Național

COLOANA de stiri nationale: Moldovean împuşcat de un poliţist de frontieră român

Ziarul de Vrancea
15 ian 2012 781 vizualizări
Un tînăr moldovean a fost rănit după ce a fost împuşcat, ieri, de un poliţist de frontieră român, la punctul vamal Galaţi-Giurgiuleşti, la graniţa dintre România şi R.Moldova, incidentul fiind provocat de cetăţeanul moldovean, care a refuzat să se supună controalelor.

Potrivit informaţiilor preliminare, poliţiştii de frontieră români i-au cerut cetăţeanului moldovean, în vîrstă de 23 de ani, să permită verificarea maşinii, în momentul în care acesta încerca să intre în România. Tînărul moldovean a refuzat să se supună verificării vehiculului, a întors şi a încercat să revină în Republica Moldova. În acel moment, agenţii poliţiei de frontieră au tras două focuri de armă. El a fost rănit în zona toracică şi este internat la Cahul. "Tînărul a intrat în punctul vamal românesc, iar vameşii i-au cerut să prezinte autoturismul pentru verificări suplimentare, moment în care acesta a refuzat şi a încercat să fugă cu maşina spre vama moldovenească. În acel moment, unul dintre politiştii de frontieră a tras un foc de armă în direcţia sa, rănindu-l. Bărbatul a continuat drumul spre vama moldovenească. Acolo a fost chemată ambulanţa şi este internat la Cahul, în stare stabilă", a declarat un oficial din cadrul Ministerului moldovean de Interne. Autoturismul cu care se deplasa tînărul avea numere de înmatriculare bulgăreşti, iar autorităţile române suspectau că era furat.

Un adolescent a căzut în spaţiul îngust dintre două clădiri foarte apropiate

Adolescentul de 15 ani care a căzut între două clădiri din centrul Constanţei, în timp ce încerca să sară de pe una pe cealaltă, a fost scos cu ajutorul unor chingi, el fiind conştient şi cooperant. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă, băiatul a fost diagnosticat cu o fractură deschisă la gamba dreaptă şi o fractură la glezna stîngă. Potrivit pompierilor, incidentul s-a petrecut într-o curte comună în care se află Liceul "Ovidius" din Constanţa, adolescentul căzînd de pe Grupul şcolar "I.N. Roman", aflat în aceeaşi curte, în timp ce încerca să sară pe o altă clădire, distanţa dintre cele două fiind de aproximativ 30 de centimetri. Pentru a nu-i provoca leziuni mai grave şi pentru a-i proteja coloana vertebrală, echipajele de intervenţie au decis să-l tragă în lateralul clădirii pentru a-l scoate, şi nu să-l ridice pe unde căzuse. Operaţiunea de salvare a durat aproximativ trei sferturi de oră, copilul stînd blocat între clădiri timp de peste o oră. Scos de acolo, el a fost imobilizat pe o targă şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Primele informaţii indică faptul că adolescentul ar fi urcat după o minge, dar încă nu se ştie cum a căzut între cele două clădiri. La locul intervenţiei, s-au aflat şi părinţii copilului. Curtea respectivă era deschisă şi nu exista un paznic.

Ion Iliescu se operează astăzi laparoscopic la colon

Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi operat, astăzi, pentru un polip la colon, fiind vorba despre o intervenţie chirugicală programată în decembrie, iar dacă nu intervin probleme ar putea fi externat în ziua următoare. Analizele făcute în decembrie arată că nu este vorba despre o suferinţă oncologică. Spitalul Elias a informat, ieri, într-un comunicat, că Ion Iliescu este internat la unitatea sanitară "pentru continuarea investigaţiilor de control în sfera digestivă începute la sfîrşitul anului trecut". Ion Iliescu a mai fost internat la Spitalul Elias din Capitală, în 24 noiembrie 2011, unde i-au fost făcute analize, medicii constatînd că nu are probleme majore de sănătate. Fostul preşedinte a fost externat în ziua următoare, el scriind pe blog că se simte bine. Iliescu preciza că a avut "o indispoziţie digestivă", dar "cauza acestei crize de moment s-a rezolvat".

Ieri a fost Ziua Culturii Naţionale

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 162 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, în care a evidenţiat faptul că România este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care este necesară investiţia în educaţie. Şeful statului a precizat că, în fapt, cultura unui popor reprezintă emblema identităţii sale profunde, iar pentru poporul român cultura a însemnat continuitatea unui patrimoniu de tradiţii şi spiritualitate şi, în acelaşi timp, premiza fundamentală a evoluţiei sale în modernitate. Preşedintele a subliniat faptul că, deşi fiecare generaţie îşi găseşte propriile modele, va exista întotdeauna o matrice a valorilor clasice care conferă perenitate identităţii unui popor. "Cu siguranţă, creaţia eminesciană este o moştenire vie, expresie a străduinţei sale de a da românilor o limbă şi o cultură universală prin care să devină cu adevărat cetăţeni ai Europei spiritului. Fie ca acest moment de bilanţ, desfăşurat sub auspiciile celui care a fost numit «omul deplin al culturii române», să stimuleze o reflecţie rodnică pentru viitorul culturii naţionale", punctează preşedintele Traian Băsescu în mesajul dat publicităţii de Ziua Culturii Naţionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.