Național

Ce înţeleg experţii străini din protestele din Romania

Ziarul de Vrancea
21 ian 2012 921 vizualizări
Portretul lui Traian Băsescu este sintetizat prin epitetele "vulgaritate" şi "clovnerie" n nici opoziţia nu iese bine din analiza IRIS: " o coaliţie oportunistă de trei partide", lipsită de soluţii

"Opoziţia vrea capul preşedintelui", titrează vineri cotidianul elveţian Le Temps într-o analiză realizată de un expert de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS). Cotidianul elveţian evocă scenele de violenţă de pe străzile din Bucureşti, adăugînd că acestea sînt "surprinzătoare" în România, unde resemnarea socială este regula de bază. Opoziţia şi-a fixat ca obiectiv să recupereze fronda socială, motiv pentru care Crin Antonescu, unul dintre liderii Uniunii Social-Liberale (USL), o "coaliţie oportunistă de trei partide", a cerut organizarea de alegeri anticipate, comentează Le Temps. El le-a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc să cedeze locul unui Guvern interimar de tehnocraţi. "Traian Băsescu este la fel de nepopular astăzi pe cît de popular era în 2008. Visul s-a spulberat. Cel care este adeseori numit «Berlusconi al Balcanilor», pentru că are aceeaşi charismă, vulgaritate şi machism ca fostul premier italian, acum nu mai este susţinut. «Panaşul» său nu mai este decît clovnerie, îndrăzneala sa de a exagera", susţine Catherine Durandin, directoarea departamentului de cercetare la IRIS, specializată pe România. Criza economică şi socială a făcut loc resentimentului, explică Durandin. "Furia creşte împotriva austerităţii decise de Guvern în 2010 pentru a se supune FMI: reducerea cu 25 la sută a salariilor funcţionarilor, precum şi reducerea pensiilor. În plus, familiile resimt povara datoriilor contractate în perioada de creştere economică, între 2000 şi 2008", susţine ea.
Catherine Durandin precizează însă că opoziţia nu are un program. "Doar neîncrederea în Guvern îi uneşte, dar aceasta nu ţine loc de program. În plus, demisia nu este deja obţinută, nu îi stă în fire preşedintelui, care ar putea în schimb să deturneze furia românilor şi să o canalizeze împotriva Europei. Cu atît mai mult cu cît îi reproşează Bruxelles-ului că nu face nimic pentru a integra România în spaţiul Schengen, un subiect sensibil", conchide ea.

Organizatorii marşului USL, pasibili de amendă

Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, după violenţele consemnate joi noapte în Piaţa Universităţii, a anunţat, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise. "Pe parcursul activităţii de ieri (n.r. - joi) au fost duse peste 100 de persoane la secţiile de poliţie şi s-au luat măsurile legale împotriva lor. 16 persoane s-a dovedit, în urma verificărilor, că au mai fost sancţionate în zilele anterioare, 14 dintre ele fiind identificate ca membre ale galeriilor Dinamo (4 persoane), Steaua (şase persoane), Rapid (trei persoane) şi Petrolul Ploieşti (o persoană)", a spus Moise.
El a adăugat că şi organizatorii mitingului organizat de PNL vor fi sancţionaţi, întrucît cîteva sute de participanţi la acest protest au blocat de două ori Piaţa Victoriei. "În continuare, cei care au participat la protestul de la Kiseleff, s-au deplasat spre Piaţa Victoriei, blocînd calea de rulare, nu s-au deplasat pe trotuar. Organizatorii acestei manifestări vor fi sancţionaţi conform prevederilor legale", a spus Moise. Acesta a subliniat că blocare căilor de comunicaţie constituie infracţiune şi jandarmii sînt obligaţi să acţioneze "ca atare". Amenda în astfel de situaţii este cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
marian, acum 4500 zile, 6 ore, 4 minute, 7 secunde
Spuneţi-mi, n-aţi văzut cumva o ţară ? Am fost plecat vreo patru ani pe-afară; Azi am venit şi-o caut cu ardoare, Dar n-o găsesc şi-n suflet rău mă doare. O caut peste tot, am fost şi-n citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.