Național

COLOANA de stiri internationale:Despăgubiri la CEDO pentru victimele unui atac terorist la un teatru din Moscova

Ziarul de Vrancea
20 dec 2011 569 vizualizări
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Guvernul Rusiei la plata unor despăgubiri în valoare de 1,25 milioane de euro victimelor luării de ostatici din 2002, într-un teatru din Moscova.

Unele dintre cele 64 de persoane despăgubite şi-au pierdut rudele în timpul luării de ostatici, iar altele sînt foşti ostatici. Sumele sînt cuprinse între 9.000 şi 66.000 de euro pentru fiecare, totalizînd 1,25 milioane de euro. Pe 23 octombrie 2002, un grup de separatişti ceceni a reţinut ostatice 912 persoane, timp de trei zile, în Teatrul "Dubrovka" din Moscova. Autorităţile ruseşti au organizat o operaţiune de salvare pe 26 octombrie, în urma căreia au fost eliberaţi 730 de ostatici, însă 130 de persoane fie au murit, fie s-au intoxicat grav. Cei 64 de petenţi au cerut compensaţii pentru traumele fizice şi psihice suferite, susţinînd că autorităţile au folosit forţa excesivă, lucru care a dus la rănirea sau moartea ostaticilor. Ei acuză autorităţile că nu au pregătit şi executat planul de acţiune pentru a minimiza riscul de rănire a ostaticilor şi că ancheta asupra acţiunilor autorităţilor a fost ineficientă. Aceştia s-au plîns, de asemenea, că nu au avut la dispoziţie o autoritate unde să îşi adreseze plîngerile.

Vîrsta de pensionare a moldovencelor rămîne 57 de ani

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a calificat drept neconstituţională majorarea de către parlament a stagiului de cotizare pentru femei de la 30 la 35 de ani. În opinia magistraţilor, în urma acestei majorări, femeile cu studii superioare nu vor putea acumula stagiul necesar pînă la vîrsta de pensionare de 57 de ani. Modificările respective au fost efectuate de parlament în vara acestui an, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional. Sesizarea a fost depusă la Curte de deputaţi din opoziţia comunistă. Vîrsta de pensionare în Republica Moldova este de 57 de ani pentru femei şi 62 pentru bărbaţi.

Afganii au cerut NATO încetarea "imediată" a raidurilor nocturne

Preşedintele Hamid Karzai vrea încetarea "imediată" a raidurilor nocturne ale NATO în Afganistan şi a percheziţiilor domiciliare de către soldaţii străini, a anunţat purtătorul său de cuvînt Aimal Faizi. "Preşedintele Afganistanului vrea încetarea imediată a raidurilor nocturne şi a percheziţiilor caselor afgane", a declarat Faizi. "El nu mai vrea ca vreun străin să intre în domiciliile afganilor pentru a le percheziţiona", a adăugat el. Purtătorul de cuvînt al Forţei NATO în Afganistan (ISAF), generalul german Carsten Jacobson, a afirmat anterior că aceste raiduri nocturne, foarte controversate, vor continua, în pofida decesului unei femei în cursul unuia dintre ele, sîmbătă dimineaţă. "Declaraţiile oficialilor NATO sînt în totală contradicţie cu deciziile Loya Jirga, cerinţele poporului afgan reluate de Jirga şi cu ceea ce vrea preşedintele", a reacţionat acesta. Loya Jirga, o mare adunare tradiţională din noiembrie, a cerut interzicerea percheziţiilor domiciliilor afgane de către forţele străine, ca o condiţie pentru semnarea unui parteneriat strategic cu Washingtonul, care trebuie să definească modalităţile prezenţei militare americane, în urma retragerii trupelor de luptă ale NATO prevăzută la sfîrşitul lui 2014. Operaţiunile nocturne ale forţelor coaliţiei împotriva domiciliilor afgane reprezintă unul dintre subiectele de tensiune între preşedintele afgan şi aliaţii săi din NATO, care susţin guvernul său în faţa insurecţiei talibanilor.

Mouse-ul şi tastatura, în curînd la muzeu

Cercetătorii companiei IBM încearcă să pună la punct o tehnologie de transmitere a comenzilor la calculator cu ajutorul gîndului. Ei estimează că aceasta va deveni realitate în următorii cinci ani.

