Național

Amendă pentru cei care dau bani la cerşetori

Ziarul de Vrancea
28 dec 2011 4047 vizualizări
Iniţiativa legislativă a fost depusă în această lună în Parlament n proiectul nu a fost bine receptat de societatea civilă

Deputatul PDL Ştefan Pirpiliu a înaintat un proiect de lege care interzice cerşetoria şi care prevede pedeapsa cu închisoarea între şase luni şi doi ani pentru persoanele care practică această activitate, dar şi amenzi între 300 şi 600 de lei pentru cei care dau bani cerşetorilor. Propunerea legislativă a fost depusă în această lună şi se află la Senat, care este prima Cameră sesizată. Conform proiectului, cerşetorul este "persoana care solicită publicului ajutor material", iar cerşetoria este "acţiunea de a cerşi şi rezultatul ei; strîngere de bani ca mijloc de existenţă". "Obţinerea de bani prin cerşetorie de către o persoană constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la doi ani", se arată în proiect. De asemenea, "darea de bani către o persoană care practică cerşetoria constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 300 la 600 lei". În propunerea legislativă se mai arată că sumele de bani obţinute prin cerşetorie se confiscă.

APADOR-CH: Nu sînt sancţionaţi cei care exploatează cerşetorii

Proiectul de lege privind interzicerea cerşetoriei nu va rezolva problema de fond, deoarece nu vor fi pedepsiţi adevăraţii vinovaţi, în document nefiind menţionate persoanele care exploatează, a declarat ieri directorul executiv de la APADOR-CH, Diana Hatneanu. "Nu sînt sancţionate nici persoanele care exploatează cerşetori ca să se îmbogăţească, ele nu figurează în acest proiect de lege şi nici nu se rezolvă problema cerşetorilor adevăraţi, care nu sînt neapărat victime ale unor reţele infracţionale. Pe de o parte, avem oameni ai străzii, care nu au unde să locuiască, nu au nici un venit şi pentru care cerşetoria este singura sursă de venit. A-i arunca în închisoare, a cheltui bani cu ei, chiar şi doi ani de zile, nu văd cum rezolvă problema. Ei vor ajunge din nou pe stradă cînd vor fi eliberaţi, deci pentru ei trebuie găsite programe sociale, aziluri, cantine sociale, forme de integrare, locuri de muncă, eventual, într-o formă sau alta, iar pentru cei care exploatează cerşetori şi se îmbogăţesc din aceasta, evident, trebuie sancţiuni inclusiv de natură penală, dar care nu se regăsesc în acest proiect", a declarat reprezentanta APADOR-CH. În opinia sa, prinderea celor care dau bani cerşetorilor va fi responsabilitatea Poliţiei. "Este, bănuiesc, o măsură menită să descurajeze persoanele care dau bani cerşetorilor. E adevărat, prevederea unor sancţiuni are şi acest rol, de a-i speria preventiv pe cei care ar da bani, dar într-adevăr, în momentul în care sancţiunea se dovedeşte a fi de neaplicat, nici măcar rolul preventiv nu mai funcţionează. Sistemul acesta de a adăuga noi infracţiuni, noi contravenţii, noi amenzi, în situaţia în care e cunoscut faptul că inclusiv amenzile contravenţionale, chiar acelea care sînt aplicate, sînt foarte greu recuperate la bugetul de stat, nu văd cum rezolvă nicio problemă", a mai spus Diana Hatneanu.
Întrebată de ce numărul ţărilor care interzic cerşetoria este redus, ea a declarat că acest comportament nu mai este sancţionat ca infracţiune, deoarece aceste ţări au avut la un moment dat sancţiuni drastice pentru cerşetorie şi s-au dovedit ineficiente. În opinia sa, cerşetoria ar trebui descurajată de către cetăţeni, care nu ar trebui să mai dea bani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 4510 zile, 21 ore, 23 minute, 30 secunde
Parlamentari nenororciti, daca oamenii ar avea unde sa munceasca nu ar cersi, tampitilor! Dar impotriva voastra, hotilor, de ce nu dati vreo lege care sa...va lege???!!
C.P., acum 4511 zile, 4 ore, 8 minute, 14 secunde
CRED CA POT SA FAC CE VREAU CU BANII MEI SI SA-I DAU CUI VREAU EU. ASA ESTE STATUL NE IA BANII OBLIGATORIU PRIN LEGILE LOR NENOROCITE EI NU CERSESC.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.