Național

Ce prevede noua lege a sănăţăţii

Ziarul de Vrancea
28 dec 2011 3543 vizualizări
Personalul medical nu va putea refuza să acorde asistenţă medicală pe criterii etnice, religioase şi de orientare sexuală n relaţia dintre medic şi pacient va fi reglementată mai strict

Potrivit proiectului noii Legi a sănătăţii, pus ieri în dezbatere publică, personalul medical are obligaţia să acorde asistenţă sau îngrijiri de sănătate unei persoane doar dacă au acceptat-o în prealabil ca pacient, criteriile de acceptare urmînd să fie stabilite prin normele metodologice.
În schimb, personalul medico-sanitar nu poate refuza să acorde asistenţă medicală sau îngrijiri de sănătate pe criterii etnice, religioase şi de orientare sexuală sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege. De asemenea, medicii sînt obligaţi să accepte pacientul în situaţii de urgenţă, cînd lipsa asistenţei medicale poate pune în pericol sănătatea sau viaţa acestuia. Proiectul de lege mai prevede că medicul, asistentul sau moaşa pot întrerupe relaţia cu cel acceptat ca pacient după vindecarea bolii acestuia sau dacă bolnavul vrea acest lucru. De asemenea, medicul poate întrerupe relaţia cu pacientul atunci cînd acesta este trimis altui medic, furnizînd toate datele medicale obţinute. Potrivit proiectului, medicul trebuie să notifice pacientului că doreşte să încheie relaţia cu cel puţin cinci zile înainte, pentru ca acesta să găsească o alternativă, exceptînd situaţia în care acest fapt pune în pericol starea sănătăţii pacientului.

Cine nu plăteşte primeşte doar îngrijiri de urgenţă

Potrivit aceluiaşi proiect normativ, persoanele care nu plătesc contribuţia la sănătate primesc servicii medicale doar în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al bolilor infecţioase şi al celor din Programul naţional de imunizări, în cadrul unui pachet minimal de servicii stabilit prin contract. Nerespectarea obligaţiilor de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate duce la diminuarea pachetului de servicii de bază. Această diminuare are loc după trei luni de la ultima plată a contribuţiei. Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmînd ca sumele restante să fie recuperate în condiţiile legii.
Potrivit proiectului, există mai multe categorii de persoane considerate asigurate, plata contribuţiei provenind din diverse surse legale, printre care bugetul de stat, angajatori, fondul de şomaj. Este vorba despre soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cei care se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi cei care află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului. Persoana care are în întreţinere o astfel de persoană are obligaţia plăţii contribuţiei de 5,5 la sută calculată la jumătate din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, în aceeaşi categorie intră pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi cele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv.
Sînt considerate asigurate şi persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor social potrivit Legii 416/2001, străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum şi cei care sînt victime ale traficului de persoane şi tinerii cu vîrsta de pînă la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sînt beneficiari de ajutor social.
Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului. "Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cît o fi nevoie pînă obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a spus Traian Băsescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.