Național

Bucureştiul, ca la mineriadă

Ziarul de Vrancea
15 ian 2012 833 vizualizări
Protestele iniţiate vineri în Bucureşti au continuat simultan, aseară, în mai multe din oraşele ţării, manifestanţii cerînd demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, pe fondul stării de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate.

În Capitală, jandarmii au dezvăluit prezenţa unor membri ai galeriilor echipelor Steaua şi Dinamo printre protestatari. Alungaţi din Piaţa Universităţii, "indignaţii" au vandalizat centrul oraşului. Anterior, liderii opoziţiei au avertizat Jandarmeria să nu facă abuzuri.

Premierul Emil Boc a anunţat că astăzi va discuta în coaliţia de guvernămînt despre elaborarea unei noi legi a sănătăţii, punctînd că aceasta nu va permite desfiinţarea SMURD. "În privinţa legii sănătăţii, este foarte clar. Mîine (astăzi, n.r.) voi discuta în coaliţie elaborarea unei noi legi a sănătăţii. Vreau să fie limpede şi clar pentru toţi românii: şi vechea lege şi viitoarea lege nu vor permite desfiinţarea SMURD, nu vor permite privatizarea sistemului de urgenţă, nu va plăti nici un român nici un leu din buzunar pentru intervenţii în situaţie de urgenţă.
Deci, aceste lucruri rămîn în continuare aşa cum sînt şi nu vor fi altele legiferate nici în viitoarea lege a sănătăţii, pe care, împreună cu Guvernul şi în parteneriat cu forţe politice şi cu societatea civilă, o vom elabora începînd de mîine, după discuţia din coaliţie", a spus Emil Boc.
Premierul Emil Boc a lansat un apel pentru dialog privind proiectul de lege a sănătăţii, declarînd că violenţa şi "cărămizile aruncate în stînga şi în dreapta" nu reprezintă o soluţie. Premierul a afirmat că măsurile adoptate de Guvern în perioada de criză nu au fost pe placul nimănui, dar au fost necesare, iar stabilitatea trebuie consolidată prin dialog, într-un context economic încă dificil. El a asigurat că Guvernul va menţine permanent căile instituţionale de dialog.
Anterior, purtătorul de cuvînt al democrat-liberalilor, Sever Voinescu, afirmase că PDL este deschis oricăror propuneri serioase privind reforma sistemului de sănătate.

Opoziţia avertizează Jandarmeria să se poarte frumos cu protestatarii

Jandarmul rănit în altercaţiile din Piaţa Universităţii, care a fost vizitat ieri de Emil Boc, este internat în Clinica de chirugie plastică de la Spitalul Floreasca, cu traumatism cranian minor, urmînd să fie reevaluat astăzi de o echipă medicală pluridisciplinară, a spus managerul spitalului. Bărbatul are trauamtism cranian minor şi plagă în zona sprîncenelor cu echimoză mare.
Înaintea confruntărilor de aseară, purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, preciza că trei jandarmi se află în stare gravă ca urmare a manifestaţiilor care au avut loc sîmbătă în Piaţa Universităţii din Capitală. El a precizat că cei trei jandarmi au contuzii şi lovituri la cap cu diferite obiecte contondente sau bucăţi de pavaj.
Cu toate acestea, USL a avertizat Jandarmeria să îşi facă datoria fără abuzuri şi cu responsabilitate. Într-un comunicat, Uniunea Social Liberală menţionează că îşi rezervă dreptul de a solicita o anchetă administrativă şi parlamentară asupra acţiunii Ministerului de Interne în ziua de sîmbătă. Pe parcursul acestei zile, jandarmii au ridicat 29 de persoane dintre protestatarii din Piaţa Universităţii, după ce acestea au aruncat cu obiecte contondente şi au tulburat ordinea publică.

