România este a doua admisă ca membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), după Cehia. Astfel, România va fi contributor şi proprietar al infrastructurii ESA. "ESA returnează integral contribuţia financiară pe care o aduce o ţară la bugetul ei, sub formă de programe realizate de persoane juridice din ţara respectivă", a precizat Piso.
Agenţia Spaţială Europeană are un buget anual de 4 miliarde de euro. Contribuţiile ţărilor membre la ESA se calculează printr-un sistem de proporţionalitate cu venitul naţional net, pentru o anumită perioadă de calcul.
Astfel, contribuţia financiară a României la ESA pentru 2011 a fost calculată la 5,7 milioane de euro. Însă, ROSA fiind membru deplin la ESA doar din 22 decembrie, România trebuie să plătească pentru anul trecut circa 150.000 de euro (echivalentul celor zece zile pînă la sfîrşitul anului). Pentru anul 2012 – întrucît între 2006 şi 2008 venitul naţional net s-a dublat -, contribuţia pe care România va trebui să o plătească la ESA se ridică la aproximativ 7,4 milioane euro. "Contribuţia este foarte importantă, pentru că aceştia sînt bani de înaltă tehnologie. Se spune că un euro investit în ESA aduce zece euro în alte zone", a precizat Piso.
Ca membru al ESA, ROSA va lansa pe 9 februarie în spaţiu primul nanosatelit artificial românesc, numit GOLIAT.

Burse gratuite pentru cetăţenii afgani

Guvernul va acorda zece burse de studii universitare de licenţă, master şi doctorat, precum şi de programe de studii postuniversitare pentru tineri din Afganistan, pe o perioadă de cinci ani, începînd cu anul universitar 2011-2012, sprijinul constînd inclusiv în transport internaţional gratuit. Bursele vor fi acordate în domenii de interes pentru partea afgană, se arată într-o hotărîre aprobată recent de Executiv. Bursele constau în proces de învăţămînt gratuit, o sumă similară celorlalţi bursieri străini, asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe, cazare gratuită în căminele studenţeşti, transport intern în regimul studenţilor români şi transport internaţional gratuit la începerea şi finalizarea studiilor.
Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul Ministerului Educaţiei.

Sindicatele sărbătoresc Ziua Unirii în stradă

Peste 10.000 de oameni, membri ai unui număr de 16 federaţii sindicale din învăţămînt, sănătate şi transporturi, sînt aşteptaţi să participe marţi, 24 ianuarie, la mitingul şi marşul de protest organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate. Mitingul propriu-zis va avea loc în Piaţa Victoriei, pînă la ora 14.30, iar între orele 14.30 - 15.30 se va pleca în marş pînă la sediul TVR.  Printre federaţiile sindicale care vor luat parte la protest se numără Federaţia SANITAS, Federaţia TESA din sănătate, Federaţia TESA din transporturi, precum şi patru federaţii din învăţămînt.

Copil de şase ani, în stare gravă după ce a fost muşcat de o haită de cîini

Un copil de şase ani din localitatea timişeană Checea a ajuns, vineri, la Spitalul de Copii din Timişoara în stare gravă după ce a fost muşcat de o haită de cîini.
Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Judeţene Timiş, Mădălina Mezdrea, a declarat că poliţiştii au fost sesizaţi, vineri, de educatoarele grădiniţei din Checea despre faptul că un copil de şase ani a dispărut. Potrivit sursei citate, copilul trebuia să fie luat de bunica sa de la grădiniţă, însă aceasta a întîrziat, iar într-un moment în care educatoarele pregăteau ceilalţi copii pentru a fi luaţi de părinţi acesta a dispărut. Copilul a fost găsit imediat după apelul făcut la 112 de educatoare de către un paznic al unei ferme agricole, care a observat că minorul fusese muşcat de o haită de cîini. Mezdrea a afirmat că o ambulanţă l-a preluat pe copil şi l-a dus la spital. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Copii din Timişoara, starea micuţului este gravă şi el va fi supus unei intervenţii chirurgicale.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.