În cinci ani, oamenii vor controla calculatoarele cu puterea gîndului, potrivit unei estimări realizate de compania IBM. Acest lucru va fi realizat cu ajutorul unei inferfeţe creier-computer, care va identifica anumite tipuri de unde cerebrale şi va determina calculatoarele şi telefoanele mobile să răspundă la ele în diferite moduri.
Versiuni rudimentare ale acestor interfeţe există deja, iar IBM vrea să îmbunătăţească această tehnologie şi să o facă disponibilă pe scară largă.
"De la Hudini la Skywalker, trecînd prin filmele din seria «X-Men», cititul gîndurilor a fost încă din negura timpurilor una dintre cele mai arzătoare dorinţe ale pasionaţilor de SF-uri. Dorinţa lor ar putea să devină în curînd realitate", afirmă specialiştii de la IBM, care alcătuiesc în fiecare an o listă cu previziunile lor pe cinci ani, referitoare la tehnologiile ce ar putea fi lansate în viitorul apropiat.
Cercetătorii de la IBM fac parte dintre oamenii de ştiinţă care analizează posibilitatea prin care creierul uman ar putea fi conectat la aparatele electronice, precum computerele personale sau telefoanele inteligente, au adăugat savanţii americani, a căror listă anuală cu predicţii a fost publicată, luni, în Statele Unite. Una dintre aceste aplicaţii îi va ajuta pe posesorii de telefoane inteligente să formeze un număr din agendă doar gîndindu-se la posesorul acelui număr de telefon.
Totodată, specialiştii de la IBM sînt de părere că actualele parole vor putea fi întărite prin elemente de identificare biometrică, cu ajutorul unor aplicaţii de recunoaştere facială sau vocală. "Imaginaţi-vă: veţi putea să mergeţi la un bancomat şi să retrageţi numerar, în condiţii de deplină siguranţă, spunînd doar numele dumneavoastră şi privind spre un microcip care vă va recunoaşte retina", au adăugat cercetătorii de la IBM.

"Îngrijorare profundă" la Washington pentru nord-coreeni


Secretarul de stat american Hillary Clinton se referă la "bunăstarea populaţiei nord-coreene", dar şi la stabilitatea în regiune

Statele Unite sînt "profund îngrijorate" pentru populaţia nord-coreeană după decesul liderului Kim Jong-il, a declarat luni seara secretarul de Stat american, Hillary Clinton. "Sîntem profund îngrijoraţi pentru bunăstarea populaţiei nord-coreene şi gîndurile noastre se îndreaptă către ei în aceste vremuri dificile", a afirmat Clinton. Washingtonul îşi exprimă speranţa că noua conducere nord-coreeană "va alege să ghideze naţiunea pe drumul păcii, conformîndu-se angajamentelor asumate de Coreea de Nord, ameliorînd relaţiile cu vecinii săi şi respectînd drepturile propriului popor", a adăugat ea, într-o declaraţie publicată luni seara.
"Statele Unite sînt pregătite să ajute poporul nord-coreean şi exercită presiuni asupra noii conduceri a ţării să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a asigura o nouă eră a păcii, prosperităţii şi securităţii durabile în peninsula coreeană", a continuat Clinton.
Presa sud-coreeană relata sîmbătă, cînd încă nu se ştia despre decesul lui Kim Jong-il, că Phenianul a acceptat să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, o condiţie prealabilă fixată de Statele Unite pentru reluarea negocierilor privind dezarmarea şi ajutorul alimentar.
Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sîmbătă, iar fiul său Kim Jong-un, cu vîrsta sub 30 de ani, a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist. Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 cînd a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale. Cele două Corei sînt din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Manifestaţie la Seul pentru a celebra moartea lui Kim Jong-il

Cîţiva conservatori şi veterani de război sud-coreeni, adepţi ai unei atitudini dure la adresa Coreei de Nord, au defilat ieri la Seul pentru a celebra moartea liderului comunist nord-coreean Kim Jong-il. "Noi salutăm moartea dictatorului", care ar trebui să bucure "toată omenirea conştientă de drepturile omului şi de ce înseamnă democraţie", au scandat cei aproximativ o sută de manifestanţi. Ei au scris "judecată", cu vopsea neagră, pe un drapel nord-coreean, l-au tăiat în bucăţi, l-au călcat în picioare şi apoi l-au aruncat la gunoi. "Să dăm jos dictatura celei de a treia generaţii", au mai strigat aceştia.
În aceeaşi notă, manifestanţii au rupt poze ale parlamentarilor liberali sud-coreeni şi ale soţiei fostului preşedinte Kim Dae-Jung, Lee Hee-Ho, ei fiind calificaţi drept "gunoaie umane" după ce şi-au prezentat condoleanţele Coreei de Nord. Lee Hee-Ho intenţionează să se prezinte la funeraliile lui Kim Jong-il, ca răspuns al venirii unei delegaţii trimise de Phenian, la funeraliile soţului său, Kim Dae-Jung, decedat în 2009, după aproape zece ani de la primul summit inter-coreean, la care a participat şi Kim Jong-il.
Guvernul Coreei de Sud a prezentat ieri "condoleanţe poporului Coreei de Nord", adăugînd însă că nu va trimite nici un reprezentant oficial la funeraliile fostului lider comunist, din 28 decembrie.