Manifestaţii simultane, ieri, în toată ţara

În fiecare din marile oraşe ale ţării au manifestat ieri, în medie şi sincronizat, cîteva sute de oameni împotriva proiectului legii sănătăţii, retras între timp, dar şi contra condiţiilor precare de trai şi a măsurilor de austeritate. Protestele au decurs în general paşnic, doar în Bucureşti avînd loc confruntări violente, determinînd intervenţia în forţă a jandarmilor.
Startul protestelor din Capitală a fost dat vineri seara în Piaţa Universităţii, după care sute de oameni s-au îndreptat spre Palatul Cotroceni, unde au stat pînă spre miezul nopţii, cerînd demisia preşedintelui Traian Băsescu. Protestul de sîmbătă a adunat sute de oameni tot în Piaţa Universităţii, însă a fost unul soldat cu acte de violenţă, fiind răniţi atît trei jandarmi, cît şi cîţiva cetăţeni prezenţi la manifestaţie.
Ieri, Jandarmeria Română a făcut apel la linişte şi calm, menţionînd că este gata ei sînt pregătiţi să intervină pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice. Cu toate acestea, după ora 19, protestul din piaţă a devenit violent după ce oamenii au rupt gardurile şi au ieşit în bulevard, unii aruncînd cu pietre şi bucăţi din caldarîm în jandarmi. Traficul rutier a fost blocat. Unii dintre protestari au aruncat cu torţe aprinse, cu pietre, chiar cu sticle incendiare şi alte obiecte contondente, în bulevard şi spre jandarmi. Doi jandarmi a fost răniţi la cap. Jandarmii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene. Ei au apelat la echipamentul de protecţie, avînd căşti de protecţie şi bastoane. Mai mulţi tineri au fost ridicaţi şi duşi la dube. Jandarmii au identificat printre manifestanţi numeroşi suporteri din galeriile echipelor Steaua şi Dinamo. După evacuarea Pieţei Universităţii, confruntările s-au mutat şi în alte puncte din centrul Capitalei.

Antonescu susţine că nu PNL a organizat protestele

Aseară, liderul PNL, Crin Antonescu, a luat apărarea protestelor "paşnice", evitînd însă să remarce caracterul coordonat la nivel naţional al protestelor. Şi cu o seară înainte el afirma că PNL este solidar cu cei care au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta atît susţinerea pentru doctorul Raed Arafat, cît şi protestul faţă de modul în care un proiect de lege "s-a încercat a fi impus neconstituţional". El a precizat că PNL nu este implicat în nici un fel în organizarea manifestaţiilor de protest din Bucureşti şi din celelalte oraşe ale ţării. Totuşi, într-o intervenţie la Realitatea TV, liderul ieşean al PNL, Relu Fenechiu, a admis că un miting local şi un marş de protest au fost iniţiate de "o parte" a Organizaţiei Tineretului Liberal.
La rîndul lor, liderii Uniunii Social Liberale (USL) au anunţat ieri că vor iniţia şi vor participa la un pact naţional pentru Sănătate, în care profesioniştii să îşi spună cuvîntul, a anunţat vineri seara, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD, Victor Ponta, care a calificat drept corectă decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrage proiectul legii Sănătăţii aflat în dezbatere.

PF Daniel: "Situaţia de criză ne scoate din neutralitate şi indiferenţă"

Multele încercări sau situaţii de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au făcut mai atenţi în folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în posibilitatea de a-i ajuta pe alţii, a spus PF Daniel, ieri, la slujba de la biserica "Sf. Pantelimon", afectată de un incendiu. În cuvîntul de învăţătură rostit la sfinţirea bisericii afectată de incendiul de săptămîna trecută, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanţa asumării suferinţei. Potrivit patriarhului, trebuie observat că multele încercări sau situaţii de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au facut mai atenţi în folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în posibilitatea de a-i ajuta pe alţii.
"În general situaţia de criză ne scoate din neutralitate şi indiferenţă. Cine trece prin suferinţă nu mai este neutru. Unii se smeresc, iar alţii se revoltă în timp de încercare de suferinţă, de necaz. Depinde de noi ce sens dăm încercării. Dacă încercarea, suferinţa, boala, necazul, paguba devin un apel la întărire în credinţă mai intensă, la o exprimare a milosteniei şi întrajutorării mai intense, atunci suferinţa se transformă în biruinţă. Putem transforma un eşec în biruinţă, o pagubă în cîştig, o pagubă materială în cîştig spiritual, de sensibilizare a noastră în raport cu Dumnezeu şi cu semenii", a adăugat patriarhul Daniel.
În încheiere, el a adresat un îndemn credincioşilor care ar putea cădea în deznădejde. "Să nu cădem în deznădejde în vreme de încercare şi de a-i judeca pe alţii în vreme de necaz. Să nu judecăm pe cineva înainte de a-l fi ajutat. Să îl ajutăm de două ori înainte de a-l judeca", a mai spus PF Daniel.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dalida, acum 4491 zile, 13 ore, 18 minute, 39 secunde
Sa se continue protestele, chiar as vrea sa se reediteze mineriada din '89, basescu si boc ar trebui dati afara in suturi, sa se duca naibii natia de pdl-isti tampiti!!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.