Olandezii au asamblat o puternică bombă într-o eprubetă

Un laborator din Olanda a creat o tulpină foarte contagioasă a gripei aviare şi vrea să facă public întregul proces. Americanii se tem însă că "reşeta" ar putea ajunge pe mîinile cui nu trebuie.

Un laborator olandez care a creat o tulpină foarte contagioasă a gripei aviare, ce poate infecta şi ucide milioane de oameni, vrea să dea publicităţii modul în care a reuşit acest lucru, generînd temeri că virusul ar putea ajunge în mîinile teroriştilor, relatează The Independent în ediţia online.
Administraţia Statelor Unite se teme că tulpina mortală a virusului gripei aviare ar putea ajunge la persoane care vor să o folosească drept armă biologică de distrugere în masă. Unii oameni de ştiinţă consideră că această cercetare nu ar fi trebuit să fie realizată într-un laborator universitar, ci într-unul militar.
"Există teama că, dacă se creează ceva atît de mortal şi se transformă într-o pandemie globală, mortalitatea şi costul pentru întreaga lume ar fi masivă", a declarat pentru The Independent un consilier ştiinţific al administraţiei SUA, sub protecţia anonimatului.
Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să realizeze o mutaţie a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare astfel încît să se poată transmite foarte uşor prin intermediul aerului, prin tuse şi strănut. Pînă în prezent, se considera că gripa aviară H5N1 se poate transmite între oameni numai prin contact fizic foarte apropiat.
Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat această cercetare controversată pentru a demonstra cît este de uşor să se realizeze o mutaţie genetică a H5N1 pentru a deveni o tulpină de gripă umană foarte contagioasă. Ei consideră că noile cunoştinţe dobîndite vor ajuta la dezvoltarea unor noi vaccinuri şi medicamente.
Studiul a fost efectuat de o echipă olandeză de oameni de ştiinţă, condusă de Ron Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unde virusul mutant este ţinut încuiat, dar fără paznici înarmaţi, la subsolul unei clădiri.

În Filipine, bilanţul victimelor furtunii tropicale se apropie de 1000

Furtuna tropicală Washi care a afectat sudul Filipinelor în cursul acestui weekend devastînd printre cele mai sărace regiuni ale arhipelagului, s-a soldat cu peste o mie de morţi şi dispăruţi, conform bilanţului comunicat ieri de echipele de salvare. Furtuna tropicală care a afectat insula Mindanao începînd cu seara de vineri, s-a soldat cu 957 de morţi şi 49 de dispăruţi, conform bilanţului organismului naţional de prevenţie a catastrofelor.
Luni, agenţia raporta 662 de morţi şi 82 dispăruţi, în timp ce Crucea Roşie filipineză număra 713 morţi şi 563 de persoane dispărute. Bilanţul a crescut pe măsură ce corpurile purtate de valuri au reapărut la mal. Oraşele portuare Cagayan de Oro şi Iligan au plătit cel mai scump cu 579 respectiv 279 de victime anunţate. Cei mai afectaţi au fost locuitorii aşezămintelor sărace de pe coastă, surprinşi în timpul somnului şi purtaţi de valuri în larg.
Sate întregi au fost distruse de inundaţii, drumuri şi poduri au fost dărîmate, lăsînd în stradă în plină noapte 47.000 de persoane fără hrană şi fără îmbrăcăminte.
Insulele Filipine sînt afectate în fiecare an de aproximativ 20 de furtuni tropicale şi taifunuri. Însă cea mai mare parte ating nordul ţării, ceea ce explică de ce locuitorii din Mindanao nu erau pregătiţi, conform autorităţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.